Zorg

Bekkenbodemproblemen. Hoe behandel je fecale incontinentie?

Hoe ruimdenkend we in Nederland ook zijn, sommige onderwerpen zijn bijna onbespreekbaar. Want of het nu gaat om ontlastingsverlies, anale pijn of aambeien, met deze klachten loop je niet te koop. 

Bekkenbodemproblemen

Chirurg Renske Schasfoort: ‘Veel patiënten hebben baat bij onze behandeling.’
(Foto: André Weima).

 

Soms is de schaamte zo groot, dat mensen geen medische hulp durven te zoeken. ‘Dat is jammer, want vaak zijn de klachten goed te behandelen’, verzekert dr. Stephan van der Hagen, chirurg in het Scheper Ziekenhuis.

Ongewild ontlastingsverlies

Ongewild ontlastingsverlies komt regelmatig voor. Volgens het Platform Ouderenzorg kampen circa honderdduizend Nederlanders (grotendeels vrouwen) met fecale incontinentie. Bij de ene patiënt is er ‘slechts’ sprake van sporen in de onderbroek, anderen poepen echt in hun broek zonder het te voelen. ‘Sommige patiënten durven de deur niet meer uit en raken in een sociaal isolement’, schetst chirurg Renske Schasfoort.

Wanneer aan de bel trekken?

Wanneer moeten patiënten bij hun huisarts aan de bel trekken? ‘In ieder geval bij anaal bloedverlies en een veranderend ontlastingspatroon’, stelt Van der Hagen. ‘Maar ook bij fecale incontinentie zou ik zeggen: schroom niet om hulp te zoeken’, vult collega Schasfoort aan.

Als de huisarts een specialistische blik nodig acht, wordt de patiënt doorverwezen naar de poli Chirurgie van het Scheper Ziekenhuis. Tijdens het eerste consult brengt de chirurg de klachten in kaart. Zo nodig wordt aanvullend onderzoek aangevraagd, zoals een kijkonderzoek van de darm, echografie en röntgenonderzoek.

Behandeling

Is de oorzaak van de klachten duidelijk, dan stelt de chirurg een behandelplan op. In de eerste fase van de behandeling komt er meestal geen mes aan te pas. ‘We beginnen vaak met het reguleren van de stoelgang. Dat kan via poeders, medicatie en met een dieetadvies op maat. Ook bekkenfysiotherapie behoort tot de mogelijkheden.’ Een andere optie is darmspoeling, waarbij de darm met behulp van een vloeistof wordt leeg gespoeld. ‘Onze incontinentieverpleegkundigen leren de patiënt hoe zij dit thuis zelf kunnen doen. Vervolgens kan de patiënt de rest van de dag de deur uit zonder angst voor lekkage’, verzekert Van der Hagen.

Verzakte endeldarm

Bij een verzakte endeldarm kan een operatie uitkomst bieden. Volgens Van der Hagen heeft ruim tachtig procent van deze patiënten baat bij zo’n ingreep. ‘De meerderheid is nadien niet meer incontinent en durft de deur weer uit. Dan gaat er letterlijk een wereld voor hen open.’

Chirurgen Schasfoort en Van der Hagen beschikken over veel expertise op het gebied van ongewild ontlastingsverlies en ander anaal ongemak. Beiden zijn gespecialiseerd in de (operatieve) behandelingen en Van der Hagen is zelfs op dit onderwerp gepromoveerd. ‘Omdat de chirurgenmaatschap van Zorggroep Leveste Middenveld is gefuseerd, profiteren álle patiënten in driehoek Emmen-Stadskanaal-Hoogeveen van onze kennis en ervaring.’

Hoe kundig beide chirurgen ook zijn, ze kunnen niet zonder de hulp van de bekkenfysiotherapeut, stoma- en incontinentieverpleegkundigen. ‘Op het gebied van patiëntenvoorlichting en -begeleiding zijn zij onmisbaar.’

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht