Voeding

De boerenkool is amper aan te slepen in de VS. Hoe gezond is boerenkool?

Hollandser kan het haast niet: boerenkool. De groente verovert nu in rap tempo de wereld. Niet als ingrediënt voor een ouderwetse stamppot, maar in bijvoorbeeld een shake, smoothie, pasta en zelfs cocktail. Het goedje is hipper dan hip en bovendien oergezond.

huiselijke gezelligheid , bord boerenkool , speciaal

Boerenkoolchips, boerenkoolchocola, boerenkoolbier en zelfs boerenkoolnagellak. Boerenkool is een hit in de VS. De groente is amper aan te slepen. Supermarktketen WholeFoods verkoopt 22.000 stronken per dag. Dat actrice Gwyneth Paltrow boerenkool eindeloos promoot op haar blog en Michelle Obama de groente heeft geplant in de tuin van het Witte Huis helpt zeker een handje.

Boerenkool is hot

Het begon allemaal in New York. Elk restaurant dat een beetje wil meetellen zorgt dat het boerenkool op de menukaart heeft staan. De afgelopen 2 jaar is het aantal gerechten met boerenkool op Amerikaanse menukaarten met 223 procent toegenomen, becijfert databedrijf Technomic.

Ook in Chalk Point in de dure en hippe wijk SoHo in Manhattan staat het op de kaart. Het best verkopende item in het restaurant staat trouwens op de drankkaart: een boerenkoolmartini, waarvan er vier- tot vijfhonderd per week worden geschonken. Bedenker William Bastian gaf de cocktail nota bene een Nederlandse naam, Kalck Hoek – verwijzend naar de naam van de populaire eetgelegenheid. Ook op de menukaart van Chalk Point keert boerenkool meerdere keren terug, bijvoorbeeld in de boerensalade (met rode ui, limoen en geitenkaas) en gesauteerde boerenkool (met huisgemaakte chorizo en guajillo-peper).

Heel Amerika aan de boerenkool

Na New York lijkt nu heel Amerika overstag te gaan voor boerenkool. Hail the kale (spreek uit: keel), kopte de toonaangevende nieuwszender ABC deze week nog: ‘Gegroet zij de boerenkool’. Het tv-station verbaasde zich over de populariteit van de tamelijke smakeloze of eerder bittere groente.

Dat de boerenkoolindustrie groeit als – jawel – kool, is ook waarneembaar in Salinas Valley in Californië, ook wel de slakom van de wereld genoemd vanwege de gigantische groenteproductie. Een van de grootste telers daar heet Church Brothers, met onder anderen de Nederlander Ernst van Eeghen aan het roer. Ook hier is het boerenkool uit-en-te-na. ,,Het lijkt wel alsof nu alles met boerenkool wordt gedaan. Van ontbijt, lunch, diner tot snacks, soep en zelfs cocktails,” zegt Van Eeghen, die denkt dat de groente vooral zo populair is omdat kookprogramma’s en celebrity’s boerenkool bewieroken vanwege het oergezonde karakter ervan. ,,Supermarkten en restaurants zijn daar vervolgens handig op ingesprongen. Onze productie is de laatste 3 jaar verzesvoudigd. Op dit moment leveren 8000 kilo boerenkool per week.”

Enorm in trek

De populariteit van boerenkool kent geen grenzen. Letterlijk, de groente blijkt wereldwijd enorm in trek. Ook in Nederland is de groente mateloos populair. ,,Het grappige is dat boerenkool natuurlijk heel erg Nederlands is,” zegt voormalig model en kookboekenschrijfster Ellemieke Vermolen. ,,Iedereen kent boerenkool met worst. Het is het lievelingsgerecht van mijn kinderen. En sinds het in Amerika gehypet is als supergroente is dat in Nederland ineens ook zo. We gebruiken het nou ook in shakes, smoothies en salades. Je kan er trouwens ook een heel lekkere dressing van maken als je het eerst door de slow juicer haalt.”

kookwedstrijd koken met streekprodukten boerenkool

Boerenkool is gezond

Vermolen benadrukt dat boerenkool oergezond is. ,,Er zitten heel veel antioxidanten in, wat tegen veroudering helpt. Boerenkool werkt ontstekingsremmend, is rijk aan vitamine A en C en is dus goed voor je immuunsysteem en voor je ogen en huid. Het is echt een superfood.”

 

Bron: Wikipedia

Voedingswaarde_boerenkool

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht