Voeding

Eten bederft sneller tijdens de hondsdagen

De Hondsdagen zijn er weer. De periode van ongeveer 20 juli tot rond 20 augustus staat bekend om warm, broeierig en extreem weer.

hongerklop

Wat zijn de hondsdagen?

De Hondsdagen zijn genoemd naar de heldere ster Sirius van het sterrenbeeld De Grote Hond. Sirius, ook bekend als de Hondsster, komt in deze weken gelijk met de zon op en is daardoor niet te zien. Vanaf 25 augustus is de ster weer zichtbaar. De periode waarin de hondsdagen vallen, verschilt van jaar tot jaar, maar ligt altijd omstreeks deze tijd.
De oude Grieken en Romeinen zagen de Hondsdagen als de periode van de grote hitte. Ook in Nederland is de tijd van de Hondsdagen veelal de warmste van het jaar. Het etmaalgemiddelde van de temperatuur is dan 17 graden en ’s middags is 19 tot 24 graden heel normaal, meldt het KNMI op zijn website.
Voor de oude Egyptenaren lag het anders. Bij hen vielen de Hondsdagen samen met de jaarlijks terugkerende overstroming van de Nijl.

Voedsel bederft sneller

In Nederland komt het niet zo ver, maar de warmte kan gemakkelijk leiden tot onweersbuien met plaatselijk veel regen in korte tijd. Vochtig warm, broeierig weer met zo nu en dan een paar stevige buien is karakteristiek voor de Hondsdagen. Het is ook de tijd van het jaar waarin voedsel buiten de koelkast het snelst bederft. Laat maar eens een pak melk een dag op het aanrecht staan.
Het mag dan deze dagen vaak ‘hondenweer’ zijn. Het woord hondenweer is echter afgeleid van het oud-Nederlandse ‘ondeweer’ dat gewoon slecht weer betekent. Dat is weer verwant aan het Friese woord ‘ûngetiid’.

Weersvoorspelling

Dan nog de weersvoorspelling voor de komende maanden volgens een oude volkswijsheid.
Vroeger ging men ervan uit dat het weer tijdens de hondsdagen het weer tijdens de nazomer en herfst zou kunnen voorspellen.
Zo luidt het gezegde: Komen de Hondsdagen met veel regen, dan gaan we slechte tijden tegen, maar komen de Hondsdagen helder en klaar, verwacht dan maar een gunstig jaar.
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht