Zorg

Tinnitus is geen pretje. Over oorzaak oorsuizen weinig bekend

De hele dag een piep of zoem in je oren hebben is geen pretje, voor sommigen zelfs een ware kwelling. Over de oorzaken van oorsuizen, ook wel tinnitus genoemd, is weinig bekend. Succesvolle behandelmethodes zijn schaars en genezen is niet mogelijk. Klinisch fysicus en audioloog in opleiding in het UMCG Cris Lanting (33) onderzoekt of de aandoening door MRI-scans beter in beeld gebracht en aangepakt kan worden.

 

tinnitus, oorsuizen

Bijna iedereen kent het wel: die piep of bromtoon in je oor na een concert of een discotheekbezoek. Vaak gaat die vanzelf weer over. Maar sommige mensen horen deze geluiden constant in een of beide oren. “Zo’n vijf tot tien procent van de Nederlanders heeft oorsuizen, het komt met name voor bij ouderen”, vertelt Lanting over deze veelvoorkomende aandoening van het akoestische systeem.

Lijdensweg

Het is iets waar de patiënten mee moeten leren leven. Er is weinig tegen te doen en genezen kan nog niet. Voor sommigen betekent dit een ware lijdensweg. Lanting: “Ongeveer één procent van de patiënten heeft er echt ernstig last van. Na een tijdje zijn mensen soms ook echt aan het eind van hun Latijn. Er zijn zelfs patiënten die vanwege tinnitus euthanasie zouden willen plegen.”

Oorzaak onbekend

Over de oorzaken is weinig bekend. “Die lijken te liggen bij gehoorverlies. Je kunt het vergelijken met fantoompijn. Als je een ledemaat mist gaan er van daaruit geen impulsen meer naar het brein. Die functie wordt dan overgenomen door iets anders. In het geval van gehoorverlies wordt het gebrek aan geluid dan gecompenseerd door signalen die wij als geluiden interpreteren”, zegt Lanting. “Maar hoe het precies zit weten we het niet. Hoewel gehoorverlies en oorsuizen bij veel patiënten samengaan, geldt dit niet voor allemaal.”

Kennis vergaren

Lanting zoekt en vergaart al jaren de kennis die dat kan veranderen. Voor zijn promotie in 2010 deed hij bij de afdeling Keel-, Neus, en Oorheelkunde van het UMCG onderzoek naar de mogelijkheden om oorsuizen in beeld te brengen met behulp van functionele MRI-scans. Onderzoek waar hij als post doc bij het MRC Institute of Hearing Research in Nottingham in Groot-Brittannië en nu als klinisch fysicus in Groningen op voortborduurt.

“Het is voor doktoren heel lastig om tinnitus objectief vast te stellen, want alleen degene die het heeft, neemt de geluiden waar”, vertelt hij. “De mate waarin iemand het heeft kun je wel klinisch meten. Bijvoorbeeld door een steeds harder geluid te maken om te zien wat er nodig is om de suis te overstemmen. Maar om ook een idee van de oorzaken te krijgen, wil je zien of tinnitus met scans te lokaliseren is in de hersenen. Beeldvormend onderzoek hiernaar wordt de laatste tien jaar meer gedaan maar staat nog in de kinderschoenen.”

Reacties in het brein

Lanting deed al diverse experimenten naar reacties op geluiden in het brein van patiënten met tinnitus en gezonde proefpersonen. Ook kijkt hij naar eventuele veranderingen die optreden in de hersenen van patiënten die ook last van gehoorverlies hebben, en naar verbanden tussen verschillende hersengebieden die mogelijk tinnitus veroorzaken.

De resultaten maken vooral duidelijk dat er meerdere vormen van tinnitus zijn. “De groep die het heeft is verre van homogeen. Meerdere mechanismen in het brein kunnen leiden tot dezelfde klacht.” Een interessante vondst die hij nog verder wil onderzoeken is dat de verbinding tussen de hersenstam en de hersenschors bij tinnituspatiënten minder sterk lijken te zijn.

Leren omgaan met oorsuizen

Doel is dat ook de behandelaars door de onderzoeken vooruit komen. “Soms helpt een gehoorapparaat als patiënten tinnitus in combinatie met gehoorverlies hebben. Mogelijk kunnen in de toekomst ook gehoorapparaten worden aangeboden met ruis die het oorsuizen overstemt”, geeft Lanting een voorbeeld. “Tinnitus is niet levensbedreigend maar het is wel iets waar je mee om zult moeten gaan. Hoe erg het je stoort, is voor een deel psychisch. Daarbij kan gedragstherapie handvatten bieden. In het UMCG hebben we sinds een paar jaar ook een soort tinnitus-spreekuur.”

Hagel op een mug schieten

Daarnaast wordt bijvoorbeeld gedacht aan transcraniële magnetische stimulatie die elders al wordt toegepast als behandelingsvorm. “Daarbij kun je met neutronen onder de schedel bijvoorbeeld de continue feedback van geluidsimpulsen proberen te verstoren om te zorgen dat die stopt”, legt Lanting uit. “Hier hebben we dat vooralsnog niet omdat we nog niet precies weten wat het doet. Het is toch een beetje als met hagel op een mug schieten.”

Zelf hoopt Lanting in de toekomst ook eigenhandig de patiënten met tinnitus en andere gehoorproblemen bij te kunnen staan. Daartoe volgt hij een opleiding tot audioloog. “Ik heb een achtergrond in de technische natuurkunde, de biomedische techniek heeft me altijd getrokken. En meer inzicht is belangrijk om verder te komen, maar het werken met patiënten trekt me ook. Dit lijkt me een mooie combinatie van theorie en praktijk.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht