Zorg

Faalangst geen ramp. Hoe krijg je faalangst onder controle?

 Trainingen voor studenten zitten aan de lopende band vol Groningen “Op de middelbare school ging ik al door met proefwerken leren tot vijf uur in de nacht. Afspraken met vriendinnetjes zei ik af omdat ik huiswerk moest maken. Met hulp heb ik dat onder controle gekregen. Toen ik in Groningen ging studeren, ging het weer mis. Voor een toets had ik buikpijn, erna kwam ik huilend naar buiten. Studeren zou een feest moeten zijn, maar ik was alleen maar ongelukkig en haalde ook nog flutcijfers.”

Foto: ANP

Foto: ANP

Faalangst

Studente Elles Nijmeijer (19) kwam begin dit jaar, op aandringen van haar ouders, terecht bij een training voor studenten om faalangst onder controle te krijgen. En ze is niet de enige.

Veel studenten hebben faalangst

Sinds de start vijf jaar geleden zit de cursus aan de lopende band vol. Cursusleidster Sacha van Rheenen van Lentis: “Er zijn veel mensen die er last van hebben, maar het duurt een tijdje voor ze het toegeven. Rond faalangst hangt schaamte, een idee van zwakte. Studenten kunnen enorm veel stress hebben, het kan hun persoonlijke leven aantasten, maar pas als het ten koste gaat van hun prestaties komen ze bij ons.”

Wat is faalangst?

Faalangst is overmatige stress. Op zich is spanning gezond en nodig om goede resultaten te halen. Maar als je zo tegen een toets, een presentatie of een stage opziet dat je niet meer naar behoren kunt presteren, is er iets mis. Van Rheenen: “Faalangst uit zich op twee manieren: of je bent dag in dag uit bezig met je studie totdat het je volledig uitput, of je stelt alles uit tot het te laat is. Het komt voort uit onzekerheid, uit een gevoel van ik kan het niet, of ik ben niet goed genoeg.”

Met hakken over de sloot

Simone Monasch (22) deed alles altijd op het laatste moment. Ze haalde alles wel, maar met de hakken over de sloot en met heel veel stress. “Ik dacht altijd dat het aan mij lag. Dat ik te laks was, dat het me met een beetje beter plannen wel zou lukken. Maar tijdens mijn eerste stage blokkeerde ik. Ik durfde geen initiatief te tonen en liep vast.”

Cursus faalangst

Op de cursus merkte ze voor het eerst dat het niet aan haar werkhouding lag. “Ik dacht altijd dat faalangst overmatig leren was. Maar uitstelgedrag bleek er ook bij te horen. En dat had ik. Het was een feest om te zien dat er meer mensen zoals ik waren.”
De cursus is gebouwd op drie pijlers: ontspanning, gedachtebeïnvloeding en gedragsverandering. Van Rheenen: “Spanning zet zich vaak fysiek vast, uit zich in slecht slapen, slecht eten, een gespannen lijf. Dus geef ik ademhalingstrainingen, spierontspanningsoefeningen. Sporten, bewegen, leuke dingen doen zijn heel belangrijk. Ik geef ze handvatten om anders te denken: niet in wat moet, maar wat kan. Dat er geen rampen gebeuren als er iets misgaat. Dat je niet meer kunt doen dan je best. Zo krijgen ze vertrouwen.”

Faalangst onder controle

Aan het eind van de acht weken hebben de studenten een gereedschapskist aangereikt gekregen waarmee ze de faalangst onder controle kunnen krijgen. Van Rheenen: “Want over gaat het niet, je leert er alleen beter mee omgaan. De onzekerheid kan verminderen door de focus te leggen op dingen die goed gaan. Maar in situaties waarin de druk groot wordt, kun je terugvallen in je oude gedachten.”
Monasch is inmiddels aan haar tweede stage begonnen en die gaat goed. “Ik heb geleerd dat ik te kritisch was voor mezelf, dat ik teveel negatieve gedachten heb en daarnaar handelde. Dat heb ik beter onder controle. Ik kan nu toegeven dat ik dit probleem heb en vecht er niet meer tegen. Dat scheelt al een heleboel energie.”

Ontspanningsoefeningen

Nijmeijer: “Elke avond voor het slapen gaan doe ik de ontspanningsoefeningen. Ik kan mijn hoofd leegmaken, mijn gedachten stopzetten. Ik blijf die prestatiedrang houden, maar ik weet nu dat mijn toekomst er niet van afhangt. Als ik nu een onvoldoende haal, herhaal ik mijn mantra: dit is geen ramp, een aardbeving is een ramp.”
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3340 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht