Zorg

‘Alle zwangeren psychologisch screenen’

Alle zwangere vrouwen zouden psychologisch gescreend moeten worden. Daarvoor pleit onderzoeker Chantal Quispel van het Erasmus MC.

Verzakking, zwanger, onderzoek, gynaecoloog, gynaecologenstoel, soa,

Psychische problemen kunnen leiden tot vroeggeboorte en een te laag geboortegewicht bij baby’s. Daar kan een kind zijn hele leven last van houden: ze kunnen bijvoorbeeld ADHD of autisme ontwikkelen en hebben later een hoger risico op een te hoge bloeddruk of diabetes.

Onderzoek

Quispel liet 2300 vrouwen uit het hele land een digitale vragenlijst invullen die ze samen met collega’s uit andere disciplines heeft ontwikkeld. Daarin werden vrouwen gescreend op psychische, maar ook op psychosociale problemen. „We kijken dan naar huisvesting, relationele situatie, of ze mishandeld of misbruikt worden, of ze financiële problemen hebben. Hoe het komt weten we niet, maar deze factoren hangen ook samen met vroeggeboorte en een te laag geboortegewicht.”

Vaker rapporteren

Uit het onderzoek van Quispel bleek dat vrouwen hun psychische klachten 5 keer vaker rapporteren in een digitale vragenlijst dan in een persoonlijk gesprek met een zorgverlener, zoals een verloskundige of gynaecoloog. Uit de test die Quispel heeft ontwikkeld rolt ook meteen een behandeladvies, bijvoorbeeld via de huisarts, maatschappelijk werk, psychiater of psycholoog. „Op deze manier kunnen problemen vroegtijdig in kaart gebracht worden en hopelijk ook vroegtijdig aangepakt”, aldus Quispel, die vandaag in Rotterdam promoveert op haar bevindingen.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht