Zorg

ALS-patiënte blij met aandacht voor ziekte. Wat is ALS?

Een emmer ijswater over je hoofd gooien om aandacht te vragen voor de ongeneeslijke ziekte ALS. Het is een hype. Maar er klinken ook negatieve reacties, van mensen die dat ‘populaire gedoe’ zat zijn. Voor ALS-patiënte Marjan Reckers is dat juist de reden om mee te doen aan de Ice Bucket Challenge.

Ice bucket challenge, ALS

Foto: Dvhn/Corné Sparidaens

De gierende lach van Marjan klinkt boven alles uit. In november zou ze dood moeten gaan volgens de prognose. Maar in het huis van Marjan Reckers, haar man Anton en hun zoon Toon in Groningen-Zuid heerst nu nog een gezellige drukte. Buurtzorgster Ann bedient een grote injectiespuit waarmee ze eten en drinken via een slangetje Marjans maag in pompt. Een vriendin is op bezoek, man Anton deelt stroopwafels en koffie uit.

Verlamd

,,Ik, vrolijk?” Marjan Reckers kijkt op met een brede lach en uit het computerscherm op tafel komt een kunstmatige stem. Door haar hoofd te bewegen tikt ze letters aan op het scherm. De rest van haar lichaam is verlamd. ,,Ik ben wel degelijk af en toe verdrietig en gefrustreerd” , klinkt uit de computer. Schalks kijkt ze naast zich. ,,Met name als Ann komt …” Ze giert het uit van het lachen.

IJswater over hoofd gieten

De ongeneeslijke en dodelijke ziekte ALS staat volop in de belangstelling. Vanuit de Verenigde Staten is de Ice Bucket Challenge komen overwaaien. Bekende en minder bekende mensen gooien een emmer ijswater over hun hoofd, zetten een filmpje daarvan op internet en zamelen zo geld in voor meer onderzoek naar ALS. Het ijswatergooien is een hype geworden. En zoals dat gaat met hypes, is juist de hype reden voor negatieve reacties van mensen die het overdreven vinden. Op de website van deze krant reageerde 75 procent positief op de stelling De Ice Bucket Challenge schiet zijn doel voorbij.

Kennis van ALS

,,Er zullen gegarandeerd mensen tussen zitten die absoluut niet weten waar ALS voor staat”, reageert Marjan op de kritiek. ,,Maar ALS wordt tenminste op de kaart gezet. En het doel wordt niet voorbij geschoten, want alleen al deze maand zijn er 14.000 donaties binnengekomen bij ALS Nederland.” Marjan en het hele team van wijkverpleegkundigen van Buurtzorg doen mee met de Challenge. Dat is best bijzonder, want behalve alle gezonde jonge deelnemers en de vips zijn er maar weinig ALS-patiënten in vergevorderd stadium die meedoen.

Lachen

Haar buurtzorgsters hijsen Marjan in haar waterbestendige rolstoel en zetten haar voorzichtig in de tuin. Alle vijf trekken ze een wit verpleegstersjasje aan, man Anton vult de zes emmers met ijsklontjes en begint met filmen. ,,Huuuuh”, klinkt het, de vijf vrouwe gillen het uit als het water over hun hoofden gaat. Marjan glimt. Dan gooit Anne de emmer over Marjan heen. Haar gierende lach klinkt weer door de halve buurt.

Ice bucket challenge, ALS

Foto: Dvhn/ Corné Spardidaens

Diagnose

Ze staan midden in het leven. Marjan Reckers (52) als adviseur arbeidsvoorwaarden bij de gemeente Groningen, Anton Scheurink (55) als hoogleraar neurobiologie aan de Rijksuniversiteit, zoon Toon (17) als vwo-scholier. Marjan had bij het terugrijden van de zomervakantie in 2011 zo’n last van een verdoofd gevoel in haar arm. Toch maar even naar de dokter. Carpaaltunnelsyndroom, dacht die eerst, of misschien een nekhernia. Maar na een aantal onderzoeken bleek het ALS. ,,De dag voor de uiteindelijke diagnose had ik nog acht kilometer hardgelopen”, zegt ze. ,,Ik had al gegoogeld wat het zou kunnen zijn. Dit was het worst case scenario.”

Genezing onmogelijk

De prognose was meteen duidelijk. Genezing is onmogelijk, stap voor stap gaan je spieren uitvallen. Ze had nog drie jaar te leven. Als hersenwetenschapper was Anton wat beter op de hoogte dan de gemiddelde Nederlander. Daarom wisten ze ook meteen dat er niets tegen te doen is. ,,Ja, je kunt voor 15 duizend euro naar China voor een stamceltransplantatie, maar er is geen enkel bewijs van de werkzaamheid”, zegt Anton. ,,Je kunt natriumchloriet nemen, je kunt naar alternatieve genezers. Maar er is feitelijk nog steeds geen enkele hoop op genezing. Er is zelfs nog vrijwel niets bekend over de oorzaak van ALS.”

Hulpmiddelen

,,Eigenlijk doe ik niet aan hoop”, reageert Marjan. ,,Ik leef nú en alle momenten zijn me dierbaar. Ook de verdrietige en frustrerende. Maar vooral de lachmomenten!”

Na de eerste diagnose werd het ALS-team van het Universitair Medisch Centrum Groningen ingeschakeld. Artsen, verpleegkundigen, een ergotherapeut. ,,Wat er mogelijk is aan hulpmiddelen en apparatuur, fantastisch”, zegt Marjan. In hun achtertuin is een speciale containerwoning aan hun huis vastgebouwd, met een douche-, kleed- en toiletruimte en aangepast hoog- en laagbed. Ze heeft speciale rolstoelen, een luxe elektrische fauteuil en communicatieapparatuur die met oogbewegingen te bedienen is.

Bureaucratie

,,Een Amerikaanse collega van me die toevallig ook ALS heeft gekregen, staat er versteld van wat er in Nederland allemaal mogelijk is”, zegt Anton Scheurink terwijl hij de aanpassingen laat zien. ,,Aan de andere kant kom je af en toe helemaal om in de bureaucratie. Als patiënt moet je accepteren dat je ALS hebt en alles op tijd moet regelen. Wij hebben bijvoorbeeld op tijd deze container geplaatst gekregen. Je moet op tijd beginnen te oefenen met communicatie- en ademhalingsapparatuur.” Marjan heeft, toen ze nog kon eten, een maagsonde laten plaatsen – een hele operatie. Niet iedere patiënt is daarmee op tijd.

Publiciteit goed

Alleen al voor de bekendheid van de ziekte is de huidige publiciteit goed, vinden ze. ,,De ambtenaar van de gemeentelijke WMO wist meteen wat ALS is. Daardoor kon alles snel geregeld worden.” Maar er is ook domweg geld nodig voor de zoektocht naar de oorzaak en een behandeling. Marjan gaat er uitgebreid op in. ,,Natuurlijk, er zijn ziektes in de wereld waaraan veel meer mensen doodgaan. Maar de farmaceutische industrie doet vaak wel iets voor die ziektes. Voor ALS geldt dat de ontwikkeling van medicijnen meer kost dan het oplevert.”

Hoewel het helemaal niet zo’n ‘kleine’ ziekte is, vindt Anton ,,ALS lijkt zo klein omdat mensen er zo snel aan overlijden. Het aantal nieuwe gevallen is jaarlijks niet veel kleiner dan bijvoorbeeld MS. Maar MS-patiënten leven nog vele jaren met hun ziekte en bij ALS is het in drie tot vijf jaar gebeurd.”

Ice bucket challenge, ALS

Foto: Dvhn/ Corné Spardidaens

Laatste fase

Die paar jaren willen ze het nog zo goed mogelijk hebben. Ze zijn net terug van twee weken Schiermonnikoog. ,,Een geschikt huisje, we namen de auto mee en een hele kar erachter voor alle hulpmiddelen en apparatuur. Je hebt van die mooie rolstoelen met brede banden waarmee je over het strand kan rijden.”

Alles voor haar laatste levensfase is al geregeld. ,,Ik heb al een plek op de natuurbegraafplaats in Drenthe gereserveerd, 25 vierkante meter voor ons. Euthanasie wil ik het liefst op het strand van Schiermonnikoog. Want het blijft een beslissing om bijvoorbeeld de beademing stop te zetten, als het zover komt. Ik noem het mijn crematiefeestje en ik dreig iedereen dat ze niet mogen komen. Maar het is nog niet zover. Ik geloof er heilig in dat ik weet wanneer ik liever dood wil. Maar zolang ik nog kan lachen is het: carpe diem.”

 Wat is ALS?

Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) is een van de meest ernstige en invaliderende aandoeningen van het zenuwstelsel. Nederland telt op dit moment rond de 1500 patiënten: elk jaar overlijden er 500 en komen er 500 bij. Hoewel er wereldwijd onderzoek wordt gedaan naar de ziekte, is de oorzaak tot op heden onbekend. Hoop op een toekomst – met een gemiddelde levensverwachting van 3 tot 5 jaar na diagnose – is er voor deze 1500 patiënten dan ook nog niet.

Het relatief kleine aantal patiënten maakt dat onderzoeksbudgetten van de farmaceutische industrie en de overheid laag zijn; verreweg het meeste wetenschappelijk onderzoek wordt gefinancierd door giften aan Stichting ALS Nederland.

Meer informatie: www.als.nl

Ice Bucket Challenge als handelsmerk

De ALS Association wil Ice Bucket Challenge als handelsmerk vastleggen, zo blijkt uit twee aanvragen bij de United States Patent and Trademark Office. Het gaat om de handelsmerken op ‘Ice Bucket Challenge’ en ‘ALS Ice Bucket Challenge’. Volgens de aanvragen is de ALS-stichting ervan overtuigd dat niemand anders het recht heeft om deze handelsmerken commercieel te gebruiken. De stichting beroept zich onder meer op dat het al sinds 4 augustus de Ice Bucket Challenge prominent op zijn website heeft staan.

Het is de vraag of de aanvragen kans van slagen hebben. Volgens De Ice Bucket Challenge zou eerder al gebruikt zijn om geld in te zamelen voor goede doelen die andere ziektes bestrijden. Pelton denkt daarom dat de argumenten van de ALS Association om het handelsmerk toe te eigenen, niet stand zullen houden. Hij noemt het tot slot een actie waaruit weinig fatsoen blijkt, ongeacht de wettelijke haalbaarheid.

De Ice Bucket Challenge heeft inmiddels al voor rond de 2,5 miljoen video’s op Facebook gezorgd waarin mensen een emmer ijswater over zich heen gooien.

Dit verhaal is eerder gepubliceerd in Dagblad van het Noorden

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3344 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht