Zorg

UMCG Zomerkamp voor kinderen met spastische hand werkt echt

Kim Royers uit Nieuwediep deed dit jaar mee aan een zomerkamp voor kinderen met een spastische hand, een initiatief van het UMCG Centrum voor Revalidatie. Het zomerkamp werd gehouden op het terrein van de Mytylschool in Haren.

zomerkamp

Voor de foto bij dit artikel wilde Kim wel even haar nagels lakken. Met links. En dat ging prima. Foto: Karin Weijs

Een bord naar de keuken brengen, nagels lakken, een potje groente open draaien. Het zijn alledaagse handelingen die echter niet voor iedereen vanzelfsprekend zijn. Bijvoorbeeld voor Kim Royers (14). Zij heeft cerebrale parese, wat betekent dat een deel van haar lichaam door een aangeboren hersenbeschadiging niet optimaal functioneert. Bij Kim is het haar linkerkant. Haar linkerbeen is korter dan haar rechter en ze heeft minder kracht en coördinerend vermogen in haar linkerhand. Even deo opdoen is daardoor zowat een gymnastische oefening.

Zomerkamp ’2handig zelfstandig’

Daarom is Kim de laatste twee weken van de vakantie samen met andere jongeren met een spastische aandoening op het zomerkamp “2handig zelfstandig” geweest, georganiseerd door het UMCG Centrum voor Revalidatie. Kim is zijn enorm handig met haar goede hand; op het kamp leert ze haar spastische hand beter te gebruiken. Om dit te stimuleren dragen de deelnemers hun goede hand in een ovenwant.

Trainen, trainen, trainen op het zomerkamp

Elke ochtend om 09.00 begon de één-op-één training met mijn vaste begeleider. Eerst deden we shaping, een soort krachttraining, en daarna functie-oefeningen die gericht waren op mijn persoonlijke doelen: oorbellen in doen, potjes open draaien en deo en nagellak op doen. Dat duurde drie uur. Daarna gingen we samen eten en was er ’s middags iets leuks. Zeilen, kanoën, rolstoelbasketbal of schilderen.

Maar je bent de hele dag met die hand bezig. Dat levert ook heel wat geklieder op, bijvoorbeeld als je persoonlijke doel is om melk in te schenken met je spastische hand of hagelslag op je brood te doen. Ook daar leerden we wat van, namelijk om hulp vragen. Je bent gewend om alles zelf te willen doen zodat anderen niet merken dat je iets niet kunt.”

Zomerkamp voor gemotiveerde kinderen met potentieel

Niet ieder kind met een spastische hand mag mee op kamp. Er moet verbetering mogelijk zijn en je moet gemotiveerd zijn. Volgens moeder Krista is Kims motivatie groot: “Er zit een gigantische kop op! Kim heeft zich altijd prima kunnen redden, maar wel last gehad van haar beperking. Klasgenoten deden er niet moeilijk over, maar maakten soms wel opmerkingen als: “Loop eens door, slome” en daar had ze wel last van.

Het gaat een stuk beter nu ze op de Mytylschool zit want daar heeft iedereen iets. Ze hoeft zich niet te verantwoorden voor het feit dat ze anders is. Ook het zomerkamp heeft een goede invloed; ze komt altijd met meer zelfvertrouwen terug omdat ze ontdekt dat ze meer kan dan ze dacht.”

Begeleiders dragen ook een ovenwant

Het zomerkamp wordt begeleid door vrijwilligers. Professionals en studenten fysiotherapie of neurologie. “Zij dragen ook een handschoen om hun voorkeurshand! En ze letten de hele tijd op, zelfs buiten de trainingsuren. Als ik tijdens het koken een pan pakte met mijn goede hand, was het meteen: “Ho ho, andere hand.” Behoorlijk vermoeiend, maar daardoor ben je wel de hele tijd bewust bezig met het trainen van je aangedane hand. Het werkt gewoon.”

Dit artikel van Karin Weijs is eerder gepubliceerd in De Veendammer

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht