Zorg

Hartfalen leidt in Emmen minder vaak tot heropname

Bij het Scheper Ziekenhuis ligt het aantal heropnames van patiënten met hartfalen bijna 20 procent lager dan het landelijk gemiddelde. Dat komt volgens verpleegkundig specialist Wietse Veenstra door de werkwijze van de hartfalenpoli in Emmen, waar telemonitoring onderdeel van is.

Hartfalen leidt in Emmen minder vaak tot heropname

Hartfalen leidt in Emmen minder vaak tot heropname

Met een speciaal systeem kan het ziekenhuis op de computer de hartslag, gewicht en bloeddruk van 150 hartpatiënten die thuis zijn, in de gaten houden. Emmen is het enige ziekenhuis dat zo’n grote groep op afstand dagelijks controleert. De cardioloog wordt zonodig  ingeschakeld.

Zorg dichtbij de patiënt

Het ziekenhuis probeert juist op het platteland meer zorg dichtbij de patiënt te leveren. Zo doet Veenstra ook controles bij hartpatiënten in huisartsenpraktijken in dorpen als Dalen, Schoonoord, Zweeloo en Klazienaveen. Hij maakt daarbij gebruik van een mobiel apparaat voor echografie om de pompkracht van het hart en de klepwerking te bekijken.

Hoe werkt het hart

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3340 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht