Voeding

Detox. Is ontgiften zinvol of niet?

De aloude natuurgeneeskundige vastenkuren maken plaats voor de hype van ’detox’. Hip en modern ontgiften met sapjes, poedertjes, een sportprogramma, yoga en meditatie. Overgang naar een nieuwe, gezondere leefwijze – of dweilen met de kraan open?

Detox, detoxen

Foto: Danielle van der Heide

 

Toen ze tijdens haar opleiding voor natuurgeneeskundig therapeut voor het eerst werd geconfronteerd met ontgiften en proefondervindelijk een vastenkuur moest ondergaan, had ze daar een ’behoorlijk’ probleem mee. “Er werden me dingen voorgeschreven, er werd me verteld wat ik niet mocht eten. Ik werd daar recalcitrant van. Het was een strijd, de eerste keer. Maar mijn chronische darmklachten verminderden en ik bleek er echt baat bij te hebben.” Nu is Kyra de Vreeze een van de nieuwe, hippe voorvechters van het vasten.

In haar boek Daytox combineert ze een zevendaagse vastenkuur met veganistische recepten, muziek-en relaxtips en een op ontgiften toegesneden yogapraktijk. Lange wapperende haren en een stralende huid, een wandelende reclame voor haar eigen methode.

Wat is ontgiften?

Vasten, ontgiften, ontslakken – het bestaat al eeuwenlang. Vast onderdeel in de Indiase geneeskunde, en ook Duitsland heeft een diepgewortelde kuurtraditie. In Nederland zaten vastenkuren vooral in de natuurgeneeskundige hoek, maar de laatste jaren komen ze steeds meer los van wat ook wel als geitenwollensokkencircuit wordt beschouwd.

Wat is detox?

Denk niet langer aan kuuroorden, witgejaste masseurs en darmspoelingen. ’Detox’ is het ding om te doen, modern ontgiften met sapjes, poedertjes, een veganistisch of 100 procent gifvrij dieet. Met sportbegeleiding, met yoga, dan wel meditatie. Detox verandert niet je leef-en eetpatroon maar ’reset’ je ’lifestyle’. Wie er aan wil, kan Daytoxen, sapvasten, sportvasten. Voel je fitter, verlies kilo’s, word prachtig mooi. De echte fanatiekeling maakt de overstap naar een 100 procent gifvrij bestaan.

Zin? Of onzin? Voor de zomer, zegt Patricia Schutte van het Voedingscentrum, dan pieken de detoxkuren. Veel mensen beschouwen ze als een snel dieet waarbij de kilo’s eraf vliegen. “Maar een blijvende ’change of lifestyle’ bieden ze echt niet. Detox wordt neergezet als makkelijk en snel, maar we weten allemaal hoe moeilijk het afleren van slechte gewoontes is. Na verloop van tijd komen die kilo’s er gewoon weer bij.”

Fanatiek detoxen niet zonder gevaar

Het ontgiftingsverhaal is volgens Schutte nergens op gestoeld. En fanatiek detoxen is ook niet zonder gevaar, waarschuwt ze, drie dagen louter sap is echt het maximale. “Het lichaam moet gevoed worden. Bij streng kuren gaat het lichaam zelf op zoek naar bouwstoffen en dat betekent dat spierweefsel wordt afgebroken.”

Wetenschapper en auteur Ivan Wolffers, vele boeken over voeding op zijn naam, kan er kort over zijn. Detoxen is, bezien vanuit een wetenschappelijke bril, een lachertje. “Wie gezond wil zijn en gewicht wil verliezen, moet daar niet zijn geld op zetten. Het heeft echt geen enkele zin. Ik had het liever anders gezien, iedere methode om de mensen te helpen een gezond gewicht te houden is meegenomen.”

Voldoende vezels

Wie dat wil, onderstreept Wolffers, moet elke dag goed, gevarieerd en gematigd eten. Zorgen dat-ie voldoende vezels binnenkrijgt, goede vetten versus verkeerde, minder suikers. “Je kunt je lichaam zelf zuiver houden, het is door de evolutie zo gevormd dat het zelf het beste omgaat met de bedreigingen die er zijn. Je moet je niet op dwaalwegen laten brengen. Dit soort modedingetjes leiden ongelooflijk af van waar het werkelijk om gaat.”

Sportvastenkuur

In die wetenschappelijke wereld voelt Remco Verkaik zich een soort Don Quichot. Hij bedacht zo’n ’modedingetje’, de sportvastenkuur waaraan inmiddels zo’n negenduizend mensen zich hebben onderworpen.Als medisch bioloog werkt hij met topsporters aan voedingsprogramma’s die hun prestaties rond trainingen en wedstrijden kunnen verbeteren. Zo ontstond het sportvasten, een trainingsprogramma dat gecombineerd met sapvastendagen en voedingssupplementen zorgt dat het lichaam overschakelt op vetverbranding. Dat het ook werkte en aansloeg bij recreatieve sporters was een ’toevalstreffer’.

Sportvasten is geen dieet, benadrukt Verkaik, en ook geen detoxkuur in traditionele zin, maar een trainingsprogramma. Met gewichtsverlies en ontgiftingseffecten als prettige – en goed verkoopbare – bijkomstigheid. “Er is een wisselwerking met de enorme behoefte in de markt die er kennelijk is. Door de toenemende stress hebben mensen steeds meer de behoefte er tijdelijk uit te breken en hun lichaam en brein te reinigen. Ik heb volgens de marketeers eigenlijk per ongeluk een hip ’lifestyle reset’ programma gelanceerd.”

Voedingssupplementen

Het verdienmodel, erkent Verkaik, zit ’m in de verkoop van de voedingssupplementen, zoals een speciaal ontwikkelde multivitamine en een poeder dat de stofwisselingsomschakeling helpt bewerkstelligen. Daarop wordt hij ook aangevallen. “Ik zeg niet dat je ze móét nemen”, zegt Verkaik, “maar de ervaring leert dat de mensen beter door het kuurprogramma heen komen. Er zijn allerlei dogma’s om geen supplementen te gebruiken tijdens het vasten, maar fysiologisch snijdt het hout.”

Het geld gaat naar onderzoek om de methode wetenschappelijk onderbouwd te krijgen. Inmiddels zijn meer dan tweehonderd personal trainers, fysiotherapeuten en sportpsychologen tot sportvastencoach opgeleid. Veiligheid voorop, stelt Verkaik. “Vasten is niet voor hobbyisten.”

Milde aanpak

Kyra de Vreeze schrijft daarom bij haar Daytox-methode voor elke dag bescheiden maaltijden voor. Bewust een milde aanpak, versus de veel strengere kuren als ahornsiroop-en sapvasten. “Ik wil af van het denken in extremen. Mensen werken er vaak nog gewoon naast, en dan is vasten lang niet voor iedereen ondersteunend. Het is heel belangrijk dat je niet zomaar wat gaat detoxen, je kunt jezelf echt schade aandoen.”

Vreetaanvallen

Julia Kang, auteur van het boek 100% gifvrij dat sinds verschijnen in november zijn vijfde druk beleeft, wil zelfs liever helemaal niet met detox worden geassocieerd. Want dat, vindt zij, is louter symptoombestrijding en dweilen met de kraan open. “Ik pleit voor een veel structurelere aanpak. Feit is dat je na een detox als sapvasten twee keer zoveel gaat eten. Van een week uithongeren krijg je juist vreeteetaanvallen.”

Kang richt haar pijlen op alle gifstoffen die onder meer via voedsel, verzorgingsproducten en kleding ons lichaam binnenkomen en daar gedeeltelijk worden opgeslagen. Wie louter biologisch eet, valt volgens Kang langzaam maar duurzaam af.

Lever kan het zelf doen

Iemand met een normaal functionerende lever is heel goed in staat zijn eigen lichaam te ontgiften, is haar stelling. Maar dan moet je er wel voor zorgen geen nieuwe gifstoffen binnen te krijgen. “We worden gehersenspoeld door de reclames. Eet dit, want dit is lekker. Gebruik dat, want het maakt je jonger en mooier. Dan maakt het ons niet meer uit hoe het wordt gemaakt, dat het vol zit met chemische stoffen. Hoe kan het dat iets uit de supermarkt twee weken houdbaar is, terwijl het als ik het thuis zelf maak na één dag bedorven is?”

Volgens het Voedingscentrum vallen de toevoegingen aan en resten van bestrijdingsmiddelen op voedsel binnen de Europese normen. Het gaat ook niet om zoveel residu dat we er lichamelijk schade van ondervinden. Patricia Schutte: “Dat chemicaliën de stofwisseling beïnvloeden is ook niet wetenschappelijk onderbouwd. Het lichaam is in staat afvalstoffen zelf weg te halen middels de stoelgang, daar is de darmperistaltiek voor.”

Dit verhaal is eerder gepubliceerd in Dagblad van het Noorden

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht