Zorg

Geluk kun je leren. Hoe word je gelukkig?

Gelukkige mensen hebben mazzel, ongelukkige mensen dikke pech. Niets aan te doen. Maar wat blijkt? Geluk blijkt aan te leren. Natuurlijk wordt een sombermans geen zieltje zonder zorg. Maar een eindje opschuiven in de goede richting, dat kan echt.

Geluk

Foto: Leeuwarder Courant/ Wietze Landman

Geluk kun je leren, ook op school, vindt Jacqueline Boerefijn, die in Londen een studie positieve psychologie volgde. Met haar plan voor gelukslessen won ze een prijs. Samen met anderen, ontwikkelde ze een serie van zes lessen voor pubers. Wat is nou zes lessen? Maar het werkt, want de volgers hadden aan het eind van het jaar hogere cijfers dan klassen die de lessen niet kregen.

Ergernis

Ze kwam op het idee doordat ze zich steeds meer ergerde aan de lespakketten die ze als biologielerares geacht werd te behandelen: „Over soa’s en de gevaren van alcohol, drugs, tienerzwangerschap en vriendjes met losse handen. Of de NS kwam met een provocatief theaterstuk over geweld in de trein. Mijn leerlingen werden benaderd als potentiële vandalen. Terwijl ze nog nauwelijks een strippenkaart kennen.”

Tegenwicht was broodnodig vond Boerefijn. „Zeker omdat ik het hartstikke zonde vind dat ik bijna alle leerlingen rond de puberleeftijd naar beneden zie kukelen op geluksniveau.”

Sterke kanten

In de lessen laat ze leerlingen praten over waar ze gelukkig van worden. „Eerst gaat het over rijk worden, maar na tien minuten hebben ze het over vriendschap en het fijn hebben op school.” De kinderen vragen thuis aan hun huisgenoten ook waar die gelukkig van worden.

Er worden met rollenspellen oefeningen gedaan in optimistisch en pessimistisch denken. Een les wordt besteed aan lief zijn voor elkaar en complimentjes geven. Een ander keer wordt een test van je sterke kanten gemaakt. Boerefijn weet nog goed hoe een klas in lachen uitbarstte toen een jongen na zo’n test zei: ‘Goh eigenlijk ben ik best vriendelijk’. Want de klas wist dat al lang. Er wordt ook gekeken wat je met die sterke punten kunt doen.

Drie op één

Op school leren gelukkig zijn, is één, maar pubers hebben ook nog ouders. Boerefijn schreef ook een boek voor hen ‘Opvoeden tot geluk’. Hierin heeft ze het onder meer over complimenten geven. Pubers gedijen het best op een verhouding van drie op één.

Niet zomaar compliment geven

Drie aardige dingen tegenover één waarschuwing of terechtwijzing. Je moet daarnaast wel duidelijke eisen aan kinderen stellen. Een compliment voor iedere onbenulligheid werkt averechts. „In Amerika is zo een generatie opgegroeid van opgeblazen ego’s die niet tegen kritiek kunnen.”

Duidelijkheid

Kinderen houden van duidelijkheid volgens Boerefijn. En ze geeft als voorbeeld hoe makkelijk dingen soms op zijn te lossen. Ouders van een tweede klas waarvan zij mentor was, besloten op een klassenavond om voortaan om 21 uur de telefoons van hun kinderen in te nemen, zodat die om 21.30 rustig naar bed konden. De ouders zorgden dan voor het opladen.

Rasoptimist

Of Boerefijn zelf altijd zo’n rasoptimist is geweest? „Nee, dat is door mijn opleiding versterkt. Kijk, pessimisten hebben natuurlijk gelijk. Uiteindelijk gaan we allemaal dood. Maar optimisten leven tot het zover is, wel prettiger.” Optimistisch blijven, complimentjes geven, leuke dingen doen met je kind, duidelijk zijn. We weten het allemaal. Maar in het vuur van de strijd schiet dat er in het pubergezin soms bij in.

Gelukkige opvoeder

Gezinscoach Hanneke Francken geeft in Haarlem één van de vele cursussen ‘Positief opvoeden van pubers’ die in Nederland worden gegeven. Ze begint altijd met een paar filmpjes van gezinssituaties, bijvoorbeeld van een zeurend kind dat uiteindelijk toch zijn zin krijgt. „Alle ouders beginnen te lachen, ze herkennen het en weten hoe het anders zou moeten.”

Steuntje in de rug

De cursus wordt bezocht door ouders die flinke problemen hebben met hun opgroeiende tieners maar ook door vaders en moeder die wel een steuntje in hun rug willen bij de opvoeding van hun doorsnee puber. Naast groepsbijeenkomsten, zijn er per gezin drie telefonische sessies voor advies op maat. „Begin met huisregels waar je je kind ook bij betrekt. Zo’n regel kan zijn dat er thuis normaal tegen elkaar wordt gepraat”, zegt Francken.

De cursus

De cursus gaat uit van vijf basisprincipes zoals een realistische verwachting van je kind (aanvaard zijn tempo en temperament) maar ook een volgens Francken hele belangrijke: zorg als ouder ook goed voor jezelf. Daar hamert Boerefijn ook op.

Voel je niet schuldig als ouder als je niet lekker in je vel zit. Maar bedenk wel dat je ook als volwassene geluk kunt leren. Hoe? Door de dingen te doen die gelukkige mensen ook doen. Zelfs doen alsof, blijkt al gelukkiger te maken. En ja, ook daar zijn cursussen en boeken voor.

 

www.positiefopvoeden.nl, voor tips en opvoedcursussen.

www.lesseningeluk.nl, hier zijn de lessen te downloaden.

www.trimbos.nl geeft een toolbox positieve psychologie om geluk op te nemen in cursussen voor volwassenen.

Jacqueline Boerefijn en Ad Bergsma: Opvoeden tot geluk, Help je tiener puberen, uitgeverij Lannoo.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht