Zorg

Kind met morbide obesitas. Welke klachten kan het krijgen?

Het aantal kinderen met morbide obesitas is in dertig jaar verzevenvoudigd, blijkt uit onderzoek van VUmc Amsterdam, TNO en het Leids Universitair Medisch Centrum. Remy Hira Sing, hoogleraar aan het VUmc, schrikt van de uitkomst.

kind, dik, overgewicht, gewicht, vet, obesitas, beweging, buik, meetlint

Bron: ANP XTRA/ Roos Koole

Omgerekend komt het neer op circa 18.500 kinderen in Nederland met een levensbedreigende vorm van overgewicht. Had u dat verwacht?

,,Nee, ik had gedacht dat die groep veel kleiner zou zijn. Je denkt: dat komt voor in Amerika, niet in Nederland.”

Kind met Obesitas

Waar had u dan op ingezet?
,,Je moet als wetenschapper nooit gokken, maar kijken naar de realiteit. En die blijkt verontrustend te zijn. Van de kinderen met morbide obesitas heeft 56 procent al een te hoge bloeddruk, 67 procent heeft één of meerdere risicofactoren voor hart-en vaatziekten. Ze hebben meer kans op leverafwijkingen en ademhalingsklachten als apneu. Kinderen met apneu slapen slechter, zitten minder uitgerust in de schoolbanken, kunnen zich minder goed concentreren en presteren dus ook lang niet optimaal. Extreem overgewicht werkt ver door.”
Hoe is dit onderzoek tot stand gekomen?
,,Bij volwassenen was al bekend dat morbide obesitas vaker, 1 tot 1,5 procent, voorkomt. Van kinderen wisten we dat niet: tot 2012 waren er nog geen internationale criteria om de groep vast te stellen. Bij volwassenen kun je zeggen: iedereen met een BMI boven de 35 heeft morbide obesitas, maar bij kinderen ligt dat genuanceerder omdat ze nog in de groei zijn.”
,,Na 2012 hebben we hebben de criteria toegepast op de gegevens van de Landelijke Groeistudies die in opdracht van het ministerie van VWS elke tien tot vijftien jaar worden uitgevoerd. Wat goed is om te weten: in 1980 woog nog geen enkel kind meer dan 100 kilo. In 2009 waren dat er al 68.”
Zijn deze kinderen nog te redden?
,,Het is héél, héél moeilijk. Afvallen is al zwaar, maar het gewichtsverlies behouden is nog ingewikkelder. Uiteraard wil je voorkomen dat kinderen zo ver komen. Maar ze zijn er en dus moeten we ze helpen. We moeten ze opsporen en begeleiden. Als je kunt voorkomen dat een kind suikerziekte krijgt, is dat winst. Verder vind ik dat alle kinderen met morbide obesitas door het consultatiebureau of de schoolarts moeten worden doorverwezen naar een kinderarts of artsen die gespecialiseerd zijn in het behandelen en begeleiden van kinderen met obesitas.”
Is er ook goed nieuws?
,,Opvallend is de relatief kleine stijging van het percentage Marokkaanse jongens met morbide obesitas. Je ziet dat het twee tot vier keer vaker voorkomt bij kinderen van Turkse en Marokkaanse afkomst. In 1997 had 1 procent van de jongens van Marokkaanse komaf morbide obesitas. In 2009 was dat 1,1 procent.”
,,Dat is een veel lagere stijging dan bij de Turkse jongens in diezelfde periode (van 1,0 naar 2,5 procent) en autochtone jongens (van 0,27 naar 0,58 procent). Waarom deze groei bij Marokkaanse jongens zo klein is, is iets om verder te onderzoeken.”
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht