Zorg

Waarom we met ons gedrag risico’s nemen. Hoe impulsief zijn we?

Sociaal psycholoog Chantal den Daas onderzocht welke rol impulsiviteit en temperatuur spelen bij het nemen van risicovolle beslissingen. Een lekkere cake, een glimmend nieuwe auto, een aantrekkelijke onbekende, een etalage vol leuke kleding: de verleiding om ermee aan de haal te gaan, kan groot zijn. Ook al weten we dat die beslissing niet goed is voor onze gezondheid, portemonnee of relatie. Soms gaan we ons te buiten. De gevolgen? Die zijn van later zorg.

 

Foto: Leeuwarder Courant

Foto: Leeuwarder Courant

Is de mens zo impulsief?

,,Er is nog vrij weinig bekend waarom mensen bepaalde risico’s nemen”, zegt Den Daas  die promoveerde op onderzoek naar het effect van ,,de impulsieve staat” bij het nemen van seksuele risico’s. ,,In the heat of the moment doen mensen geregeld onverstandige dingen, zoals vrijen zonder condoom of het hebben van wisselende seksuele contacten.”

Experiment

Voor haar onderzoek deed Den Daas twaalf losse experimenten met in totaal enkele honderden deelnemers. De gemiddelde leeftijd was twintig jaar. ,,Dat is bij uitstek een leeftijd waarop de kans op risicogedrag groot is.” Om de deelnemers in een impulsieve staat te krijgen, liet Den Daas ze onder meer allerlei taken doen waarbij ze werden aangespoord om snel op bepaalde beelden te reageren. ,,Zo werden ze gestimuleerd om snel en impulsief te handelen. Andere deelnemers werden juist aangemoedigd om te reflecteren.”

Vervolgens werd de deelnemers in een aantal experimenten een scenario voorgelegd. Stel, ze kwamen op een feestje een onbekende aantrekkelijke persoon tegen. Ze besloten samen naar huis te gaan en wilden seks met elkaar, maar hadden geen condoom. Wat zouden zij in dat geval doen? Was het ‘zeer waarschijnlijk’ of ‘heel onwaarschijnlijk’ dat ze met die persoon seks zouden hebben? ,,Het klopt dat een onderzoek in een lab iets anders is dan de realiteit. Toch zagen we ook in het lab verschillen tussen mensen in impulsieve en in reflectieve staat. Mensen in de impulsieve groep namen iets vaker het risico om het dan toch zonder condoom te doen.”

Maar weet u ook hoe dat dan werkt?

,,Impulsievelingen kijken anders. Zij zien iets, vinden dat positief, al hun aandacht richt zich daarop. Door die manier van kijken wordt een verleiding in hun ogen nog aantrekkelijker. We lieten verschillende groepen deelnemers kijken naar een plaatje van een naakt persoon en een van een deels gekleed iemand. Met behulp van eyetrackers konden we zien dat mensen in impulsieve staat vaker en langer naar de naakte keken.”

Bij impulsiviteit gaat het om zien-denken-doen. ,,Mensen die reflectiever zijn, kunnen hun aandacht beter verdelen. Zij zien bijvoorbeeld niet alleen een aantrekkelijke persoon, maar hebben ook oog voor de omgeving.”

Is het mogelijk van gedrag te veranderen?

,,Het is moeilijk om mensen volledig anders te leren kijken”, zegt sociaal psycholoog Den Daas. ,,Je kunt ze wel leren om iets minder impulsief te worden, zodat ze anders gaan kijken. Als we onze aandacht met behulp van oefeningen anders leren richten, dan beschouwen we de wereld om ons heen misschien.”

Ook temperatuur speelt een rol bij de mate waarin mensen al of niet impulsieve beslissingen nemen, blijkt uit een ander experiment van de promovenda. In een warme of juist koude kamer liet zij deelnemers foto’s zien van een aantrekkelijk persoon. Als ze deze onbekende op een feestje tegenkwamen, zouden ze er dan onbeschermde seks mee hebben? ,,Mensen in de warme kamer zeiden vaker ja dan deelnemers in een koude kamer. Temperatuur kan letterlijk helpen om the heat of the moment te koelen. Het is dus mogelijk een hulpmiddel om de staat waarin iemand verkeert, te veranderen.”

Temperatuurstudie

Zijn de uitkomsten van het onderzoek ook geldig voor bijvoorbeeld eten, winkelen of vakantievieren, en de impulsieve beslissingen die mensen op dat vlak nemen?

,,De temperatuurstudies hebben wij ook bij eten gedaan. Mensen die bijvoorbeeld van chocola houden, eten daar onder warme condities meer van dan onder koude omstandigheden. Ik denk ook dat hoge temperaturen tijdens de vakantie mede een rol kunnen spelen bij het nemen van meer risico’s, al dragen ook alcohol, een gevoel van vrijheid en opwinding daaraan ook bij. Maar ik denk dat er wel een grens is: als het te warm wordt, worden mensen juist eerder apathisch.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3337 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht