Zorg

Nooit meer bang voor tandarts door lachgas

Bang zijn voor de tandarts, maar ondertussen relaxed en met een dromerige blik een wortelkanaalbehandeling ondergaan. Dat kan veilig met lachgas. Wat in Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en het verre Oosten al jaren gebruikt wordt door de tandarts, komt meer in zwang in Nederland.

lachgas, tandarts, angst

Foto: ANP

Lachgas

Tandarts Gerben Posthuma van de Leeuwarder praktijk Dental Dynamic dient sinds medio vorig jaar zo’n twee keer per week lachgas toe als kalmerend anestheticum. Het stilt de pijn een beetje, maar maakt de patiënt een stuk rustiger. Lachgas wordt daarom als extraatje naast de normale verdoving toegediend. Dat gebeurt via een neusmasker, waar behalve voor maximaal 50 procent distikstofoxide ook zuurstof doorheen gaat. Ademhalen moet dan wel volledig via de neus en door de feestneus, zoals ze het masker in Leeuwarden gekscherend noemen. Door dit systeem krijgt de patiënt nooit te veel en blijft hij of zij bij kennis.

Niet lachen in de behandelstoel

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, ligt de patiënt niet lachend in de behandelstoel. Sterker nog, dat moet juist niet, zegt Posthuma. “Tijdens de behandeling mag de patiënt helemaal niet praten, laat staan lachen. Als dat wel gebeurt, verminder ik de hoeveelheid lachgas. Of ik zeg dat ik het leuk vind dat de patiënt zo vrolijk is, maar dat hij of zij wel moet stoppen met lachen, anders kan ik niet behandelen.’’

Effect van lachgas

Lachgas heeft snel effect. Bij de optimale dosering voelen de ledematen vaak zwaar aan. “Patiënten krijgen een dromerige blik en hebben zoiets van: kom maar op met die prik.’’ Soms zweten de patiënten op hun voorhoofd of bovenlip of tintelen hun handen. Anderen zeggen dat hun lippen er gevoelloos van worden. “En de meeste mensen hebben door het lachgas geen idee hoe lang ze in de stoel liggen.’’

Strenge controle

Patiënten worden tijdens de behandeling goed in de gaten gehouden, onder andere via een klemmetje op een vinger. De hartslag en zuurstofverzadiging zijn daarmee te checken. Als het vullen van een gaatje of de wortelkanaalbehandeling klaar is, dan laat Posthuma vijf minuten lang alleen zuurstof door het masker stromen. Het lachgas ’spoelt’ daarmee uit het lichaam. De patiënt voelt zich weer normaal. Hij of zij krijgt nog wel het advies een kwartiertje te wachten in de wachtkamer. Daarna kan de patiënt gerust weer auto rijden.

Niet iedereen geschikt voor lachgas

Bij het toedienen van lachgas gaat de tandarts niet over één nacht ijs. Eerst bespreekt hij het met de patiënt, dan volgt er een proef waarbij de tandarts de meest optimale dosering bepaalt en pas bij de derde afspraak behandelt hij de patiënt met hulp van lachgas. Niet iedereen is er geschikt voor. Wie verkouden is, kan niet door de neus ademen. Dan is lachgas niet te gebruiken. Maar ook mensen die recentelijk een hartinfarct hebben gehad of kampen met longemfyseem of ernstige psychotische problemen, komen niet in aanmerking voor een behandeling met lachgas.

Bang voor de tandarts

“Bij mensen die bang zijn voor de tandarts is het een goed middel, maar ook voor mensen die snel kokhalzen of die epilepsie hebben is het te gebruiken.’’ Wie extreem angstig is voor de tandarts of zeer ernstige medische klachten heeft, verwijst Posthuma alsnog door naar het ziekenhuis, waar tandartsbehandeling onder volledige narcose kan worden gedaan.

Wordt lachgas vergoed?

Lachgas wordt alleen door de verzekeraars vergoed als er een gedegen uitleg is van de tandarts. Binnen de tandartspraktijk Dental Dynamic is Posthuma de enige tandarts, samen met zijn assistente Dieuwke Wedzinga, die met lachgas kan werken. Ze hebben er een speciale opleiding voor moeten doen.

Verslaafd aan lachgas

Zelf hebben ze ook even aan het lachgas gelegen. Om het uit te proberen. Posthuma weet dat 15 procent van zijn collega’s in de Verenigde Staten verslaafd is aan het lachgas. Posthuma kan zich dat niet voorstellen. Grijnzend: “Het is zeker niet onprettig, maar ook niet zo fijn dat ik er verslaafd aan kan raken.’’

Dit verhaal is eerder gepubliceerd in Leeuwarder Courant

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3337 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht