Zorg

Moet je je kind beschermen tegen het nieuws?

De ongebreidelde verspreiding van oorlogsbeelden via sociale media, zoals onthoofdingen, plaatst ouders voor problemen. ,,Verbieden heeft geen zin. Praat erover, kijk samen.’’

rouw, verlies,

Foto: ANP REMKO DE WAAL

Het neerhalen van vlucht MH17 boven oorlogsgebied; Gaza, Irak, Syrië en de terreur van de Islamitische Staat, en dan nog de onthoofding van de Amerikaanse journalisten James Foley en Steven Sotloff. De sociale media zijn deze zomer één groot bloedbad, constateert antropologe Ginny Mooy in haar essay Het slagveld van de propagandaoorlog: ,,Het ene gruwelijke beeld na het andere werd geliked en geretweet.’’

Nieuwe opvoedproblemen

Die uitingen van geweld op sociale media en de enorme toegankelijkheid ervan plaatst ouders voor nieuwe problemen, stelt bijzonder hoogleraar mediaopvoeding Peter Nikken, verbonden aan het Nederlands Jeugdinstituut. ,,Die kleine schermpjes maken het veel moeilijker te controleren en reguleren wat kinderen te zien krijgen.”
Blootstelling aan gruwelbeelden kan schadelijk zijn, zeker naarmate we ons meer kunnen identificeren met de slachtoffers zoals bij de vliegramp in Oekraïne, met alle Nederlandse doden en beelden van knuffels en andere kinderspulletjes. Kinderen kunnen emotionele problemen krijgen, angsten, nachtmerries.

Hoe voorkom je confrontatie?

Maar hoe voorkom je, nu de beelden zo alomtegenwoordig zijn, dat je kind wordt geconfronteerd met iets waar het nog niet aan toe is? Wat doe je als je kind niet meer durft te vliegen of uit puberstoerheid – ‘Hé, heb je dit gezien?’ – de horrorbeelden van Foley liket en deelt en zo bijdraagt aan de propagandaoorlog?

Brokstukken en rouwauto’s

Hoofdredacteur Remco Pijpers van kenniscentrum Mijn Kind Online kampt als ouder zelf ook met deze vragen. ,,Ik moest deze zomer zó mijn best doen om alle rampen bij mijn zoontje van acht en mijn tweeling van vijf weg te houden. In plaats van Z@ppelin waren er de ingelaste nieuwsuitzendingen met brokstukken en rouwauto’s. En met die smartphones worden zoveel beelden op internet geplempt. Die verhalen over die onthoofdingen, ik heb daar ook verschrikkelijk last van.”

Mijn Kind Online publiceerde daarom onlangs met Mediawijzer.net de online brochure Kinderen en oorlog in de (sociale) media om de do’s en don’ts voor ouders in kaart te brengen. Tot welke leeftijd je kinderen moet afschermen, hoever je moet gaan in uitleggen wat er speelt, hoe je de impact van beelden op sociale media of zelfs het kijken naar het Jeugdjournaal binnen de perken houdt.
Doorgeefluik

Lastig

,,Het is ongelooflijk lastig”, zegt Juliette Walma van der Molen, ontwikkelingspsycholoog en hoogleraar talentontwikkeling aan de Universiteit Twente. ,,Dat kinderen zich zorgen maken, vragen hebben, is heel normaal. Dat betekent dat ze betrokken zijn bij de maatschappij. Maar doordat beelden als een virus op sociale media rondwaren, worden kinderen op veel jongere leeftijd geconfronteerd met dingen die ze niet kunnen bevatten.”

Twitter grijpt in

De onthoofding van de Amerikaan James Foley was voor Twitter reden om in te grijpen bij het delen van de beelden. Walma van der Molen: ,,Er ligt een enorm belangrijke taak voor dit soort grote ondernemingen. Strikt genomen mag geen aanstootgevend materiaal worden verspreid. Schandelijk dus dat bijvoorbeeld Facebook níét ingrijpt. Zo wordt het een doorgeefluik voor oorlogspropaganda.”

Ouders en begeleiders moeten zich er volgens haar goed van bewust zijn dat zij hier een positieve rol kunnen spelen. Enerzijds door zélf terughoudendheid te betrachten en zo het bombardement aan beelden in te dammen. ,,Want alleen omdat we massaal kijken, heeft die propaganda succes.”

Verbieden heeft geen zin

,,Verbieden heeft geen zin, dat weten we uit eerder onderzoek naar films en games. En als er niks aan de hand lijkt te zijn, hóéf je het ook niet per se op de agenda te zetten. Maar geef het onderwerp waar nodig ruimte. Praat erover, kijk samen.”
Het ene kind heeft normale, gezonde zorgen, zegt Walma van der Molen. ,,Het andere kind wordt heel erg zorgelijk. Dan kun je beslissen je kind een tijdje van het nieuws weg te houden. Je kunt ook samen de accounts van je kind doorlopen, besluiten sommige bronnen af te sluiten. Maar dat vergt wel veel zelfdiscipline voor jongeren. Er wordt over gesproken, ze worden er toch door opgezweept.” Kinderen in de puberteit, die al de stap naar de volwassen wereld hebben gemaakt, moet je volgens hoofdredacteur Justine Pardoen van Ouders Online hun nieuwsgierigheid ook gunnen. ,,Als ze horen van de onthoofdingsbeelden, willen ze ook weten wat dat met hén doet. Ik begrijp wel dat heel veel pubers die confrontatie opzoeken. De onthoofding van Foley is immers wereldnieuws.”

Niet achteroverleunen

Je moet de gruwelen die zo toegankelijk zijn geworden dan wel een context geven, zegt Pardoen. ,,Je kunt niet achteroverleunen of wegstappen. Je moet er met ze over praten: ‘Wat vind je ervan?’ ’Wat doet het met je?’ En dan is er geen goed of fout antwoord. Er is niet één manier om ermee om te gaan. Het is het spanningsveld in de opvoeding van kinderen: je moet ze beschermen, maar ze hebben ook recht op informatie. Je kunt niet tegenhouden dat ze een onderzoekende geest hebben.”

En we moeten als ouders ook weer niet al te paniekerig doen over de stortvloed aan gruwelbeelden via de sociale media, zegt psycholoog Nikken. Je kunt kinderen ook overvoeren, juist door er te veel aandacht aan te besteden. ,,Kinderen hebben ook een goed eigen filter. Wat ze niet willen horen of zien, wat ze niet aanstaat, filteren ze er uit. Dwing je ze erover erna te denken, dan kun je het ook erger maken.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3340 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht