Zorg

Hoofd-halskanker komt steeds vaker voor. Wat is het?

Kanker in het hoofd-halsgebied. Het komt vaker voor dan velen zich realiseren. Steeds vaker wordt een verband aangetoond met sommige typen HPV-virussen (Humaan papillomavirus). Het virus is erg besmettelijk en wordt overgedragen tijdens orale seks. De afdeling mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie in het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) is een van de centra in Nederland waar patiënten met hoofd-halskanker worden behandeld. 

Mondholtekanker

afbeelding You Tube Antoni van Leeuwenhoek

Tongkanker onbekend

‘Veel mensen realiseren zich amper dat een ziekte als kanker zich óók in het gebied van hoofd en hals kan manifesteren,’ aldus Dr. Jan de Visscher, kaakchirurg in het MCL. ‘Als je begint over tongkanker dan kijken mensen je vaak wat ongelovig aan. Longkanker, darmkanker, borstkanker, die zijn bekend. Maar dat kankergezwellen ook bijvoorbeeld in de mond, de keel, de hals, en op het schedeldak kunnen voorkomen, dat realiseert haast niemand zich.’

Hoeveel mensen krijgen hoofd-halskanker?

In heel Nederland krijgen jaarlijks iets meer dan 3.000 mensen te maken met hoofd-halskanker, ongeveer 4% van het totale aantal kankergevallen. De meest voorkomende locaties voor hoofd-halskanker zijn de mondholte (42%), de keelholte (35%), het strottenhoofd (24%). In het MCL worden jaarlijks ongeveer 180 patiënten behandeld met kanker in het hoofd-halsgebied. Dat aantal neemt elk jaar toe.

MCL gespecialiseerd ziekenhuis

Het MCL en het Radiotherapeutisch Instituut Friesland (RIF) vormen samen het enige centrum in de regio dat gespecialiseerd is in de behandeling van hoofd-halskanker. De concentratie van zorg heeft te maken met de relatieve zeldzaamheid van de aandoening. Er wordt nauw samengewerkt tussen de verschillende betrokken specialisten. Patiënten krijgen begeleiding, onder meer van een verpleegkundig consulent.

Hoe krijg je hoofd-halskanker?

Risicofactoren voor hoofd-halskanker zijn vooral roken en in mindere mate alcoholgebruik. ‘De laatste vijf jaar is door onderzoek aangetoond dat het HPV-virus ook een rol speelt bij het ontstaan van hoofd-halscarcinoom, vooral dat van de keelholte,’ aldus De Visscher. ‘Het virus stond al bekend als risicofactor bij baarmoederhalskanker. Maar het speelt dus ook een rol bij kanker in het hoofd-halsgebied.’ Dit kun je onder andere oplopen door orale seks zoals pijpen en beffen.

 Hoe behandel je hoofd-halskanker?

Behandeling van hoofd-halskanker kan zeer ingrijpend zijn. Bij stembandkanker in een vergevorderd stadium bijvoorbeeld is verwijdering van het strottenhoofd (larynx) vaak de enige remedie. Zonder stembanden moet de patiënt op een andere manier leren spreken.

 

Aandacht

Ieder jaar in september wordt aandacht gevraagd voor deze vorm van kanker. Belangrijkste doel van de week voor hoofd-halskanker is om de signalen van mogelijke hoofd-halskanker te herkennen. De ‘één voor drie’-definitie, opgesteld door experts op het gebied van hoofd-halskanker in Europa, raadt huisartsen aan een patiënt naar een specialist op het gebied van hoofd-halskanker te verwijzen als één van de volgende klachten langer dan drie weken bestaat:

  • pijnlijke/gevoelige tong
  • niet-genezend zweertje en/of rode of witte slijmvliesafwijkingen in de mond
  • keelpijn
  • aanhoudende heesheid
  • pijn en/of moeite met slikken
  • zwelling in de hals
  • éénzijdig verstopte neus en/of bloederige afscheiding uit de neus.

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht