Zorg

Oogtest helpt bij vaststellen alzheimer. Onderzoek is minder belastend dan hersenscan of ruggenprik

Met een simpele oogtest kunnen artsen vaststellen of iemand een vroeg stadium van alzheimer heeft. Onderzoeken daarnaar zijn  onlangs gepresenteerd.

alzheimer

Foto: Danielle van der Heide

De artsen kijken in het netvlies en de ooglens naar de aanwezigheid van het beta-amyloïd-eiwit, dat klontjes vormt in de hersenen en een van de belangrijkste indicatoren van alzheimer is. Hetzelfde eiwit hoopt zich ook op in de ogen.

Wat is de ziekte van Alzheimer?

Wetenschappers benadrukken dat aanvullend onderzoek nodig is, maar zijn blij met de eerste resultaten. De ziekte van Alzheimer beschadigt het brein jaren voordat zich symptomen voordoen. Daardoor beginnen patiënten vaak te laat met de behandeling.

Oogtesten niet nieuw

Oogtesten om alzheimer op te sporen zijn niet nieuw, benadrukt Martijn Gort van Alzheimer Nederland. ,,Zo is eerder onderzoek gedaan naar de oogbewegingen bij het volgen van licht. Mensen die de ziekte bleken te hebben, hadden grotere problemen met het wegkijken dan de andere proefpersonen. Maar onderzoek naar beta-amyloïd is voor zover ik weet niet eerder gedaan.”

Potten pindakaas

Wel stelden wetenschappers aan de hand van testen met potten pindakaas vast dat het wegvallen van de reuk kan duiden op beginnende alzheimer. En Britse wetenschappers maakten onlangs grote stappen in de ontwikkeling van een bloedtest om de aanwezigheid van de ziekte aan te tonen.

Belangrijke stap

Alzheimer Nederland beschouwt de nieuwe oogtest als een belangrijke wetenschappelijke stap. ,,Want het maakt deel uit van breder onderzoek naar het vroeg opsporen van de ziekte van Alzheimer,” zegt Gort. ,,De oogtest heeft, net als de bloedtesten, het voordeel dat ze minder vervelend zijn voor de patiënt dan de hersenscans of ruggenprik. Al zijn die nu nog het betrouwbaarst.”
Het duurt nog wel een aantal jaar voordat de nieuwe oogtest beschikbaar is, denkt Gort. ,,Er is nog maar een klein aantal mensen getest. Bovendien vertelt de test nog onvoldoende. Het toont een ‘alzheimereiwit’ aan, maar lang niet iedereen met dat eiwit krijgt of heeft ook daadwerkelijk alzheimer. Nu nog zegt de test hooguit dat deze persoon een wat groter risico heeft om de ziekte te krijgen.”
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht