Zorg

IUI baby na mislukte zwangerschap: moeder op je veertigste

 Anja uit Peize is moeder van vijf kinderen, van wie er twee rond de geboorte overleden. Na vruchtbaarheidsbehandelingen kreeg ze kort voor haar 40ste toch nog een kerngezonde tweeling.

IVF baby na mislukte zwangerschap Anja Bonder moeder op haar veertigste

IVF baby na mislukte zwangerschap Anja toch weer moeder op haar veertigste

Met een lachend gezicht doet Anja (43) de voordeur open. Haar oudste zoon (10) staat nieuwsgierig achter haar. De 3-jarige tweelingzusjes kijken kort op en gaan daarna vrolijk door met spelen.

41 weken zwangerschap

Vader Riku  (50) is aan het werk. Vanwege een verbouwing is de huiskamer onbewoonbaar. “Het is even behelpen”, zegt Anja. Aan de keukentafel vertelt zij over de bewogen geschiedenis van haar gezin. “Onze oudste, Rick, is in 2001 na een normale bevalling geboren na 41 weken zwangerschap.”

Drie jaar na zijn geboorte raakt ze weer zwanger. Na achttien weken zwangerschap begint ze opeens heel erg te vloeien. “Ik ben met spoed in een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.”

Bloedtransfusies

Ze krijgt bloedtransfusies. Het vloeien blijft lang doorgaan. De zwangere vrouw wordt steeds zwakker. “Artsen hebben getwijfeld of ze een keuze moesten maken tussen mij en de baby. Dat is niet gebeurd. Uiteindelijk is het bloeden gestopt.” Anja ligt acht weken in het Martini Ziekenhuis in Groningen en daarna nog vier weken in het UMCG. Al die tijd is ze aan bed gekluisterd. “Ik had het er allemaal voor over. Ik deed het voor de baby.”

Hevige weeën

Na 29 weken zwangerschap krijgt ze plotseling hevige weeën. Baby Tim wordt geboren op 23 juni 2004. Een uiterlijk puntgaaf jongetje. Het gaat helaas niet goed met hem. De artsen en verpleegkundigen doen er alles aan om hem te redden. “Onze Tim had geen kans, omdat hij te zwak was. Hij lag aan allerlei slangetjes in de couveuse. Na een nacht is hij in de vroege ochtend in de armen van zijn vader overleden.”

De baby is overleden aan een bloedvergiftiging. Groot verdriet is er bij de ouders en hun naaste familie en vrienden. Zoon Rick, dan nog een peuter, maakt het allemaal mee. Samen met zijn moeder laat hij nu het album met foto’s van de crematie van zijn broertje zien.

Zware periode

“Door hem bleef ik op de been”, vertelt Anja. “Er waren veel moeilijke momenten. Ook voor mijn man. Er zijn heelwat tranen gevloeid. Samen zijn we die zware periode doorgekomen. We hebben doorgezet. Onze Rick heeft ons er doorheen gesleept.” Een tijd later probeert het stel weer zwanger te worden. Dat lukt in 2007 met behulp van intensieve vruchtbaarheidsbehandelingen. “Geen moment dacht ik dat het weer fout zou gaan. Ik dacht: zoiets verschrikkelijks gebeurt je maar één keer. Ik kreeg ook veel controles.”

Gynaecoloog

Na 19 weken zwangerschap blijkt bij controle in het Martini Ziekenhuis dat de foetus in de buik is overleden. Voor Anja is het een grote schok. Ze zegt dat ze heel goed is opgevangen door haar gynaecoloog Aren van Loon. “Mijn man was in Amsterdam aan het werk. Toen hij in het ziekenhuis kwam, zijn de weeën opgewekt.” Hun onvoldragen baby Sem komt levenloos ter wereld. Na obductie blijkt er geen doodsoorzaak te vinden. In overleg met de gynaecoloog besluiten ze het toch nog een keer te proberen.

“Ik zei dat mijn kinderwens intens groot was. De gynaecoloog antwoordde dat hij me zou helpen.” Opnieuw volgt een intensieve vruchtbaarheidsbehandeling. Bij de derde poging raakt Anja zwanger.”We waren door het dolle heen. Zeker toen we hoorden dat er twee in de buik zaten.” Op advies van haar specialist stopt ze met haar werk in het verpleeghuis.”Van mijn gynaecoloog moest ik gaan leven als een oud vrouwtje.

Medeleven

Wat me enorm heeft gesteund tijdens de zwangerschap is het medeleven. Iedereen hielp. Familie, vriendinnen, buren en collega’s. Fantastisch was het. Het ene clubje kwam langs met boodschappen en weer anderen gingen om de twee weken het hele huis schoonmaken.” Die laatste keer heeft Anja veel angst voor de bevalling. Ze wil eigenlijk een keizersnee. Dat wordt haar afgeraden door de arts. “Ik vertrouwde hem volkomen en heb naar zijn advies geluisterd.” De bevalling is gepland na ruim 37 weken zwangerschap. “Het ging allemaal vlot. Eerst kwam Kim. Haar geboorte zorgde voor een enorme ontlading.

Borstvoeding

Daarna kwam Eva. Twee gezonde dames. Ze deden het prima. Ik kon ze ook meteen borstvoeding geven. We waren dolgelukkig. Na drie dagen mocht ik naar huis.Wat er toen gebeurde was ongelooflijk. Zo veel blijken van medeleven. Achteraf hebben mensen zich erg ongerust gemaakt. Ze dachten: waar begint ze aan. ” Het is goed gegaan. De schattige tweeling is het levende bewijs. Broer Rick is dol op zijn zusjes. Zijn moeder: “Het verdriet blijft. Vergeten zullen we dat nooit. Ik sta nu heel anders in het leven. Dat we de tweeling nog hebben gekregen, is een prachtig cadeau.”

Intra Uteriene Inseminatie

Anja  en haar man hebben Intra-Uteriene-Inseminatie (IUI) gedaan. De kans op een meerling ligt tussen de 10 en 20 procent. Het is een vruchtbaarheidsbehandeling waarbij opgewerkte zaadcellen kunstmatig in de baarmoeder worden ingebracht. Een IUI kan de kans op zwangerschap verhogen doordat op het juiste moment in de menstruele cyclus de meest beweeglijke zaadcellen van de man in hoge concentratie dicht bij de vrijgekomen eicel worden gebracht. De IUI is waarschijnlijk de meest toegepaste vruchtbaarheidsbehandeling in Nederland bij vrouwen die niet langs de natuurlijke weg zwanger worden. Bij onverklaarde verminderde vruchtbaarheid of geringe zaadafwijkingen is de behandeling mogelijk.

Bij IUI worden de eierstokken met hormonen mild gestimuleerd, zodat er een of twee eiblaasjes ontstaan.

Kort voor de eisprong wordt een inseminatie uitgevoerd waarbij zaadcellen met een katheter in de baarmoederworden gebracht. In de meeste gevallen is deze behandeling pijnloos. IUI wordt meestal maximaal zesmaal uitgevoerd. De zwangerschapskans is gemiddeld 10 procent per cyclus en na zes behandelingen ongeveer 35 procent.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3340 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht