Zorg

Hoe vaak moet ik mij insmeren met zonnebrandcreme en met welke factor?

Het is zomer in Nederland. Komende week daalt het kwik niet onder de 25 graden. Heerlijk natuurlijk, maar wel even oppassen, want op pijnlijk verbrande schouders zit niemand te wachten.

zonnebrand

Hoe vaak moet je je insmeren?

,,Hoe je zonnebrand voorkomt?,” herhaalt onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie Jetske Ultee de vraag. ,,Gewoon: blijven smeren! Zeker elke 2 uur.”

Welke factor moet ik nemen?

Factor 30 is hoog genoeg. Crèmes met een nog hogere factor kunnen bestanddelen bevatten die tot (andere) huidproblemen leiden.

Hoe vaak  moet ik mij  insmeren?

,,Trouwens, om echt goed beschermd te zijn moet je niet alleen vaak, maar ook veel smeren. Vier eetlepels voor je armen en benen, twee voor je lijf en een half theelepeltje voor je gezicht, bij elkaar ongeveer een borrelglaasje. Nu gebruiken mensen meestal maar een kwart van de hoeveelheid.”

Kinderen stimuleren

Vooral kleine kinderen moeten volgens Ultee worden gestimuleerd om zich in te smeren. ,,Het is net als tandenpoetsen of hun kamer opruimen,” zegt de dermatoloog lachend. ,,Je kunt ze het best zo vroeg mogelijk leren smeren.”

Ultee heeft zelf vier kleine kinderen en weet hoe belangrijk goede bescherming is. Een leuk petje, een coole zonnebril en een UV-zwempakje zijn zeker niet overbodig.

Wat als we bruin zijn?

Ook als we al bruin zijn, kan de zonnebrandolie niet ongebruikt blijven. ,,Een gebruinde huid mag dan wel enige bescherming bieden, maar dit gaat maar tot factor 4. Ook als je bruin bent moet je blijven smeren.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht