Zorg

Experimenteren met lachgas en Salvia. Hoe gevaarlijk is dat?

Je kunt het geregeld horen. Als er een feestje is geweest op het terrein van het oude Roomskatholieke Ziekenhuis in Groningen-Zuid knalt het harde geluid de omgeving tegemoet: Ccccchhhh…. Het harde sissende geluid van een slagroomspuit waarmee jongeren ballonnen vullen met pure stikstofdioxide N2O: lachgas als afterparty.

Foto: NDC Mediagroep

Foto: NDC Mediagroep

Lachgas is bezig aan een opmars. Nieuw is het fenomeen niet, maar het steekt van tijd tot tijd de kop op. Zoals nu. Het Bonger Instituut van de Universiteit van Amsterdam en verslavingsinstituut Jellinek houden jaarlijks het Antenne-trendonderzoek naar drugs(gebruik) in Nederland. In het onderzoek van 2013 staat dat het opzuigen van de stikstofdioxide uit een ballon weer populair is in grote steden waar veel studenten wonen. Zoals Groningen.

Lachgas goedkoop

Jongeren en studenten kunnen relatief makkelijk, en goedkoop, aan de middelen komen om lachgas te gebruiken. Een slagroomspuit, slagroompatronen en een zakje ballonnen zijn genoeg voor een feestje. Een doosje met vijftig patronen om evenzoveel ballonnen te vullen met gas doet twaalf euro bij de groothandel. Een ballon vol lachgas zorgt toch voor een trip van pak ’m beet een halve minuut. Er worden tegenwoordig, zo staat in het onderzoek, zelfs feesten gegeven waar hele tanks vol met N2O staan om ballonnen te vullen. Maar dat is wel illegaal.

Onderzoek Dagblad van het Noorden

Drie journalisten van het Dagblad van het Noorden experimenteren met lachgas. Word je echt high?

Over de kassaband van de Sligro rollen een professionele slagroomspuit en een doos met daarin vijftig slagroompatronen. De linker wenkbrauw van het kassameisje vliegt omhoog. De rechter volgt als daarna ook nog een pakje ballonnen langskomt. Maar ze zegt niets. We rekenen af en staan buiten. Eerste deel van de missie geslaagd: alles wat we nodig hebben voor een avondje experimenteren met lachgas is binnen.

Salvia

Nu nog salvia scoren, een plantje met hallucinerende werking. De smartshop in de Steentilstraat in Groningen heeft een balie die zo hoog is dat je de jongens die de winkel bemannen pas ziet zitten als je op je tenen gaat staan. Voor wie nog nooit een smartshop binnen is gegaan: het is minder spannend dan het lijkt. Geen penetrante wietlucht zoals die rond de gemiddelde coffeeshop hangt, ook niet de geur van paddenstoelen in het bos. Eigenlijk ruikt het naar niets bijzonders. En de drugs staan keurig uitgestald in vitrinekasten langs de wand. Of ze ook salvia hebben? Zeker weten. “Welke sterkte mag het zijn? 5x,10x,20x?”,vraagtdejongenbeleefd. “Doe maar voor beginners.” Dat blijkt de 5x te zijn, netjes verpakt in een zwart kartonnen doosje met de tekst ’Waterpipe herbs, premium quality’. Maar een waterpijp is niet per se nodig, doceert onze verkoper. “Je kunt het ook gewoon kauwen, of roken, net als een jointje.” Twee doosjes voor in totaal 30 euro nemen we mee. En we krijgen keurig een bonnetje.

Waarom lachgas?

Dat we lachgas willen proberen komt door de Antenne 2013, het recent verschenen jaarlijkse trendonderzoek naar drugs en drugsgebruik in Nederland. Volgens dat onderzoek heeft het gebruik van lachgas met een slagroomspuit, cilinders en ballonnen een hoge vlucht genomen. En dat terwijl er nog zo in grote letters op de verpakking van onze patronendoos staat dat je de dampen niet moet inademen.

Roes

Maar daar staat wat tegenover: het geeft een roes, een vervorming van de werkelijkheid in beeld en geluid en een gevoel van euforie, aldus de website van het Trimbosinstituut. De risico’s lijken te overzien: misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid. Pas bij veelvuldig gebruik treden ergere effecten op: neurologische stoornissen en verlaagde vruchtbaarheid. Maar lichamelijk verslavend is het niet. En het is goedkoop: een doos met vijftig slagroompatronen kost 12 euro bij de groothandel. Dat maakt lachgas populair onder jongeren.

Salvia

Over salvia, verwant aan keukenkruid salie, zijn hilarische en tegelijkertijd verontrustende filmpjes te vinden op YouTube. Zoals van de kerel die over zijn bank klautert, langs de muur omhoog kruipt en uit het raam lazert terwijl zijn vriendin met een dwaze blik in haar ogen toekijkt. Maar ook dit goedje is bij jongeren populair, kindsterretjes als Justin Bieber en Miley Cyrus gebruiken het.
https://www.youtube.com/watch?v=wbmhv9Y78iI

Drugs is risicovol

Laten we dit voorop stellen: drugs gebruiken is risicovol. Ze zijn onvoorspelbaar en hoge doses en slechte kwaliteit zijn gevaarlijk. Maar.
Alcohol is funest voor jeugdige hersenen. Van roken krijg je longkanker. Beiden zijn verslavend en geven een verhoogd risico op hart-en vaatziekten. Toch zijn beiden gewoon te koop in de winkel, terwijl de meeste drugs verboden zijn. Kun je niet beter af en toe een pilletje slikken en het wijntje bij het eten laten staan?
“Dat ligt er heel erg aan wat voor middel het is, hoe vaak je het doet en hoeveel je ervan neemt”, zegt Ton Nabben, onderzoeker bij het Bonger Instituut voor Criminologie op het gebied van trends in drugs, alcohol en tabak. Maar het zou hem niets verbazen als jongeren in de toekomst vaker voor een pilletje als xtc kiezen dan voor alcohol. “Het is niet verslavend, goedkoper en je hebt er een leuke avond mee.”

Kans op verslaving

In 2009 publiceerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu een risico-evaluatie naar de schadelijkheid van tabak, alcohol en 17 soorten drugs. Een team van experts keek naar giftigheid, kans op verslaving en sociale schade.
De belangrijkste conclusies: heroïne en crack zijn de schadelijkste drugs. Zeer verslavend, met grote gevolgen voor gezondheid en samenleving. Niet aan beginnen dus. Vlak daarna volgen alcohol en tabak, legaal verkrijgbare middelen die slechter uit de test komen dan veel illegale drugs. Cannabis en xtc scoren in de middenmoot. Paddo’s, LSD en kwat staan laag op de schadelijkheidsladder: niet verslavend en weinig nare gevolgen voor de samenleving.

Verbod

Nabben: “Ik zeg niet dat al deze middelen verboden moeten worden, noch dat je alle drugs moet toestaan, maar het is een interessante vraag waarom je het één gewoon in de winkel kunt kopen en het ander op een zwarte lijst staat. Die discussie is door de politiek nog niet opgepakt.”
Omdat bij de gebruiksaanwijzing van salvia staat dat gebruik in de openbare ruimten sterk af te raden is, zoeken we de rust van onze stille drukhal op, voor de gelegenheid omgedoopt tot drugshal. Bovendien is die op de begane grond. Handig als je van salvia de neiging krijgt uit het raam te springen. We beginnen met lachgas. Het lichte werk, denken we dan nog. Het gehannes met de slagroomspuit werkt al op de lachspieren: de ballonnen zijn net te groot waardoor het lastig is om ze op te blazen. Maar Roelof van Dalen krijgt al snel de slag te pakken. Daar zitten we dan, in een kuil, ieder met zijn eigen ballon. Paars, groen, wit, metallic blauw.

Klaar voor de trip.

Ook inademen vergt wat oefening. De eerste keer merken we niks. Een diepe teug nemen, een beetje lucht terugblazen, weer een teug nemen en dat herhalen tot de ballon kleiner en kleiner wordt, blijkt de beste methode. Wanneer je moet stoppen? Dat gaat vanzelf. Na een stuk of tien keer in– en uitademen wordt de omgeving vager. De geluiden van de gesprekken om je heen vervagen, maar het gebrom van de generator die zacht zoemt op de achtergrond zwelt aan. “Wat een herrie maakt die rollator”, meldt Esther van der Meer na een dubbele dosis lachgas. Want praten, dat gaat lastig tijdens de trip. Je lichaam tintelt, je hoofd zweeft. “Het gevoel vlak voor je flauwvalt”, weet Bas van Sluis. “Lekker”, zegt Van Dalen met een gelukzalige grijns, en steekt zijn lege ballon in de lucht: “Nog eentje graag.”

Experimenteren met salvia

Tijd voor het volgende experiment: salvia. Daar zien we tegenop. Tijdens een trip kunnen hallucinaties optreden, lichaamsuittreding, tijdreizen, het gevoel dat je op meerdere plekken tegelijk bent, zo vermeldt het pakje. En waar het effect van lachgas na een paar minuten wegtrekt, duurt een salviatrip minstens een kwartier.
Daar gaat ’ie dan. Helft van het zakje in je mond nemen en zo lang mogelijk kauwen zonder door te slikken. De salvia ruikt naar een algenpakking in de sauna en smaakt alsof je op de inhoud van een theezakje kauwt. Dat houden we vijf minuten vol. Dan wachten we. Na een kwartier moeten we iets merken. Maar na een half uur heeft nog niemand kaboutertjes zien lopen of een giraffe in de hal gespot, laat staan dat iemand de neiging heeft uit een raam te stuiteren. Een tintelend gevoel op je lippen, een lichte suizeling. That’s it. Waarschijnlijk is onze beginnersdosis te licht.
Gelukkig hebben we vijftig slagroompatronen (8 gram pure stikstofdioxide per cilinder) gekocht. Die gaan op. En dan merk je de werking van salvia. De trips zijn dieper, langer, heftiger. Verdwaasde blikken. Momenten dat je de grip op de werkelijkheid kwijt bent en de wereld om je heen vergeet. Om vijf minuten later helemaal niets meer te voelen. Maf. In ieder geval blijven de stukjes salvia nog een dag tussen zijn tanden zitten.

Top 5 van schadelijkste drugs

  1. Crack
  2. Heroïne
  3. Alcohol
  4. Tabak
  5. Cocaïne

Dit verhaal is eerder gepubliceerd in Dagblad van het Noorden

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht