Zorg

Ebola. Wat is het en waarom is er nog geen medicijn?

Hoewel ebola in West-Afrika al aan meer dan duizend mensen het leven heeft gekost, is de ziekte te klein voor farmaceutische bedrijven om er fors in te investeren. Een mild huis-tuin-en-keukengriepje, zo begint het. Maar dan loopt de koorts op. Alles in het lijf doet pijn. Na een dag of vijf worden braken en diarree opgevolgd door bloedingen in het maag-darmstelsel. Organen vallen één voor één uit. Meer dan de helft van de ebola-patiënten is twee tot drie weken na de besmetting overleden.

Foto: ANP

Foto: ANP

Waarom is er nog geen medicijn?

“Ebola is een inbreker in een duur herenhuis die  heeft uitgedokterd hoe hij de sloten moet kraken en welke draden van de beveiligingscamera’s hij door moet knippen,” zegt de Amerikaanse professor Kartik Chandran. Chandran zoekt naar antistoffen die het virus kunnen uitschakelen. De antistoffen worden gewonnen uit besmette muizen en daarna zo aangepast dat ze geschikt zijn voor mensen.

Er zijn meer bedrijven en onder-zoekers bezig met een medicijn. De antistofcocktail Zmapp van het Amerikaanse Mapp Biopharmaceutical is niet uitgebreid getest op mensen. Maar twee met ebola besmette Amerikanen, de arts Kent Brantly (33) en verpleegster Nancy Writebol (60), knapten op nadat ze het middel toegediend hadden gekregen. Een 75-jarige Spaanse priester die het medicijn ook had gekregen overleed echter alsnog. Of Zmapp het wondermedicijn is, blijft dus onduidelijk. Misschien waren de Amerikanen op eigen kracht ook beter geworden.

Is Ebola er allang?

Ebola stak in de jaren zeventig voor het eerst de kop op. Er wordt al jaren aan vaccins gewerkt, maar geld is daarbij een probleem. De ontwikkeling van een getest en werkzaam vaccin kan meer dan honderd miljoen euro kosten. Onderzoek gebeurt met vooral Amerikaans overheidsgeld. Voor farmaceutische bedrijven is een dergelijke investering niet terug te verdienen. De ziekte maakt daarvoor te weinig slachtoffers.

De uitbraak die nu in Liberia, Sierra Leone en Guinee huishoudt, heeft al een kleine tweeduizend mensen ziek gemaakt en ruim duizend levens geëist. Voor een farmaceutisch bedrijf is dat door zijn relatief geringe omvang een bijna niet-bestaande markt. “Het is natuurlijk veel interessanter om te investeren in onderzoek naar een medicijn tegen malaria,” zegt de Nederlandse viroloog Ab Osterhaus.

Met de rug tegen de muur

De wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft besloten dat het gezien het dodelijke karakter van ebola ethisch verantwoord is om niet-goedgekeurde medicijnen te sturen. De Canadese overheid stuurt duizend vaccins, maar ook die zijn verre van uitontwikkeld. “We staan met de rug tegen de muur en er wordt gezegd: geef ze maar. Ze helpen een beetje,” zegt Osterhaus. “Maar niet tegen alle varianten van ebola.”

Het Nederlandse Crucell werkt sinds 2008 aan een vaccin, maar stuurt niets naar Afrika. “Het is nog niet op mensen getest. Dat zal op zijn vroegst eind volgend jaar het geval zijn. Verder zeggen we er niets over. We willen niemand valse hoop geven,” aldus een woordvoerster.

Paniek om ebola

De machteloosheid tegen ebola lijkt op de paniek uit de jaren tachtig, toen het toen nieuwe hiv verwoestend om zich heen sloeg, maar velen vinden die vergelijking misplaatst. De jongste ebola-uitbraak kostte ‘slechts’ ruim duizend mensen het leven. Aids doodt 1,6 miljoen mensen per jaar. Bovendien heeft de farmaceut die een succesvolle cocktail met antistoffen tegen aids brouwt daarmee iets in handen dat miljarden euro’s waard is.

Viroloog Ab Osterhaus: “Ebola en hiv zijn niet te vergelijken. Ebola is een machovirus dat snel dodelijk is. Hiv is een sluipmoordenaar, die mensen pas na jaren ziek maakt.”

Ebola zwaar onderschat

De omvang van de ebola-epidemie in West-Afrika wordt volgens de wereldgezondheidsorganisatie WHO zwaar onderschat. Met 1060 doden en 1975 besmettingsgevallen is de huidige uitbraak al de dodelijkste tot nog toe, maar volgens de WHO zijn de cijfers in de praktijk waarschijnlijk een stuk hoger. De WHO denkt dat de huidige crisis nog maanden zal duren. Artsen Zonder Grenzen schat dat het een half jaar duurt om de uitbraak onder controle te krijgen. De uitbraak begon in Guinee, maar heeft zich uitgebreid tot Liberia, Sierra Leone en Nigeria.

Verspreiding en frequentie

Ebola is een zeer zeldzame ziekte maar zo nu en dan is er een lokale uitbraak in Afrika. Om besmet te worden moet je in direct contact zijn geweest met mensen of dieren die besmet zijn met het ebolavirus.

Bestrijding en preventie

Een ebola-uitbraak wordt bestreden door patiënten snel te herkennen, en af te zonderen (te isoleren) zodat er geen nieuwe besmettingen plaatsvinden. Mensen die in direct contact zijn geweest met een patiënt worden een tijdlang gevolgd/gemonitord  om te kijken of zij ook ziek worden. Is dat het geval dan worden zij ook meteen opgenomen in het ziekenhuis, waarbij zij afgezonderd van andere patiënten worden verpleegd. Door een bloedonderzoek kan men in het laboratorium aantonen of mensen besmet zijn.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht