Well-being

Vakantie kan leiden tot keuzestress. Wat als verwachtingen niet uitkomen.

Het overweldigende aanbod aan (thema)vakanties kan leiden tot keuzestress. Gaan we kanoën op de Orinoco, paragliden in Portugal, zonnen in het zuiden, wandelen in Ierland of toch kamperen in Nederland? Hoe kies je? En wat als de verwachtingen niet uitkomen?

Vakantie

Foto: ANP

 

Wordt het deze vakantie sapvasten in Zeeland, groepsgenieten in een kasteel, op jungle-expeditie in Suriname, een yogacursus op Sardinië of een gezinsreis door Costa Rica? Het aanbod aan stedentrips, luxe-, safari-, wandel- en fietsvakanties voor singles, senioren, eenoudergezinnen, groepen en andere doelgroepen is bijna onuitputtelijk. Maak maar eens een keuze… De website nuvakantieboeken.nl, waarop tientallen (gespecialiseerde) reisbureaus op hun doelgroepen en/of bestemmingen worden doorgelicht, biedt een handvat.

Welke type reiziger ben je?

Via beantwoording van een paar vragen komt u erachter welk type reiziger u bent. Vragen die van belang zijn bij het kiezen van een (type) vakantie en een geschikte bestemming: waar wil ik heen? Met wie, en hoe?Welke soort vakantie wil ik, en in welke accommodatie? Gaat de voorkeur uit naar luieren of cultuur? Ben je avontuurlijk en schrik je niet terug voor onverwachte dingen? Dan is een geheel verzorgde groepsreis naar een omheind resort geen optie. Tenzij je ’s avonds in je eentje die verderop gelegen en overdag zo pittoresk ogende achterbuurt intrekt, op zoek naar het echte lokale leven.

Bij het uitkiezen van een passende vakantie moet je allereerst nagaan wat je precies wilt, zegt ook Ad Vingerhoets, hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Universiteit van Tilburg.

Juiste toerist op juiste bestemming

“Ken uzelf. In personeelstermen heet dat: de juiste man op de juiste plaats. In dit geval: ben ik de juiste toerist op de juiste bestemming?” De volgende stap is bepalen met wie en hoe.

Groepsmens of individualist

Ben je groepsmens of individualist? Hou je van steden of juist van ongerepte natuur? “In gezelschap reizen betekent compromissen sluiten”, zegt Vingerhoets. “De kunst is uit te vinden wat je niet wilt. Ben je een avondmens, die ’s ochtends lang wil uitslapen, terwijl je reisgenoten al vroeg de natuur in willen, dan kan dat tot irritaties leiden.” De manier van vervoer speelt ook een rol. Voor iemand met vliegangst is een reis per auto of trein een betere optie.

Heimwee of psychische problemen

De keuze voor een bepaalde vakantie is niet altijd geslaagd; elk jaar moeten rond de tweehonderd Nederlandse vakantiegangers van hun bestemming worden teruggehaald vanwege heimwee of ernstige psychische problemen, bijvoorbeeld een psychose. “Misschien zou een aantal van hen ook in de problemen zijn gekomen zonder hun vakantie. Maar vakantie betekent verandering. Van cultuur, ritme, gewoontes. De grote aanpassing die dat vergt, kan tot stress leiden. Misschien nemen mensen in zo’n situatie hun medicijnen niet en gaat het daardoor mis.”

Grote druk

Op het welslagen van de zomervakantie ligt een grote druk, erkent Vingerhoets, die in het verleden onderzoek deed naar heimwee, naar personen die moesten worden gerepatrieerd en naar mensen die tijdens de vakantie een hartaanval kregen. “Ieder vindt dat hij het verdiend heeft, dus het moet leuk zijn en het weer moet goed zijn. Bovendien verwachten mensen voor hun geld iets goeds terug.”

Verandering van rol

De druk is zeker groot wanneer je een gezin hebt, zegt hij. “Elk kind heeft thuis een eigen kamer, luistert z’n eigen muziek. Ieder gezinslid heeft een vaste rol. Tijdens de vakantie gaat die rolverdeling overhoop. Moeder wil niet elke avond aardappelen schillen, zij heeft ook vakantie. Die veranderende rollen vergen improvisatievermogen. Je hoort soms dat moeders vakantie als een opoffering beschouwen: de kinderen willen nu eenmaal graag… anders zijn zij de enigen in de klas die nog nooit in het buitenland zijn geweest.”

Zijn de verwachtingen niet te hoog gespannen?

De kans dat de vakantie tegenvalt, neemt daardoor toe. Bovendien zou de rest van het jaar toch ook leuk moeten zijn? “Dat lijkt me ook. Ik zeg wel eens cynisch: vroeger moesten we naar de kerk, nu moeten we met vakantie. Tenzij je als excuus kunt aanvoeren dat je bijvoorbeeld ernstig ziek bent. Ik meen overigens wel een tegenbeweging te zien van mensen die de vakantiegekte liever aan zich voorbij laten gaan en lekker thuisblijven. In hoeverre de economische crisis of het risico van aanslagen hierbij een rol spelen, weet ik niet. Ook heimwee moet niet worden onderschat.”

Improviseren

Stel dat je je van tevoren goed hebt ingedekt tegen eventuele teleurstellingen en dan lopen toch ineens de onderlinge spanningen op of er gebeurt onverwacht iets. “Iets kan altijd voorvallen, ook tijdens de vakantie. Met improviseren kom je al een eind. Het lijkt me nuttig om een scenario met alternatieven voor onverwachte tegenvallers te bedenken. n als je teleurstelling kunt relativeren, heb je een heel sterke troef. in handen. Dat geldt niet alleen tijdens de vakanties, maar ook voor het dagelijks leven.”

Dit verhaal is eerder gepubliceerd door Dagblad van het Noorden

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht