Zorg

Prostaatkanker: schrikbeeld van de man ‘Je vreest toch dat de ziekte is uitgezaaid’

Elke dag krijgen dertig mannen in ons land te horen dat ze prostaatkanker hebben.  Bij prostaatkanker doemen vaak schrikbeelden op van incontinentie en impotentie.

prostaat, prostaatkanker

Op de foto een opname van het skelet van een patiënt met prostaatkanker. ( Beeld Leeuwarder Courant)

„Mannen zijn als de dood om hun mannelijkheid te verliezen”, zegt Hans Randsdorp, patiënt en voorzitter van de ProstaatKankerStichting. „Maar daar hoeft de ziekte lang niet altijd op uit te draaien.”

Controles zijn spannend

Randsdorp (64) heeft zelf al zes jaar prostaatkanker. „Ik heb een niet-agressieve vorm, net als het overgrote deel van de patiënten.” Hij laat zijn ziekte in het ziekenhuis regelmatig controleren. Maar dat is het. Voor hem nu nog geen bestralingen, hormoonbehandelingen of operaties die de kans op incontinentie of impotentie met zich meebrengen. Hij leeft zijn leven net als voor zijn ziekte. „Alleen zijn de controles altijd spannend”, geeft hij aan. „Je vreest toch dat de ziekte is uitgezaaid.”

Leven met een tijdbom?

Die kans is voor hem heel klein, weet hij. „Maar veel lotgenoten hebben het gevoel dat ze met een tijdbom leven”, geeft hij aan. Toch is dat gevoel niet terecht en is gecontroleerd afwachten te prefereren boven heel ingrijpende behandelingen.

Deze kunnen de kwaliteit van leven enorm aantasten, vooral als ze tot incontinentie en impotentie leiden, zegt hij. Volgens nieuwe medische inzichten zijn de ingrepen niet nodig bij niet-agressieve vormen van prostaatkanker. „De niet-agressieve vorm is meer een chronische ziekte waarmee je ook heel anders om kunt gaan.”

Agressieve vorm van prostaatkanker

Bij een klein deel van de patiënten is prostaatkanker wel degelijk agressief. Omdat de ziekte in het begin geen pijn of andere klachten veroorzaakt, wordt deze dikwijls pas laat ontdekt. „Vaak als er al uitzaaiingen zijn in de lymfeklieren of het bot.” Op zo’n moment is het operatief verwijderen van de prostaat geen oplossing meer en is behandeling, zoals uitwendige of inwendige bestraling, de aangewezen weg.

Hulplijnen

Het schrikbeeld van incontinentie en impotentie weerhoudt mannen vaak informatie te zoeken over prostaatkanker, vertelt Randsdorp. „Bij onze hulplijnen is het regelmatig de partner van de man die belt.”

Het is heel belangrijk om te weten of je prostaatkanker hebt en of je de agressieve of niet-agressieve vorm hebt, vindt Randsdorp. „Dan kun je vervolgens in goed overleg met een arts een goede afweging maken of je je überhaupt wel moet laten behandelen. Huisartsen moeten ook minder terughoudend worden met het doen van een test uit vrees dat de patiënt zich vervolgens onnodig wil laten behandelen.”

Randsdorp hoopt dat met de ProstaatKankerStichting voor elkaar te krijgen.

 

INFOGRAFIEK-CLAUS-PROSTAAT

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht