Zorg

Laat al die extra echo toch!‘ Ouders willen ter geruststelling vaak meerdere echo’s’

‘Kom bij ons in de praktijk, u krijgt met 8 weken al een echo.’ Zo halen nogal wat verlospraktijken zwangeren binnen, tot grote ergernis van verloskundige en echoscopiste Annegot Schröder. ,,De echo is geen lokkertje.”

SCAN - VIA AREND VAN WIJNGAARDEN - ECHO BABY

Ja, daar is een foetus te zien. Het hartje klopt! De aanstaande ouders stralen van geluk bij de 7-weken echo. De teleurstelling is echter groot als het stel na een paar weken terugkeert voor de 11-weken echo. Het hartje klopt niet meer, het mini-mensje beweegt niet. Het geluk van de afgelopen weken is in één klap verdwenen. De baby is overleden. Onnodig verdriet, vindt de Amsterdamse echoscopiste Annegot Schröder: ,,Dit gebeurt zo vaak. Daarom zegt een echo met 7 weken nog niet veel.”

Lokkertje

Toch ziet ze hoe steeds meer praktijken zwangeren binnen lokken met zo’n snelle echo. Schröder ergert zich mateloos aan het gemak waarmee sommige praktijken en gynaecologen het echo-apparaat op de buik van een zwangere zetten. Ze kent talloze voorbeelden van ouders die volledig in de stress schoten door verkeerde diagnoses. Een kindje leek te groot, dus werd uit voorzorg een inleiding gedaan. Maar bij de geboorte woog de baby een nette 7 pond. ,,Een echo is geen heilig middel,” weet Schröder. ,,Vaak zijn meerdere echo’s nodig om zeker te weten dat wat we denken te zien daadwerkelijk klopt.”

Wanneer krijg je een echo?

In Nederland zijn alleen de termijnecho rond de 10 weken en de medische echo rond 19 weken standaard. Toch ondergaan zwangeren steeds meer echo’s. Wanneer verloskundigen die declareren als ‘medisch’ krijgen ze 35,02 euro per stuk op hun rekening.

Bloedverlies

Dat praktijken hier goed geld mee verdienen, merken ook de zorgverzekeraars. Met 8 weken kijken verloskundigen even of er echt een baby’tje is te zien. Op de factuur staat ‘medische echo weg ens bloedverlies’. Bij een zwangerschapsduur van 30 en 34 weken volgen groeiecho’s. Die zijn eigenlijk alleen nodig als er twijfel is over de groei van het kindje, maar steeds meer verloskundigen bieden ze standaard aan. Tot slot krijgen zwangeren bij 36 weken nog een liggingsecho om te zien of de baby met het hoofd naar beneden ligt.

Jacht geopend

Zorgverzekeraars hebben de jacht op de overbodige echo’s geopend. Hun medisch adviseurs onderzoeken praktijken die bovengemiddeld echoën. Als daar geen goede verklaring voor komt, ondervragen ze verzekerden of er inderdaad een medische noodzaak was.

Onnodige echo’s

Achmea heeft inmiddels de eerste 12.000 euro teruggevorderd voor medische echo’s die lang niet in alle gevallen nodig waren. ,,Een deel komt door de klant zelf. Die wil vaak meerdere echo’s om steeds opnieuw gerustgesteld te worden over de gezondheid van de baby,” constateert woordvoerder Femke Theunissen. Maar voor het andere deel is de verloskundige zelf verantwoordelijk. ,,Die echoot soms uit concurrentieoverwegingen, maar ook omdat het apparaat er toch staat. Een echo is snel gemaakt en kan worden gedeclareerd.”

Fraude?

Fraude willen de zorgverzekeraars dit niet per se noemen. Het is soms lastig te bepalen of een echo medisch noodzakelijk was. Zeker met het oog op de babysterfte denken de zorgverzekeraars dat verloskundigen vaker het zekere voor het onzekere nemen. ,,Ze willen elke vorm van twijfel of risico wegnemen,” verklaart Michael Verheul, woordvoerder van Menzis.

Straling

De Belgische Gezondheidsraad pleitte eerder dit jaar juist voor minder echo’s. Het is nog steeds niet duidelijk of de straling schadelijk kan zijn voor baby’s. Dat beseft echoscopiste Schröder maar al te goed. Geluidsgolven zoals die uit een echo-apparaat komen, kunnen in snel delend weefsel opwarming veroorzaken, is in het laboratorium geconstateerd. ,,Natuurlijk zitten er in de buik allerlei lagen voor en zal de straling minder groot zijn. Maar we weten niet zeker wat het effect op het kindje is.”

Ook zij krijgt regelmatig vragen van aanstaande ouders om een echo. Als het niet nodig is, legt ze dat uit. ,,Vaak begrijpen de mensen dat heel goed,” merkt Schröder. Willen de zwangeren tóch een echo, dan moeten ze zelf betalen.

Overigens wil dat niet zeggen dat Schröder faliekant tegen de echo is. ,,Ik ben zelf echoscopiste.” Ze vindt het vooral belangrijk dat het instrument goed wordt gebruikt. ,,Een 8-weken echo heeft echt geen zin. Je kunt prima een kloppend hartje zien, maar een dag later kan het kindje niet meer leven.”

 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3341 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht