Zorg

Vetscan. Computer laat precies zien waar vet zit en hoeveel

Waar hebben we (te veel) vet op ons lijf? De vetscan is al populair bij luxere sportscholen. Een huisarts uit Hoogezand introduceert de vetscan nu in Noord-Nederland.

overgewicht, dik, , dieet, gewicht, obesitas

Body scan

Benieuwd waar het vet zich bij jou ophoopt? Een ‘total bodyscan’ met een speciaal röntgenapparaat geeft je binnen zes minuten het antwoord: een nauwkeurige meting van het vetpercentage over het hele lijf. De computer laat precies zien waar vet zit en hoeveel, keurig uitgesplitst naar armen, benen, romp, buik en billen.

Interessant voor sportscholen

Dit maakt de vetscan interessant voor afvalgoeroes en sportscholen. Overgewicht is een bedreiging voor de gezondheid. Personal trainers claimen hun klanten dankzij de nauwkeurige berekening van het vetpercentage een sport-en dieetprogramma te kunnen geven waar ze heel gericht van afvallen.

Selectief vet verbranden bestaat niet

Huisarts Gerben Lochorn uit Hoogezand, gespecialiseerd in gewichtsmanagement, gelooft daar niet in. Toch is hij zo enthousiast over de mogelijkheden dat hij zijn patiënten de vetscan binnenkort aanbiedt, als eerste huisarts in Noord-Nederland. ,,Selectief vet verbranden op een bepaalde plek van je lichaam bestaat niet. De scan kan wel helpen in strijd tegen overgewicht’’, zegt hij.

Kosten vetscan

De uitkomsten zijn een goed uitgangspunt om te werken aan een gezonder lichaam. De huisarts wil met sportschool Plaza Sportiva en fysiotherapeuten in de Euroborg in Groningen een compleet programma bieden: gezonder eten, bewegingsproblemen oplossen en gericht sporten. Kosten van de vetscan: 80 euro.

Vetmassa en BMI

Nu wordt veel gebruik gemaakt van een speciale weegschaal om de vetmassa en BMI (Body Mass Index, gewicht in verhouding tot lichaamslengte) te meten, maar deze is niet betrouwbaar. Lochorn: ,,De berekening kan maar zo 5 tot 10 procent afwijken. De scan geeft wel de exacte waardes over het hele lichaam.’’

Blijvend afvallen

Wie blijvend wil afvallen, moet niet alleen anders eten, maar ook gericht bewegen. ,,Iemand die z’n eten voor de helft laat staan, breekt spiermassa af. En valt dus in gewicht af. Dat lijkt heel wat, maar de verloren kilo’s zitten er zo weer aan als het daar bij blijft. Het lichaam gaat zelfs overcompenseren en vet vasthouden, waardoor je uiteindelijk zelfs kunt aankomen.’’ Door meer te bewegen kan vet wel vervangen worden door spieren.

Manager Marco Peters van Plaza Sportiva predikt ook de combinatie van bewegen en lijnen. ,,Gezamenlijk kunnen we een mooi programma op maat leveren.’’

Scan niet zaligmakend

De scan is zeker niet onmisbaar of zaligmakend in dit programma, erkent Lochorn. ,,Je moet het meer zien als een luxe aanvulling. Mensen willen tegenwoordig alles weten en meten. Wanneer je de scan om het half jaar herhaalt, kun je controleren of je op de goede weg bent. Dat motiveert. Er gaat een psychologisch effect van uit.’’

Lochorn is de eerste huisarts in Noord-Nederland die de vetscan aanbiedt. Behalve in Euroborg staat ook in zijn huisartsenpraktijk Medisch Centrum Gorecht in Hoogezand een apparaat voor de meting van het percentage.

Botontkalking

In de praktijk wordt de röntgenmachine ook gebruikt voor de meting van botontkalking. De huisarts liet de afgelopen jaren een keer per jaar een speciale dienst komen om de risicogroep binnen zijn praktijk te laten controleren op osteoporose (botverlies). Hij wil voortaan zijn patiënten zelf testen.

Vergoeding verzekering

Anders dan bij de vetscan wordt de meting van de botdichtheid wel door verzekeraars vergoed, omdat deze een medische achtergrond heeft. De aanschaf van de dure machines, die alleen door ziekenhuizen en specialisten worden gebruikt, past bij het vooruitstrevende en ondernemende karakter van de Hoogezandse huisarts. Enkele jaren geleden bood hij zijn patiënten een darmkankertest aan. Hij werd destijds teruggefloten door de inspectie. Inmiddels is het darmkankeronderzoek landelijk ingevoerd.

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht