Zorg

Hoge bloeddruk soms lastig te behandelen. Wat als medicijnen niet werken?

Hoge bloeddruk is slecht voor de gezondheid. Veel mensen hebben er last van, bij een klein deel is deze hypertensie niet of moeilijk te behandelen. Het MCL in Leeuwarden heeft voor deze groep een behandeling.

bloeddruk

Hoge bloeddruk

Een derde van alle volwassenen tot 65 jaar heeft last van een hoge bloeddruk. Bij ouderen ligt dit percentage nog hoger. Een te hoge bloeddruk komt dus veel voor. Soms ongemerkt, want wie een te hoge bloeddruk heeft, heeft het vaak niet eens door. Soms geeft de aandoening hoofdpijn of onrust.

Hoge bloeddruk gevaarlijk

Net als een te hoog cholesterol, roken, overgewicht of langdurige stress kan hoge bloeddruk gevaarlijk zijn. Hypertensie is een risicofactor voor hart-en vaatziekten, maar kan ook na lange tijd organen zoals de nieren beschadigen.

Medicijnen

Daarom worden bloeddrukverlagende medicijnen voorgeschreven. In de meeste gevallen doen die hun werk en dringen ze de bloeddruk terug naar aanvaardbare waarden. Meestal zijn combinaties van meerdere bloeddrukverlagers nodig om de optimale bloeddruk te krijgen.

Wat als medicijnen niet werken?

Maar soms lukt het ook niet. Dan kunnen de patiënten terecht op de hogebloeddrukpoli van het MCL in Leeuwarden, waar niet alleen deze groep maar ook mensen die een hartinfarct of beroerte hebben gehad terechtkunnen. ,,Op de poli wordt gekeken wat de onderliggende oorzaak is en welke behandeling nodig is’’, vertelt Marc Hemmelder, internist-nefroloog van het MCL.

Oorzaken hoge bloeddruk

,,Bij 95 procent is geen oorzaak te vinden in een orgaan’’, vervolgt hij. ,,De patiënt heeft dan bijvoorbeeld wel last van veel stress, hij eet te zout of te vet. Of heeft een genetische aanleg voor hoge bloeddruk’’, aldus Hemmelder. ,,Bij die andere 5 procent is er sprake van een nierziekte, een bloedvatvernauwing in een bloedvat naar de nieren of een afwijking van de bijnieren waardoor ze te veel stresshormonen aanmaken.’’

Hoge bloeddruk blijft

Bij sommige patiënten helpt geen medicijn.  Ze houden een hoge bloeddruk. ,,Dit kan aan de behandeling liggen of de levensstijl van de patiënt, bijvoorbeeld door overgewicht of te weinig beweging. Of de patiënt slikt niet trouw de pillen.’’ Bloeddrukverlagende medicijnen moet je je hele leven blijven slikken en kunnen – in het geval van bètablockers nogal wat bijwerkingen geven.

Renale denervatie

Voor degenen bij wie de medicatie niet aanslaat, heeft het MCL nu een  behandeling. Deze ‘renale denervatie’ is nog in een onderzoeksfase. Cardioloog Richard Folkeringa schakelt via een katheter, die via de slagader in de lies naar de nieren gaat, de nierzenuwen uit door ze te verhitten. Dat is een twee uur durend precisiewerkje, vertelt hij.

Resultaat

Pas enkele weken na de ingreep wordt duidelijk of die effect heeft gehad en in hoeverre. ,,Uit een onderzoek blijkt dat het de bloeddrukwaarde met 30 mmHg kan laten zakken’’, aldus Hemmelder. Andere onderzoeken zijn minder hoopvol. Vandaar dat ook het MCL twee jaar lang meedoet aan de nationale studie naar deze behandeling.

Hoge bloeddrukpoli

Ook patiënten van andere ziekenhuizen kunnen worden doorverwezen. De screening vindt plaats op de hogebloedrukpoli. Wie geschikt is voor de behandeling, komt in een loting terecht. De ene helft krijgt de behandeling, de andere wordt behandeld met bestaande medicatie.

Vergoeding

ZonMW, subsidieverstrekker voor onderzoek in de zorg, financiert het onderzoek. ,,Het is mooi dat er nu geen geld mee gemoeid is van verzekeraars’’, aldus Folkeringa. Zo kan het onderzoek onafhankelijk daarvan plaatsvinden. Als blijkt dat de behandeling met de 3000 euro kostende wegwerpkatheter succesvol is, is dit een ommekeer voor de preventie van hart-en vaatziekten, verwacht de cardioloog. Veel meer mensen zouden er dan mee geholpen kunnen worden. Met alle kosten van dien. Maar eerst het onderzoek afwachten, vinden beide medisch specialisten. Folkeringa: ,,Verzekeringen vergoeden pas als ze zeker weten dat het effect heeft.’’

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3337 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht