Zorg

Huisarts geeft slaapadviezen, geen slaappillen

Goede slaapgewoontes en het aanpakken van de oorzaken werken beter tegen slapeloosheid dan slaapmiddelen. Daarom is het advies van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) om bij slapeloosheid de leefstijl aan te passen. De huisarts schrijft slaapmiddelen alleen voor bij hoge uitzondering. 

migraine, hoofdpijn, kater, slapen, slaapprobleem,

Bron: Flickr/ Mislav-m

Oorzaak aanpakken

Bij slapeloosheid is het belangrijk om de oorzaak aan te pakken. Piekeren en lichamelijk klachten kunnen iemand uit de slaap houden. Ook kan het zijn dat iemand een verkeerd slaapgedrag heeft: onregelmatig slapen, te druk zijn ’s avonds of te veel koffie en/of alcohol drinken. Een week een slaapdagboek bijhouden helpt om de oorzaak te achterhalen. Goede slaapgewoontes, meer lichaamsbeweging en ontspanningsoefeningen kunnen helpen om weer beter te slapen.

Geen herhaalrecepten meer

Als de huisarts toch slaapmedicijnen voorschrijft, dan is het belangrijk dat de patiënt daarbij voorlichting krijgt over het te verwachten effect en de bijwerkingen. De huisarts schrijft het recept eenmalig voor en ziet de patiënt na twee weken terug als de slapeloosheid nog niet onder controle is. Dat betekent ook dat herhaalrecepten aanvragen via de doktersassistent geen optie meer is.

Stoppen met slaapmiddelen

Al na twee weken hebben slaapmiddelen minder effect, terwijl de bijwerkingen wel blijven bestaan. De huisarts motiveert mensen die chronisch slaapmiddelen gebruiken om te stoppen. Dat kan op eigen kracht, met een goede voorbereiding. Of onder begeleiding van de huisarts door de dosis langzaam af te bouwen.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht