Zorg

Hevig bloedverlies bij menstruatie. Wat valt er tegen te doen?

Hormonen, vleesbomen, poliepen, ontstoken slijmvlies. De oorzaken van heftig bloedverlies bij menstruatie kunnen talrijk zijn, maar het goede nieuws is dat er vrijwel altijd iets aan te doen is.

buikpijn, acnes, verklevingen, buikoperatie, buik, ongesteld, menstruatie
De schatting is dat een op de vijf vrouwen last heeft van abnormaal bloedverlies in de maandelijkse periode. Heel lang werd gedacht ,,dat het er nu eenmaal bij hoort’’. Vrouwen die het treft durven de deur niet uit, melden zich met een smoes ziek bij de baas en mijden dagenlang witte kleding, bang als ze zijn voor ’ongelukjes’. Afgezien van de praktische problemen die bloedverlies veroorzaken, gaat de kwaal vaak gepaard met pijn, vermoeidheid en psychische klachten en kunnen er gevolgen zijn als bloedarmoede of andere chronisch leed.

Wat zijn de oorzaken van hevig bloedverlies?

Ongesteldheid heeft alles met de hormoonhuishouding te maken, en vaak zit de oorzaak van extreme menstruatie dan ook in de hormonen, al of niet het gevolg van pilgebruik. Door allerlei oorzaken kan de balans verstoord zijn. Maar de bron van het kwaad kan ook zitten in een of meer vleesbomen of poliepen in de baarmoederwand of –holte. Dat zijn gezwellen die meestal onschuldig van aard zijn, maar bij menstruatie tot hevige bloedingen kunnen leiden. Soms zijn andersoortige infecties de veroorzakers van bloedverlies, maar er kan ook sprake zijn van afwijkingen in het bloed.

Extreem bloedverlies

Extreem bloedverlies komt op alle leeftijden voor, maar het risico neemt wel toe tussen het dertigste en veertigste levensjaar. Overgewicht en chronische kwalen als schildklieraandoeningen en diabetes verhogen het risico.

Wat valt er tegen te doen?

Denise Perquin en Marinka Post, gynaecologen in het MCL in Leeuwarden, hebben de ervaring dat er bij heel veel vrouwen iets aan te doen is om het hevige bloedverlies te verminderen. ,,Als het probleem maar eerst wordt onderkend, want nog altijd denken veel vrouwen: niet zeuren, het gaat wel weer over.’’ Uit enquêtes is gebleken dat vrouwen er soms drie, vier jaar over doen voordat ze naar een dokter stappen.
Hormoonbehandeling is een mogelijke remedie, maar die heeft als nadeel dat je er lang aan vastzit en dat het probleem wordt verminderd maar niet altijd helemaal weggenomen.

Vleesbomen en poliepen

Zijn myomen (vleesbomen) of poliepen de oorzaken, dan is een ingreep de beste remedie. In sommige gevallen wordt het baarmoederslijmvlies verwijderd. Een nieuwere techniek voor het verwijderen van baarmoederslijmvlies in de NovaSure dat met elektrische energie het slijmvlies weghaalt. De ingreep is eenmalig en zeer effectief.
Pieter van den Hurk, gynaecoloog in Nij Smellinghe (Drachten) en de Sionsberg (Dokkum) heeft de ervaring dat de NovaSure-behandeling in 95 procent van de gevallen het gewenste effect heeft. ,,Plaatselijke verdoving of narcose is niet nodig en de ingreep duurt maar een paar minuten. Binnen een dag doet de vrouw alles weer normaal.’’
Bij uitzonderlijke menstruatieproblemen kan besloten worden de baarmoeder te verwijderen.
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht