Zorg

Hoe ga je om met nabestaanden ramp MH17?

De omstandigheden van de ramp met vlucht MH 17 maken de verwerking voor de nabestaanden nog lastiger. Iedereen reageert anders, maar een woord van medeleven is altijd welkom, zegt Slachtofferhulp Nederland.

rouw, verlies,

Foto: ANP REMKO DE WAAL

‘Het komt zo dichtbij’ is een zin die je deze dagen vaak hoort. De Hongaarse schrijver Frigyes Karinthy bedacht in 1929 de theorie dat iedereen op de wereld via hooguit zes schakels met elkaar verbonden is. Vanuit die gedachte staat iedereen plotseling dicht bij de Barack Obama. Maar ook een ramp kan zo dichtbij komen. Doordat je iemand kent, die iemand kent die… op de dodenlijst staat van vlucht MH17. En dat zijn schrikbarend minder dan zes schakels. Hoe ga je als kennis, buurman of collega om met iemand in je omgeving die een of zelfs meer dierbaren heeft verloren?

Hoe ga je om met de nabestaanden?

“Zo gewoon mogelijk,” zegt Harry Crielaars, voorzitter van de raad van bestuur van Slachtofferhulp Nederland. “Maar ga het onderwerp alsjeblieft niet omzeilen.” Nabestaanden willen vaak graag praten over hun dierbare. “Ze hebben de mensen om hen heen nodig. Ze willen hun verhaal kwijt.” Dat zag Crielaars ook tijdens de bijeenkomst voor nabestaanden in Nieuwegein. “Ze vinden het fijn hun ervaringen te delen.”

Mensen geven het zelf wel aan

Er zijn zeker rouwenden die dat juist liever niet willen, maar toch kan het geen kwaad erover te beginnen. “Mensen die op dat moment niet of misschien helemaal niet willen praten, geven dat zelf wel aan.” Crielaars ziet het als vanzelfsprekend dat je als collega, vriend of buurman een luisterend oor biedt. “Als je er niets over zegt, kan dat zelfs respectloos overkomen.”

Ook op langere termijn is het goed nog eens te vragen hoe het gaat. “Mensen gaan verder met hun leven, maar zo’n verlies blijft een schrijnende wond.”

Denk na!

Bij het gebruik van sociale media moet je als bekende van een nabestaande goed nadenken, voordat je wat schrijft, vindt Crielaars. “Sommige mensen lieten weten dat ze dachten te weten wie er aan boord zat. Het is beter dat eerst door officiële instanties te laten bevestigen. Je wil toch niet meemaken dat iemand op internet al heeft gezegd dat je broer overleden is, terwijl jij niet weet of het zo is.”

Hoe verwerken kinderen een ramp?

Kinderen verwerken een ramp als deze anders dan volwassenen en soms moeilijker. “Kinderen kunnen zo’n gebeurtenis met hun levendige fantasie nog gruwelijker maken dan die al is.” Het is volgens Crielaars goed als scholen daarom stilstaan bij de ramp. “Door kinderen uit te leggen wat er is gebeurd, maak je deze gebeurtenis voor zover dat kan minder gruwelijk.”

Het kan zijn dat het ene kind meer behoefte heeft om te praten dan het andere. “Je moet als docent meebewegen met de mate waarin deze gebeurtenis het kind bezighoudt.”

Kinderen in de gaten houden

Slachtofferhulp Nederland is al gebeld door scholen die een herdenking willen organiseren en zich afvragen hoe ze dat het beste kunnen aanpakken. “Een hulpverlener van ons helpt daar dan bij.” In klassen waar een slachtoffer in zat, moet in de gaten worden gehouden hoe de klasgenoten dat verwerken. “Krijgen ze hoofdpijn, zijn ze druk of plassen ze in bed, dan hebben kinderen individuele aandacht nodig.”

Hulp vragen

Als leraar, collega, buurman of vriend kun je een nabestaande dus enorm helpen, zegt Crielaars, maar zijn organisatie staat ook paraat. Ze heeft twaalf gespecialiseerde hulpverleners en veertig vrijwilligers vrijgemaakt. De gespecialiseerde hulpverlener wordt normaal gesproken ingeschakeld na een moord of een zedenmisdrijf. De vrijwilligers zijn uitgebreid getraind.

Een familie kan bij een familierechercheur van de politie aangeven dat zij ondersteuning wil van Slachtofferhulp Nederland. Vervolgens wordt een koppel van een hulpverlener en een vrijwilliger toegewezen.

Inmiddels is er al contact met 115 aanvragers. “Dat zal de komende tijd waarschijnlijk nog oplopen,” verwacht Crielaars.

Verschillend reageren

Mensen kunnen heel verschillend reageren op een dergelijk gruwelijk verlies, zegt hij. “In eerste instantie zijn er vooral ongeloof en ontreddering. Sommige mensen worden heel verdrietig en anderen juist heel boos.” “Er zijn nabestaanden die wilden dat premier Rutte per direct soldaten naar Oekraïne stuurde om de lichamen terug te halen. Zij willen dat de mensen die dit hebben gedaan, gestraft worden. Anderen zijn vooral verdrietig.”

De een vindt het alleen belangrijk dat het lichaam zo snel mogelijk in Nederland is, zodat het fatsoenlijk begraven of gecremeerd kan worden. De ander wil daarnaast ook graag de spullen van de overledene terugzien. “Al is het maar een slipper,” zegt Crielaars.

Dolksteek

De politieke dimensie van deze ramp helpt niet bij de verwerking. “Die heeft gezorgd voor veel vertraging bij het borgen van de lichamen. En wat al helemaal niet helpt, is dat idioten spullen van slachtoffers hebben meegenomen, terwijl de lichamen daar lagen in de hitte. Als een nabestaande zoiets ziet op internet, voelt dat als een dolksteek.”

Ondersteuning nabestaanden

Per nabestaande kijkt Slachtofferhulp Nederland wat nodig is. De een heeft het allemaal wat sneller op een rijtje dan de ander. Afhankelijk daarvan kan de ondersteuning twee gesprekken duren of twee jaar.

Naast een luisterend oor is er praktische hulp. “Wij kunnen uitzoeken door welke verzekering de kosten van de reis van het lichaam worden gedekt. Ook kunnen wij informatie geven over het juridische traject, mocht er een claim komen.” Crielaars verwacht dit laatste echter niet. “Als de separatisten het inderdaad hebben gedaan, is het onwaarschijnlijk dat ze een schadevergoeding gaan betalen.”

Goed nadenken

Ook zullen sommige familieleden de stoffelijke resten graag willen zien, terwijl anderen dat helemaal niet willen. En er zal een groep zijn die twijfelt. “Onze mensen zullen er wel op wijzen dat het heel gruwelijk kan zijn. Sommige slachtoffers zijn verbrand of niet meer helemaal intact.” Bij de vliegramp in Tripoli hadden sommigen achteraf spijt dat ze de stoffelijke resten niet hadden gezien. “Het is dus iets om goed over na te denken.”

Steun zoeken

Crielaars merkte op de bijeenkomst  in Nieuwegein al dat nabestaanden het fijn vinden steun te zoeken bij elkaar. “Het lot verbindt hen enorm. Ze vinden elkaar in het uitwisselen van ervaringen.” Vandaar dat er nu ook een besloten internetforum op de website van Slachtofferhulp Nederland online is gegaan. “Bij de ramp in Tripoli was het aanvankelijk rustig op het forum, maar in een latere fase gaan mensen daar graag met elkaar in gesprek.”

Lotgenotengroep

Je ziet dan ook bij dit soort rampen vaak dat er een lotgenotengroep ontstaat. “Uiteindelijk laten we het dan aan zo’n groep over om zelf herdenkingen te organiseren voor de lange termijn.” Crielaars vindt het mooi dat er spontaan ook al veel medeleven is betoond. “Je ziet dat er op veel plekken in het land herdenkingen zijn geweest. Iedereen beleeft dit mee.”

Dit verhaal is gepubliceerd in Dagblad van het Noorden

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht