Zorg

Een kleuter die nog niet zindelijk is. Mag die naar school?

Juf wordt gek van poep en pies. Het komt steeds vaker voor dat kleuters nog niet zindelijk zijn als ze naar school gaan. Het verzwaart de taak van meesters en juffen. ‘Er mag best een beetje druk op een kind worden gezet’

ANP PHOTO XTRA LEX VAN LIESHOUT

ANP PHOTO XTRA LEX VAN LIESHOUT

Als kleuterjuf Monique van tevoren had geweten dat een meisje negen maanden na haar entree in de klas nog bijna dagelijks in haar broek poepte, had ze beslist anders gereageerd op de ouders. Die hadden beschroomd gevraagd of het een probleem was dat hun bijna vierjarige dochter Elsie nog niet zindelijk was.

Niet zindelijk

Monique geeft al dertig jaar les, kende het oudere zusje en dacht dat het wel los zou lopen. Maar nee. „Het is niet te doen”, verzucht ze. Ze heeft er naast Elsie – niet haar echte naam – nog twee in de klas die de laatste weken steeds maar ongelukjes hebben. „Dan ligt er weer een plas onder de tafel die ik moet opruimen.”

Steeds later zindelijk

Kinderen worden steeds later zindelijk, merken scholen. Dat is voor docenten in het kleuteronderwijs een probleem, omdat zij geen tijd hebben om kinderen te verschonen of nieuwe luiers aan te doen.

Mag een school een niet-zindelijk kind weigeren?

Formeel is dat ook geen taak van het onderwijs. Het zindelijk maken van kinderen hoort bij de opvoedtaken van de ouders. Scholen mogen kinderen weigeren wanneer deze nog niet zindelijk zijn, meldt het ministerie van onderwijs. Maar vaak is het schipperen.

Taak van ouders

Kinderarts Michael Groeneweg, die een boek schreef over incontinentie bij kinderen, merkt ook dat kinderen steeds later zindelijk worden. Maar harde cijfers ontbreken. Als kinderen ongeveer twee jaar zijn, ontstaat er meestal een natuurlijke nieuwsgierigheid. Ouders moeten daar eigenlijk op inspringen, maar dat kost tijd en moeite. Als ouders allebei werken en kinderen op de opvang hebben, wordt dat moment wel eens gemist. „Als ze het dan maar laten waaien, kan het daarna veel moeilijker zijn om het kind te motiveren.”

Klas alleen laten

Hoe dat in de praktijk werkt, ondervindt juf Monique iedere dag. Dat kleuters af en toe een ongelukje hebben, is normaal, zegt ze. Maar bij sommigen lijkt het structureel. Als zij Elsie moet verschonen op het toilet, moet zij haar klas met zo’n 25 tot 30 leerlingen alleen laten. Soms hoort ze de andere kinderen in de klas roepen, waarop ze Elsie dan maar even alleen achter laat.

Gesprek met ouders

Inmiddels zijn ze op elkaar ingespeeld, maar in het begin smeerde Elsie de poep eens aan de muur. Er zijn al gesprekken geweest met de ouders. Die vinden het ook heel vervelend, zegt Monique. „Op de naschoolse opvang gaat het wel goed, zeggen ze dan. Maar daar loopt één medewerker de hele tijd achter het kind aan. Dat kan ik in een volle klas niet doen.”

Plassen in winkels

De commercie springt er ook gretig op in, zegt orthopedagoog Mariëlle Beckers. „Er komen steeds dunnere en grotere maten luiers op de markt. Vaak beginnen ouders thuis met het zindelijk maken van het kind, maar als ze dan gaan winkelen, krijgt het kind weer een luier om. Nu zijn winkels ook niet erg bereid kinderen te laten plassen, maar zo geef je tegenstrijdige signalen aan je kind.”

Wanneer moet een kind zindelijk zijn?

In 1966 was de gemiddelde leeftijd waarop kinderen zindelijk worden twee jaar, in 1996 was dat opgeschoven naar 2,5 jaar. Het zou hoogleraar algemene en gezinspedagogiek René van der Veer aan de Universiteit Leiden niet verbazen als dat opnieuw is opgeschoven, richting de 3 jaar.

Volgens hem komt dat doordat veel professionals de Amerikaanse opvoedingsgoeroe Brazelton navolgen die zegt dat je als ouder terughoudend moet zijn en moet afwachten tot het kind zelf aangeeft zindelijk te willen worden. „Wetenschappelijk bewijs daarvoor is er niet.”

Van consultatiebureaus horen ouders soms dat hun kind van drie nog wel even kan wachten met zindelijk worden, zegt hij. „En dat komt hardwerkende ouders wel goed uit.” Maar volgens Van der Veer mag er best een beetje druk op een kind worden gezet. „Kinderen van vijftig jaar geleden werden ook gewoon zindelijk zonder trauma’s.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht