Zorg

Premie basisverzekering tientje per maand duurder

De premie voor een basisverzekering gaat volgend jaar, in 2015,  omhoog met een tientje per maand. Dat melden bronnen rond de begrotingsonderhandelingen. Daarnaast stijgt het verplichte eigen risico met ongeveer vijftien euro.

medicijnen, geld, pillen, zorg,

De coalitiepartijen, het kabinet en de drie gedoogpartijen D66, ChristenUnie en SGP gaan tijdens de onderhandelingen uit van een jaarlijkse premie van 1215 euro per volwassene in 2015, een stijging van 114 euro in vergelijking met vorig jaar.

Tarieven bepalen

Dit bedrag is een richtlijn voor zorgverzekeraars, die in het najaar uiteindelijk zelf hun tarieven bepalen. De schatting voor de zorgpremie had eigenlijk pas op Prinsjesdag, 16 september, naar buiten moeten komen. Een woordvoerder van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil voor die datum niets bevestigen.

Waarom stijging zorgpremie?

De zorgpremie stijgt om twee redenen. Door de overheveling van taken en rekeningen worden volgend jaar bijvoorbeeld de kosten van wijkverpleging betaald uit de zorgverzekeringspot. Het gaat om ettelijke miljarden voor langdurige zorg. Die extra kostenpost wordt opgevangen door de premies voor iedereen te verhogen. Ook hebben werkgevers in het verleden te veel meebetaald aan de zorgverzekering en dat wordt nu wettelijk gecompenseerd, waardoor de werknemer meer moet betalen.

Onrust

De zorgkosten zelf mogen slechts beperkt stijgen door eerder ingrijpen van minister Schippers van Volksgezondheid. Volgens een Haagse bron stijgt de premie daardoor in 2015 minder hard dan eerder werd gevreesd. In januari speculeerden de werkgevers en werknemers nog op een premiestijging van ongeveer 200 euro per jaar. Dat zorgde voor veel onrust op het Binnenhof. Het kabinet nam daarna al maatregelen om de oplopende zorgpremie aan banden te leggen.

Lage inkomens hard geraakt

Door de relatief ‘beperkte’ stijging 114 euro op jaarbasis, 9,50 euro per maand kan het kabinet ook snijden in de zorgtoeslagen zonder de lage inkomens erg hard te raken. D66, ChristenUnie en SGP maken zich al tijden hard voor betaalbare en goede zorg. Het CPB voorspelde in maart nog dat het verplicht eigen risico volgend jaar voor alle volwassenen omhoog gaat van 360 euro per jaar nu naar 405 euro, maar die stijging wordt geringer, circa vijftien euro.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3338 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht