Zorg

Oosterwoldiger Cor de Haan zwemt in Amsterdam de City Swim tegen ALS

Het aftellen is nu echt begonnen voor Cor de Haan (46) uit Oosterwolde. Over een paar dagen doet hij mee aan de derde editie van de Amsterdam City Swim.

ALS, city Swim

Aandacht voor ALS

Samen met 2000 andere zwemmers en 200 kinderen vraagt De Haan zo aandacht voor de ziekte ALS. Aan de eerste editie van de city Swim deed ook koningin Máxima mee. Alle zwemmers laten zich sponsoren, zodat er tegelijk geld wordt opgehaald om bestrijding van de nog altijd ongeneeslijke ziekte mogelijk te maken. Na 30 september maakt de Stichting Amsterdam City Swim samen met de Stichting ALS bekend aan welke projecten het donatiegeld van 2014 wordt besteed. Alle donatiegelden komen 100% ten goede aan de stichting ALS.

Wat is ALS?

Amyotrofe laterale sclerose, of kort gezegd ALS, is een tamelijk zeldzame neurologische ziekte. Hoewel er wereldwijd onderzoek wordt gedaan, is de oorzaak tot op heden onbekend. Nederland telt op dit moment rond de 1500 patiënten: elk jaar overlijden er 500 en komen er 500 bij. de ziekte is de laatste tijd vooral bekend geworden door de Ice Bucket Challenge op de sociale media.

Spotjes op televisie

Cor de Haan (46): ,,De spotjes over ALS hebben mij enorm geraakt. Ik heb een filmpje gezien over een gezin waarvan de vader aan ALS leed. Hartverscheurend. De ziekte treft niet alleen de persoon zelf, maar zijn hele omgeving.” De Oosterwoldiger heeft vroeger aan wedstrijdzwemmen gedaan en neemt nog steeds graag een duik. Om zijn conditie bij te werken gaat hij de laatste maanden drie keer in de week naar de sportschool, waar hij een speciaal trainingsprogramma afwerkt. De City Swim is over een afstand van twee kilometer door de Amsterdamse grachten.

Streefbedrag

Van elke deelnemer wordt verwacht dat er minimaal 400 euro wordt opgehaald. De Haan streeft naar een bedrag van 1000 euro. Hij kan gesteund worden via zijn persoonlijke profiel, te vinden onder het kopje deelnemers op de website www.amsterdamcityswim.nl. Naast donaties heeft De Haan ook op andere manieren geld bijeen gebracht, zoals en kledinginzamelingsactie. Een zwemdag in het haventje bij de Boskamp in Oosterwolde om geld op te halen trok geen deelnemers.

Wachtlijst

,,Ik stond in eerste instantie op de wachtlijst en had mij eigenlijk al verzoend met deelname voor volgend jaar, totdat ik vlak na de vakantie alsnog fiat kreeg om mee te doen. Het minimale bedrag van 1000 euro blijkt lastig te worden. Ik had voor 30 augustus een activiteit gepland in Oosterwolde, maar dat ging niet door omdat er totaal geen inschrijving op was. Dat was dus een lelijke streep door de rekening.”

Fit

,,Afsluitend, ik ben fit en heb er zin in. Afgelopen week heb ik een tetanus prikje gehaald, dat werd vanuit de organisatie toch wel uitdrukkelijk aangeraden. Het te zwemmen stuk vanaf het Marine Etablissement tot aan de Keizersgracht is dan wel schoongemaakt, maar kleine wondjes kunnen redelijke vervelend worden. Lichamelijk zal het denk niet echt zwaar worden, mentaal zal anders zijn.”

Kijk dat filmpje

Meer informatie is ook te vinden op de pagina van Cor de Haan.  ,,Ga naar mijn profiel en doneer.”

Dit verhaal van Fokke Wester is eerder gepubliceerd in de Woudklank

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3348 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht