Zorg

Dikke vette pech – Column Mariëlle de Vries

Ik stond te wachten voor het stoplicht. Onderweg naar het eetcafé waar ik een afspraak had. Achter me hoorde ik uit een auto knor- en loeigeluiden komen. Ik besteedde er geen aandacht aan, tot de auto afsloeg. De opgeschoten jongens met hun petjes op, waren naar mij aan het wijzen en begonnen steeds harder te loeien en te knorren. En vooral heel hard te lachen. Ik haalde slechts mijn schouders op en vervolgde mijn weg.

Marielle de vries, afvallen, marielle, afvalperikelen

Deze week stond in Trouw het artikel ‘Stop de strijd tegen de dikkerds’. Sociologe Abigail Saguy onderzocht twaalf jaar lang academische en politieke debatten over overgewicht en daarnaast analyseerde ze nieuwsberichten. Er is volgens haar weinig aandacht voor nuances en alle dikke mensen worden over een kam geschoren. “Dik zijn wordt alom als onaantrekkelijk gezien”, zegt ze in Trouw. “Je hoeft alleen maar door een vrouwen- of mannentijdschrift te bladeren om te zien dat schoonheid en goedheid worden verbeeld door slanke of juist gespierde modellen, maar zeker niet door mollige types. Dik zijn is een teken van gulzigheid, zelfzuchtigheid en luiheid.”

Ik fiets elke dag

Ik fiets elke dag

Dikke mensen op een negatieve manier op hun omvang wijzen wordt ook wel fat-shaming genoemd en is maatschappelijk geaccepteerd. Want als je iemand laat schamen voor zijn omvang, dan gaat hij of zij vanzelf afvallen, is de algemene opinie. Nou werkt dat niet echt want het is inmiddels door een universiteit in Londen bewezen dat mensen door fat-shaming juist meer gaan eten, omdat zeker emo-eters zich dan beter gaan voelen. En zo komen ze in een vicieuze cirkel terecht, die heel moeilijk te doorbreken is. Ik weet natuurlijk dat ik overgewicht heb. Ik werk eraan. Eet gezond. Ik beweeg. De kilo’s gaan eraf. Niet zo snel als anderen en soms ook ik zouden willen. Maar, als mensen mijn omvang een reden vinden om mij negatief te benaderen, dan is dat dikke vette pech voor hen. En ik heb heerlijk gegeten in dat eetcafé.

Lees het volgende artikel:
Marielle de Vries Mariëlle de Vries is eindredacteur en vormgever voor verschillende weekbladen in Drenthe. Ze schrijft voor Gezondheid & Co de column Afvalperikelen waarin zij haar persoonlijke ervaringen over de constante strijd tegen overgewicht beschrijft. Contact Mail Tweet Berichten 89 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht