Zorg

Tips voor ouders en pubers

Voor veel kinderen is de puberteit een periode van onzekerheid waarin ze met allerlei vragen rondlopen. Over vriendschap en seks bijvoorbeeld, en alcohol en drugs. Vragen waarmee ze liever niet bij hun ouders aankloppen. Journalist Suzanne Rethans schreef in 2012 ‘Durf te vragen’, een handboek voor jongeren. Op vier prangende pubervragen geeft ze antwoord, ook voor ouders.

smartphone, gezin, social media, opvoeding

Verliefd

Hevig verliefd was de twaalfjarige Mees op een meisje uit zijn klas. Hoewel alles erop wees dat de liefde wederzijds was – het meisje liet haar hond wel erg vaak uit in zijn straat – wist hij zich met zijn gevoelens geen raad. Moest hij haar zeggen dat hij haar leuk vond? En hoe pakte hij dat dan aan?

Journalist Suzanne Rethans, Mees’ moeder, vond het hoog tijd voor een naslagwerk voor pubers met daarin de antwoorden op zulke, voor jongeren belangrijke vragen. Het kreeg de titel ‘Durf te vragen’, omdat vragen nou juist iets is wat veel pubers liever niet doen.

Puberteit

In de puberteit verandert er voor kinderen veel. Zolang ze op de basisschool zitten, is hun blik naar binnen en naar thuis gericht. Dat verandert zodra ze naar de middelbare school gaan. Onzekerheid steekt de kop op. Ze moeten nieuwe vrienden maken, maar hoe vind je aansluiting bij een populair groepje? ,,Kinderen gaan zichzelf ineens door de ogen van anderen zien en hebben het idee dat iedereen op ze let.”

De toon van het boek is vrolijk en to the point. ,,Meestal worstelen pubers met problemen die weer overgaan, als ze maar weten hoe het zit.”
Waarom heb ik zoveel ruzie met mijn ouders?

Tegenstrijdige belangen

Ouders en pubers hebben nu eenmaal tegenstrijdige belangen, en daar kunnen ze zich wat Rethans betreft allebei maar beter bij neerleggen. ,,Pubers gaan voor het plezier, terwijl ouders maar één ding willen: dat hun kinderen het goed doen op school.”

Wees de wijste

Wees de wijste, is haar boodschap voor jongeren. ,,Zeurt je moeder weer over troep die je niet opruimt, zeg dan: mam, choose your battles. Wat zoveel wil zeggen als: kies waarvoor je strijdt, je kunt niet over alles ruziemaken. Maak je indruk mee, want zij heeft dat allang gelezen in een of ander opvoedblad, ze kan het alleen niet toepassen.”

Hoe kom ik van die puistjes af?

Uiterlijk is voor pubers erg belangrijk, een belangstelling die er plotseling kan zijn. Bij Rethans zoon ging de badkamerdeur, waarachter hij druk bezig was met luchtjes en haargel, van de een op de andere dag op slot. Voor hem en zijn leeftijdgenoten heeft ze goed nieuws: aan puistjes kun je wat doen. Naast de bekende smeerseltjes tegen jeugdpuistjes, helpt het in veel gevallen ook om bij hevige acne crème van vitame A-zuur te smeren.

Hoe kom ik bij dat populaire groepje?

Vrienden maken kun je leren, houdt Rethans pubers voor. Gelukkig maar, want vrienden zijn voor jongeren, die bezig zijn zich van hun ouders los te maken, belangrijk. Haar eerste tip: stap op iemand af als hij alleen is. Wie in een groep staat, zal minder geneigd zijn om contact te maken omdat hij al met anderen is. Heb je een praatje met iemand gemaakt, dan is het de volgende keer al gemakkelijker om op hem af te lopen.

Hoe moet ik leren?

Voor pubers is leren helemaal niet zo gemakkelijk. ,,Dat heeft te maken met de verschillende hersenhelften die in de puberteit nog niet goed samenwerken. Terwijl het beloningscentrum in het puberbrein wel goed werkt. Pubers zijn gevoelig voor alles wat een goed gevoel geeft.” Belt een vriend op om af te spreken als er eigenlijk geleerd moet worden, dan is de kans groot dat het huiswerk verliest. Eén van Rethans tips: doe elke dag een beetje. En: leg je erbij neer dat je bij het plannen van schoolwerk de hulp van je ouders nodig hebt. Zij hebben wel overzicht.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht