Zorg

Mepolizumab: Middel tegen ernstige astma?

Onderzoek naar een nieuw middel tegen ernstig astma laat veelbelovende resultaten zien. Patiënten bij wie pufjes niet helpen, krijgen vaak langdurig de ontstekingsremmer prednison, die veel nare bijwerkingen heeft. Met het nieuwe middel kon zelfs een groot deel van de patiënten helemaal zonder de ontstekingsremmer.

Mepolizumab

astma, longen, blazen

Met dat nieuws komt het Longfonds. Het middel waar het om gaat, is mepolizumab. Mepolizumab is in 14 landen getest bij een groep van 135 patiënten. ‘De mensen die meededen aan de studie, hebben ernstig astma. Dat betekent dat ze niet op inhalatiemedicijnen reageren. Ze krijgen nog steeds astma-aanvallen en hebben een slechte kwaliteit van leven. Ook hebben ze een minder goede longfunctie’, zo zegt prof. dr. Liesbeth Bel, hoofd van de afdeling Longziekten van het AMC.

Alternatief voor Prednison?

Het enige wat longartsen hen kunnen bieden, zijn tabletten prednison. Prednison doet wat hij moet doen, maar de bijwerkingen liegen er niet om. Bel: ‘Prednison is voor deze groep het enige middel dat hen uit het ziekenhuis houdt. Ik heb in mijn hele carrière geen enkel alternatief gezien dat hen kan helpen. Maar de resultaten van deze studie zijn erg bemoedigend.’

Geen bijwerkingen in deze fase

Bijwerkingen van het nieuwe middel waren er tijdens de studie niet. De neveneffecten die gemeld werden, hadden meer met de astma te maken dan met het nieuwe middel. Het aantal astma-aanvallen dat de patiënten met de prednison nog steeds hadden, verminderde door het nieuwe middel met een derde.

Het nieuwe middel is momenteel alleen verkrijgbaar voor mensen die meedoen aan onderzoek en wordt nog niet door artsen voorgeschreven. Dit is nodig om het middel te kunnen registreren.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht