Zorg

Zonzoeker ‘vergeet’ reisprik vanwege kosten

Ook voor een strandvakantie naar Turkije, Kroatië of Egypte wordt een vaccinatie aanbevolen. Maar is dat niet wat overdreven als je een week lang het resort niet uit komt?

prik, pneumokokken, vaccinatie, inenten

Bron: Flickr/ DFID – UK Department for International Development

Reizigersvaccinaties zijn prijzig. Als je geen dure aanvullende zorgverzekering hebt, loopt het voor een gezin al snel in de honderden euro’s. Het is lastig, het is gedoe. En veel vakantiegangers naar badplaatsen in Turkije, Egypte of Kroatië vinden het ook wat overdreven. Wat kan er nou gebeuren als je tien dagen lang nauwelijks je resort uit komt en alleen all inclusive eet en drinkt?

Risico

,,Toch is er een serieus risico’’, vindt Aleid Westerveld, arts bij de GGD Friesland. ,,We zijn in Nederland immers niks meer gewend’’, voegt Daniel Weijs van Vaccinaties Op Reis toe. ,,Je zit misschien wel in een vijf sterrenresort maar het is de vraag of de man die je sandwich klaar maakt ook een vijfsterren-leven heeft, zeg ik altijd.’’

Prikken

De gemeentelijke gezondheidsdiensten GGD’s, het RIVM en andere gezondheidsautoriteiten maken zo vlak voor de vakanties volop reclame voor reizigersvaccinaties. Een extra DTP-prik, tegen difterie, tyfus of polio, en vaccinaties tegen hepatitis A, dat is toch eigenlijk wel het minste. Zo luidt het advies. Maar zeker de helft van de vakantiegangers naar Turkije, Kroatië en Egypte neemt toch niet zo’n reizigersvaccinatie, blijkt uit onderzoek van TNS NIPO. Mensen weten soms niet dat het nodig is, vinden het overdreven en te duur.

Hoe ziek kun je worden?

,,Maar de kans dat je geelzucht oftewel hepatitis A oploopt is echt aanwezig, blijkt in de praktijk’’, zegt Westerveld. ,,Vroeger kwam geelzucht ook in Nederland nog voor maar tegenwoordig ontstaan de besmettingen eigenlijk alleen in het buitenland. Volwassenen kunnen er wekenlang ziek van worden.’’

Welk advies bij welk land?

Bij een reizigersvaccinatie hoort ook altijd een consult, met advies en tips. Over de kans op hondsdolheid bijvoorbeeld. ,,Dat komt in landen als Turkije nog voor en rabiës is heel ernstig’’, vervolgt Westerveld. ,,Het advies is dus om zo’n schattig straathondje niet te aaien en als je een lik of zelfs een beet van zo’n dier krijgt de plaatselijke dokter te raadplegen.’’

Polio

Begin van het jaar 2013 was de ziekte polio wereldwijd vrijwel verdwenen. Maar nu gelden er toch weer waarschuwingen. In praktijk raakt dat vooral vakantiegangers naar Israël maar de waarschuwing geldt ook voor reizen naar Syrië, Pakistan en Kameroen. Ruim voor de reis naar een van die landen een nieuwe DTP-prik halen, is het devies. De ernstige ziekte polio wordt door een virus overgebracht en dat virus was bijna verdwenen.

Tatoeages

Naast het letten op besmet voedsel en drinken is het opletten geblazen met tatoeages op vakantie. De op markten populaire hennatattoos, tijdelijke versieringen, kunnen vervelende allergische reacties oproepen, soms nog jaren later door een kruisallergie met bepaalde shampoos. Daarnaast is de hygiëne in tattooshops niet overal even goed. Door bloed-op-bloedcontact bestaat er het risico op verspreiding van hepatitis B.

‘Lucratieve handel in reizigersprikken’

Een compleet pakket reizigersprikken plus een consult kan aardig in de papieren lopen. Niet alleen de GGD’s bieden reizigersvaccinaties aan maar er zijn ook tal van bedrijven en bedrijfjes op deze markt actief. Veel huisartsen bieden zelf ook reizigersprikken aan.

Verschillen verzekering

Voor de consument geldt: shoppen loont. Een prik die bij het ene bedrijf 60 euro kost, kan ergens anders zomaar meer dan honderd euro kosten. Zorgverzekeraars hebben afspraken met diverse aanbieders.
Zo heeft (Zilveren Kruis) Achmea een contract met de landelijke ketens Meditel, Reisprik en Thuisvaccinatie.nl. Wie een aanvullende verzekering heeft bij Achmea kan zich bij deze drie gratis laten prikken. Bij de GGD wordt maximaal 80 procent vergoed.
Verzekerden bij De Friesland daarentegen krijgen het juist voor de volle 100 procent vergoed bij de GGD, als ze tenminste een aanvullende verzekering hebben. En Menzis heeft ook weer afspraken met Meditel en twee andere bedrijven. Menzis-verzekerden krijgen bij de GGD alleen de eerste 100 euro vergoed.

Landelijke keten

Een opvallende landelijke keten is Thuisvaccinaties.nl. Die stuurt artsen gewoon langs bij mensen thuis om de prikken te geven, zonder extra kosten. En er zijn kleine nieuwe spelers op de markt zoals Vaccinaties Op Reis in Groningen en Amsterdam. ,,We zijn vaak net iets goedkoper’’, zegt Daniël Weijs van Vaccinaties Op Reis.
,,Het is een lucratieve handel dus veel zorgaanbieders zijn actief op dit gebied’’, weet GGD-arts Aleid Westerveld. ,,Er is wel een landelijke erkenning door het bureau LCR maar het is niet verboden om zonder zo’n erkenning een deel van de reizigersvaccinaties te geven. Je hoort wel eens van die verhalen over verpleegkundigen die snel even een prikje komen geven en weer weg gaan. Bij ons als GGD’s gaat het gegarandeerd op de goede manier, volgens de juiste protocollen. De voorlichting die er bij hoort is belangrijk.’’
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht