Zorg

HG. Hyperemesis gravidarium. Negen maanden ziek tijdens je zwangerschap

Je een beetje misselijk voelen, is normaal bij zwangeren. Maar als je je negen maanden beroerd voelt, is de kans groot dat je hyperemesis gravidarium hebt. De oorzaak daarvan is nog onbekend. Evenals de behandeling.

Zwanger, zwangerschap, ziek, misselijk

Foto: ANP

Hoera, vandaag heb ik maar tien keer overgegeven in plaats van dertig”, schreef Suzan tijdens haar tweede zwangerschap op Facebook, nu zo’n twee jaar geleden. Ze voelde zich extreem misselijk, kreeg nauwelijks een hap eten door haar mond en kon eigenlijk niet veel meer doen dan op bed liggen. ,,Mijn maximum was tachtig keer op een dag”, licht ze haar kotsfrequentie telefonisch toe. Twee keer werd Suzan opgenomen in het ziekenhuis en aan het infuus gelegd. Omdat ze zoveel was uitgedroogd. De derde keer was ze na 37 weken lichamelijk en geestelijk zo uitgeput dat haar bevalling werd ingeleid. Ze beviel van een gezonde dochter.

Hyperemisis gravidarium

Voor deze extreme vorm van overgeven en misselijkheid in de zwangerschap is een naam: hyperemesis gravidarium, kortweg HG. Precieze cijfers zijn niet bekend, maar wetenschappers schatten dat het 0,5 tot 2 procent van alle zwangeren overkomt. Dat komt neer op zo’n 2000 tot 4000 vrouwen per jaar, becijferde de stichting ZEHG (Zwangerschapsmisselijkheid en Hyperemesis Gravidarium) onlangs. Toch blijken zowel professionals als het grote publiek nog niet bekend met de ernst van de aandoening.

Ziek tijdens zwangerschap

Hoe komt dat toch? In het algemeen denken artsen dat lichamelijke klachten van vrouwen vaak een psychologische oorzaak hebben, vooral als die klachten wat vaag en veelvoorkomend zijn. Aangezien meer dan de helft van de zwangeren tijdens de eerste twaalf weken misselijk is, denkt niemand direct aan HG. Sterker nog, HG is een aandoening waarvan nog onbekend is waardoor het komt, laat staan dat er een eenduidige behandeling is. Daarom werd HG lang als psychische aandoening gezien.

Donkere kamer

Dit beaamt gynaecoloog Jesper Smeenk van het St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg: ,,Ik ben in de jaren negentig nog opgeleid in een kliniek waar misselijke zwangeren op een donkere kamer kwamen te liggen, een prikkelarme omgeving noemen we dat.’’ ,,De theorie was dat je door zo min mogelijk prikkels zoveel mogelijk rust krijgt, waardoor je weer een normaal voedingspatroon kunt ontwikkelen. Lang dachten we dat dat de beste behandeling voor dit ziektebeeld was. Nu hoor ik dat steeds minder, we vinden het niet meer van deze tijd om mensen op te sluiten.”
En terecht, zegt de stichting ZEHG, die nog geen twee jaar geleden werd opgericht. Volgens de stichting is het al jaren geleden aangetoond dat er lichamelijke oorzaken voor HG te vinden zijn. Toch is de medische
wereld daarvan nog niet overtuigd.

Psychisch

,,Er zijn nog steeds gynaecologen die aangeven dat het psychisch is. Ik hoor nog steeds van vrouwen dat ze op een donkere kamer worden gezet, geen bezoek mogen ontvangen en hun eigen kots mogen opruimen. Dit onder het motto: als je het zelf moet opruimen, leer je wel af om te spugen. Terwijl dat een ouderwetse methode is die niet werkt. Je kúnt nu eenmaal niet voorkomen dat je moet overgeven als je HG hebt”, zegt Suzan.
Ze raadt die zwangeren die zoiets overkomt aan om naar een ander ziekenhuis uit te wijken. ,,Het mooiste zou zijn als er een goed behandelprotocol komt dat voor het hele land geldt. Met de stichting willen we meer bewustzijn over HG in de medische wereld bereiken.”

Onbegrip op werk

Daarnaast hoopt de stichting dat ook andere mensen gaan inzien dat HG een levensbedreigende ziekte is. Zoals werkgevers. Suzan kent daarvan een voorbeeld uit eigen ervaring: ,,Toen ik m’n eerste kind verwachtte zei mijn baas: ‘Zwangerschapsmisselijkheid heb je alleen de eerste drie maanden, dus dat je na zes maanden nog misselijk bent, kan eigenlijk niet’.”
Maar ook vrienden blijken hun kotsende matties nog niet altijd even serieus te nemen. Die reageerden op de Facebook-updates van Suzan met: ga eens wat leuke dingen voor je baby kopen, ga naar buiten en: geniet er nou eens van! Ook hoorde Suzan dat ze op moest houden met op Facebook haar kotsfrequentie te zetten. ,,Mensen vonden dat ik dat maar voor mezelf moest houden. Maar je zit in zo’n isolement dat Facebook je enige connectie met de buitenwereld is.”

Facebookgroep

Inmiddels heeft de stichting ZEHG een besloten Facebookgroep waar ze dagelijks nieuwe leden krijgen. Hier kunnen extreem misselijke zwangeren wel hun verhaal op kwijt en kunnen ze praten met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Daarnaast heeft de stichting een buddysysteem opgezet, zodat je via mail of telefoon kunt praten met iemand die je begrijpt.
Overigens is de bekendste persoon die HG heeft gehad Kate Middleton, de vrouw van de Britse prins William. Vorig jaar rond deze tijd beviel ze van zoon George. Sindsdien hopen wetenschappers dat er financiering komt om onderzoek te doen naar de oorzaak en remedie van deze ziekte.

Meer informatie

Ben je zwanger en voel je je misselijk? Twijfel je of deze misselijkheid ‘er wel bij hoort’ of dat het misschien ook HG is? Kijk dan voor meer informatie op: www.steunpunthg.nl, of op: www.zwangerenmisselijk.nl.
Meer informatie over de Stichting ZEHG op: www.zehg.nl.

Tips voor zwangeren met HG

  • Blijf je herinneren dat hyperemesis gravidarium (HG) een zwangerschapsziekte is: het is geen eetstoornis, geen aandachttrekkerij en je bent niet gek aan het worden!
  •  Luister naar je lichaam: als je over je grenzen heen gaat, wordt de misselijkheid (en het overgeven) vaak alleen maar erger.
  •  Blijf praten over hoe je je voelt, zowel fysiek als emotioneel. Dat kan met je partner, maar ook met een maatschappelijk werker, psycholoog, vriend, familielid, of een buddy van het Steunpunt HG.
  •  Zoek lotgenotencontact via de besloten Facebookgroep.
  • Durf om hulp te vragen als je het niet meer redt. Vaak zijn mensen wel bereid om te helpen, maar doe je je groter voor dan je je eigenlijk voelt.
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht