Voeding

Vitaminepillen kunnen riskant zijn bij mensen met kanker

Vitaminepillen met antioxidanten, heilzame bestanddelen in groente en fruit, liggen onder vuur van wetenschappers,,Het wordt tijd dat we ons ernstig afvragen of het gebruik ervan niet eerder kanker veroorzaakt dan voorkomt”, zegt de Amerikaanse hoogleraar James Watson.

vitaminepil

Wanneer geen vitaminepillen slikken?

Zeker wie al kanker heeft, kan beter geen supplementen met vitamine A, C en E of het mineraal selenium slikken. Deze antioxidanten remmen de werking van de chemotherapie af.

James Watson (84) is moleculair bioloog. Hij verwierf in 1953 al wereldfaam omdat hij hielp bij de ontrafeling van de structuur van dna, in 1962 goed voor de Nobelprijs voor Geneeskunde. Recent werkte hij maandenlang aan een artikel rond de vraag waarom er niet meer vooruitgang wordt geboekt met de moderne kankerbehandelingen. ,,Iedereen dacht dat antioxidanten ziektes als kanker helpen voorkomen. Volgens mij kunnen ze echter ook verhinderen dat we kankercellen uitroeien”, aldus Watson.

Antioxidanten

In de jaren tachtig ontdekte men dat antioxidanten zogenaamde ‘vrije radicalen’ onschadelijk maken. Ziektes als kanker kunnen onder andere worden veroorzaakt door vrije radicalen omdat ze genetisch materiaal beschadigen. Hoe meer antioxidanten, hoe minder schade, ziekte en veroudering, dacht men.

Waar zitten Antioxdancten in?

Antioxidanten komen veel voor in groenten en fruit, vooral broccoli zit er vol mee. De voedingsindustrie sprong op het nieuws in en lanceerde tal van preparaten met antioxidanten.

Watson waarschuwt dat vrije radicalen ook cellen elimineren die schade hebben opgelopen. Veel chemotherapieën werken via die functie. Zijn de radicalen uitgeschakeld door antioxidanten, dan slaat de kuur niet aan.

Ook andere wetenschappers vinden dat preparaten met antioxidanten meer kwaad doen dan goed. Zo bleek uit onderzoek dat mensen die dergelijke preparaten slikken, iets méér kans hebben om vroegtijdig te sterven.

Emeritus hoogleraar farmacochemie Henk Timmerman zet ook kanttekeningen bij het gebruik van vitaminepillen. ,,Je moet alleen aanvullen wat je tekort komt. Verder heeft het geen zin, zeker niet als je uitgebalanceerd eet.”

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3350 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht