Zorg

Te veel buikvet erg slecht. Hoe meet je buikvet?

Een touwtje rond je middel volstaat om te checken of je kampt met overgewicht dat de gezondheid kan schaden.
Is de omtrek van je middel de helft of minder van je lengte, dan is het goed. Is de verhouding 80 procent, dan kan die dikke buik je twintig jaar van je leven kosten.

obesitas, dik, benen, overgewicht, dieet, zwaar, vet,

Bron: ANP XTRA/ Roos Koole

Dikke billen, brede heupen of stevige dijen? Geen zorgen! Als je maar geen bubbelende buik hebt. Met een touwtje, zo blijkt uit onderzoek van de City University in Londen, kan eenvoudig een gezondheidstest worden uitgevoerd.

Zelf meten

Even de eigen lengte opmeten, het touwtje doormidden en als het dan om de taille past, is het goed. Een vrouw van 1,70 meter groot, mag dus een middelomtrek van 85 centimeter hebben.

Buik meten

Als referentiepunt, zo zegt onderzoekleidster Margareth Ashwell, wordt de plek genomen tussen de onderste rib en het heupbot, maar de smalste plek mag ook. Als maar niet wordt gesmokkeld door in te ademen.

Korter leven

Dat overgewicht slecht is voor de gezondheid, is geen geheim. Dit rapport, de vrucht van twintig jaar onderzoek, koppelt er keiharde cijfers aan. Conclusie: veel buikvet kort het leven flink in.

Als bij mannen van dertig jaar de verhouding tussen middelomtrek en lengte 60 procent is, daalt de levensverwachting met 1,7 jaar. Bij 70 procent is dat 7,2 jaar en bij 80 procent liefst 20,2 jaar. Bij vrouwen is de impact minder groot.

BMI kan prullenmand in

De Britse universiteit heeft gekeken naar sterftecijfers en een enquête onder een dwarsdoorsnede van de bevolking met vragen over lengte, gewicht, de omtrek van het middel, voeding en beweging. Rokers zijn uit het onderzoek gehouden.Deze studie geeft voer aan overgewichtdeskundigen die stellen dat de Body Mass Index (BMI) de prullenmand in kan. Die gaat uit van de verhouding tussen gewicht en lengte.

Onderzoek

Hoogleraar Jaap Seidell van de Vrije Universiteit in Amsterdam stelt dat hij twintig jaar terug al onderzoek deed naar de vraag of de verhouding tussen lengte en omtrek van de taille iets zegt over gezondheid en levensverwachting. ,,Ook toen al bleek die methode een betere indicatie te geven dan de BMI. Maar alleen naar de middelomtrek kijken, werkt zeker zo goed. Levensverzekeraars gebruiken die methode al jaren bij het vaststellen van de premie.’’

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3347 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht