Zorg

Last van overbeharing? Hoe werkt IPL-epilatie?

Een glad lichaam is niet alleen voor vrouwen maar ook voor steeds meer mannen het schoonheidsideaal. Uit een online enquête in opdracht van medisch cosmetische kliniek DermaClinic blijkt dat ruim 26 procent van de vrouwen last heeft van overbeharing. Bij mannen ligt dit percentage op 8 procent.

Er bestaan meerdere methoden om de groei van ongewilde haren tijdelijk, maar ook definitief, te stoppen. Duurzaam ontharen met laser of IPL (Intense Pulsed Light) wint hierin steeds meer terrein.

Lichaamsbeharing

Tegenwoordig wordt beharing op lichaamsdelen, behalve de behaarde hoofdhuid, door veel mensen als hinderlijk ervaren. Scheren is nog steeds de meest gebruikte methode voor ontharing, maar heeft als nadeel dat de haargroei geen halt wordt toegeroepen. Bij scheren wordt de haar niet met wortel en al verwijderd. Bij duurzaam ontharen gebeurt dit wel. Laser en IPL worden dan ook een steeds populairder alternatief voor het ouderwetse scheerwerk.

Hoe werkt IPL?

IPL wordt ook wel foto-epilatie genoemd. Bij deze ontharingstechniek stralen flitslampen een reeks van golflengten uit. Het sterke licht dringt door in de haarwortel. Het pigment in de haarwortel absorbeert de energie die vrijkomt. Na een aantal behandelingen zorgt de hitte uiteindelijk voor de vernietiging van het haarzakje. Omdat het succes van de behandeling afhankelijk is van het aanwezige pigment in de haarwortel is duurzaam ontharen met IPL minder geschikt voor blonde en grijze haren. Een blanke huid met donkere haren biedt de beste uitkomst. Voor donkere haren op een getinte huid zijn meestal minder behandelingen nodig. Afhankelijk van de haarkleur zijn er gemiddeld 6 tot 8 behandelingen nodig.

Lasertherapie of IPL?

Een donkere huid (huidtype 4-6) is niet geschikt voor behandeling met IPL door een hoog risico op complicaties De donkere huid kan veilig onthaard worden door het gebruik van een laser met een lange golflengte. Bij zowel lasertherapie als IPL moet de behandeling meerdere malen herhaald worden om een optimaal resultaat te bereiken. De haarkleuren lichtblond, grijs, wit en rood zijn niet geschikt voor beiden therapieën, omdat deze haartypen te weinig pigment bevatten.

Blijft haargroei weg na IPL?

Bij deze duurzame ontharingsmethodes is er nooit een garantie te geven dat de haargroei helemaal weg blijft. Het resultaat verschilt per persoon, maar kan door goede professionals van tevoren goed ingeschat worden. Maak van te voren afspraken over het aantal behandelingen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.”

Wordt IPL vergoed door de ziektekostenverzekeraar?

Een IPL-behandeling wordt niet vergoed door de ziektekostenverzekering. Een IPL-behandeling is immers een cosmetische ingreep, geen medische. Groei van dikkere haren op ongebruikelijke plekken kan veroorzaakt worden door erfelijke aanleg, hormonen of bepaalde ziektes. Bij ernstige overbeharing worden laser en IPL behandelingen soms vergoed door ziektekostenverzekeraars.

Hoe duur is een IPL behandeling?

Uiteraard is de ene IPL-behandeling de andere niet.  Wie zijn of haar rug of borst laat IPL-en, is nu  veel meer geld kwijt dan degen die gaat voor een haarloze bovenlip of oksel. Een lip laten ontharen kost ongeveer tussen de 25 en 50 euro. Dit is per behandeling.

Voor een bikinilijn betaal je ongeveer tussen de 25 en 40 euro. Een onderbeen haarvrij krijgen varieert van 90 tot 200  euro per been, per behandeling. Voor gladde oksels betaal je ongeveer 40 euro per oksel, per behandeling.

IPL

Behalve voor de behandelingen voor duurzaam ontharen is deze aanbieding ook geldig voor behandeling van roodheid in het gezicht zoals couperose of voor de behandeling van pigmentvlekjes.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht