Zorg

Waarom krijgt mijn kind een hielprik?

Het is voor de kersverse ouders even slikken, het prikje in de hiel van hun pasgeboren baby. Maar met die hielprik, waarbij een druppel bloed wordt verkregen, worden elk jaar ongeveer 200 kinderen opgespoord die anders zouden zijn overleden of ernstig gehandicapt zouden raken. Dit jaar bestaat de hielprik in Nederland 40 jaar.

Foto: ANP

Foto: ANP

 

Tegenwoordig worden ieder jaar 180.000 pasgeborenen door middel van een druppel bloed uit de hiel gescreend op 18 behandelbare aandoeningen. In 1974 begon het programma echter met 3 aandoeningen en dat bleef zo tot 2007.

Mogelijk wordt in de toekomst op nog meer getest: de Gezondheidsraad onderzoekt momenteel welke ziektes geschikt zijn om in het programma op te nemen. Er wordt onder meer gekeken naar Duchenne en de ziekte van Pompe, beide spierziektes, en de immuunziekte SCID. De raad brengt naar verwachting in het najaar advies uit aan de minister van Volksgezondheid, Edith Schippers.

De ziektes die in het programma zijn opgenomen, zijn te voorkomen of te verminderen als ze heel vroeg ontdekt worden. „Het gaat erom of je, als het heel vroeg weet, iets kunt doen om de gevolgen minder ernstig te laten zijn”, aldus een woordvoerder van het RIVM.

Welke ziektes?

De hielprik maakt duidelijk of uw kind een of meer zeldzame erfelijke ziektes heeft. Het is belangrijk dat deze ziektes snel na de geboorte worden ontdekt. Het bloed van de hielprik wordt onderzocht op verschillende ziektes: een ziekte van de schildklier, een ziekte van de bijnier, een vorm van bloedarmoede (sikkelcelziekte), taaislijmziekte (cystic fibrosis) en een aantal stofwisselingsziekten.

Waar wordt de hielprik afgenomen?

Een medewerker van de thuiszorg, de GGD of de verloskundige komt bij u thuis voor de hielprik. Als het mogelijk is maakt de screener telefonisch een afspraak voor het bezoek. Als uw kind in het ziekenhuis ligt, wordt de hielprik daar uitgevoerd.

Is de hielprik pijnlijk voor baby’s?

Ja, de hielprik kan even pijn doen. Het kan zijn dat uw baby gaat huilen.

Wanneer wordt de hielprik afgenomen?

De hielprik wordt afgenomen in de eerste week na de geboorte.

Wanneer is de uitslag bekend?

Als de uitslag van het onderzoek goed is, ontvangt u geen bericht. Als u binnen vier weken na de hielprik geen bericht heeft ontvangen, is de uitslag goed. In het laboratorium zijn dan geen bijzonderheden gevonden.

Blijkt uit het onderzoek dat uw kind misschien een erfelijke ziekte heeft? Dan ontvangt u wel bericht over de uitslag. Dat gebeurt binnen 4 weken na de hielprik. Uw huisarts neemt in dat geval zo snel mogelijk contact op met u.

Bron: RIVM

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht