Voeding

Opgespoten vlees en biscuit vol suiker genomineerd voor Gouden Windei

De genomineerden voor het Gouden Windei 2014, de verkiezing van consumentenorganisatie foodwatch over het meest misleidende voedingsproduct, zijn bekend. In de running zijn onder meer een stuk vlees dat ambachtelijk claimt te zijn, maar vol zit met suiker, E-nummers en opgespoten is met water, ‘authentieke’ Surinaamse roti’s uit een Nederlandse tortillafabriek en ontbijtbiscuit waar meer suiker in zit dan in koekjes.

 

foodwatch-Gouden-Windei_837x605_Press

Bezoekers van de website van foodwatch kunnen stemmen op hun favoriet, de ‘winnaar’ wordt 1 oktober bekend, laat foodwatch weten. Vorig jaar werd Natrena Stevia Kristalpoeder het vaakst gekozen als meest misleidende product. Toen werd er in totaal ruim 14.000 keer gestemd.

Waarom protesteren?

De verkiezing is vijf jaar geleden door foodwatch in het leven geroepen als protest tegen claims die op verpakkingen staan, maar niet worden waargemaakt. Knorr Boeren Groente van Unilever is genomineerd omdat het op de verpakking stelt dat het zonder toegevoegde smaakversterkers is gemaakt, maar er blijkt gistextract in te zitten. Wettelijk gezien is dat geen smaakversterker, maar in de praktijk wordt het wel zo gebruikt omdat er veel glutamaat in zit.

Belediging voor slagers

Ambacht Rundervink van Albert Heijn noemt foodwatch „een belediging voor slagers”. Het vlees is met water ingespoten en bevat vijf verschillende soorten suiker en zeven E-nummers. Het probleem met BelVita Breakfast Meergranen van Liga is volgens de consumentenorganisatie dat het gepresenteerd wordt als een ontbijt dat ‘energie geeft voor de hele ochtend’, maar er zit voor ruim een vijfde suiker in. De vierde genomineerde is de Surinaamse Roti’s van Rosita’s: Deze ‘authentieke Surinaamse Roti’s’ komen uit een Nederlandse tortillafabriek en hebben een totaal andere structuur dan het origineel.

Het vijfde product dat volgens foodwatch misleidend is, is Capri-Sun Multivitamine van Coca-Cola. Dit drankje dat vooral voor kinderen bedoeld is, bevat 12 procent vruchtensap uit concentraat en bijna net zoveel suiker als Coca-Cola.

Gouden windei

Het Gouden Windei wordt dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt. In de afgelopen jaren hebben tienduizenden consumenten hun stem uitgebracht. In 2013 won Natrena Stevia Kristalpoeder van Douwe Egberts de omstreden prijs en paste vervolgens het etiket aan. Unilever won de prijs al twee maal: in 2012 met Becel pro-activ en in 2011 met Blue Band Goede Start Witbrood. Danone ontving het windei in 2010 met het product Actimel.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3350 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht