Zorg

Huidkanker zelf opsporen via je mobiele telefoon

Mensen die een verdacht plekje zien of voelen op hun huid, kunnen met behulp van een app op hun smartphone bekijken of het huidkanker is.  Nelleke Gruis van Stichting Melanoom legt uit hoe dat werkt.

Facebook Inc. announced that it will purchase smartphone-messaging app company WhatsApp Inc. for $19 billion in cash and stock

Zijn mensen die deze app raadplegen voortaan hun eigen dokter?

„Mensen maken een foto van het plekje op de huid en vergelijken deze met foto’s die in de applicatie staan. Als ze de vorm en structuur van de vlek herkennen, kunnen ze op de foto klikken en er informatie over lezen. Iedereen moet zelf nagaan of het alarmerend is of niet. Als mensen willen kijken of een vlekje groeit of van vorm verandert, kunnen ze de foto opslaan. Na drie maanden of een half jaar maken ze opnieuw een foto en vergelijken deze met de eerste.”

Kunnen mensen wel beoordelen of een vlekje alarmerend is?

„Dat blijft natuurlijk moeilijk, maar we hopen vooral dat mensen zich meer bewust worden van wat er zoal op hun huid te zien is. Veel mensen weten niet eens hoeveel moedervlekken zij op hun rug hebben. Over het algemeen moet je moedervlekken die groter zijn dan 5 millimeter in de gaten houden. Het kan gevaarlijk zijn als ze groter of asymmetrisch worden, van kleur veranderen, gaan bloeden of jeuken. Ook plekjes die langer dan drie maanden blijven bestaan en die steeds opnieuw open gaan, kunnen gevaarlijk zijn.”

Zijn alle vormen van huidkanker even goed te genezen?

„Hoe sneller je erbij bent en hoe dunner de vlek is, des te beter de behandelkans. Melanoom is de ernstigste vorm, omdat de kans op uitzaaiing zo groot is. Een melanoom kan over het hele lichaam verschijnen, terwijl andere soorten vaak op lichaamsdelen komen die veel worden blootgesteld aan de zon.”

Hoeveel mensen krijgen jaarlijks huidkanker?

„Van alle soorten kanker is huidkanker de snelst groeiende vorm. Eén op de zes mensen krijgt er in zijn leven mee te maken. Ook steeds meer mensen onder de veertig. Dit is de groep die, vaker dan vroeger, als kind op vakantie is meegenomen naar verre zonnige oorden en daar flink is verbrand. Als je erg verbrandt dringen uv-stralen diep via de huid door in de celkernen waardoor het erfelijk materiaal, het dna, kan veranderen. Vaak herstelt het lichaam dit ook weer, maar niet altijd. Door beschadigd dna dat zich deelt, kan kanker groeien. Hoe vaker iemand verbrandt, hoe groter het risico dat het dna wordt vervormd.”

Zijn artsen bang voor een toeloop van extra patiënten?

„We hebben alle beroepsgroepen van te voren geïnformeerd en hen erbij betrokken. Artsen hebben liever dat iemand een keer te veel komt dan een keer te weinig.”

De app Huidmonitor voor smartphones is gratis te downloaden in de App Store (iPhone) en Google Play Store (Android) of via www.huidmonitor.nl)

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3344 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht