Zorg

Tatoeage? Pas op voor thuisprikkers

Lekkende tatoeages, bibberende lijnen, asymmetrische sterren, etterende wonden en littekens. Echte tatoeëerders met een vergunning zien steeds vaker het broddelwerk dat ‘thuisprikkers’ afleveren. 

Mislukte_tattoo

 

Sem (38) steekt zijn getatoeëerde linkerarm met enige trots naar voren: een Japanse sleeve met een tempelbewaarder, een soort draak, en bloemen erbij. Hij kan nu weer naar zijn arm kijken. Dat was twee jaar geleden wel anders, nadat hij in de stoel van een ‘thuistatoeëerder’ even buiten de stad was beland. “Het zag er prachtig uit in het schuurtje. Die man had het als een soort tattooshop ingericht: goede apparatuur en een prachtige stoel. Maar man, wat deed het pijn. Het was niet vol te houden.”

Pijn

Sem, een stevige vent en lid van een motorclub, had twee grote tattoos met de namen van zijn vrouw en zoon Urslem en Danté op beide armen laten tatoeeren. Hij wilde op zijn onderarm graag een plaatje erbij van een Mexicaanse vrouw met speelkaarten in haar hand. Een gevangenistattoo. “Ik hield het twee tot drie uur vol, toen vroeg ik hem te stoppen. Hij had de belijning gezet en was schaduwen aan het maken. Het leek wel of hij met een verfföhn mijn huid aan het afschrapen was. Alsof je een brandend voorwerp op je arm krijgt.”

Nachtmerrie

Een paar dagen later begon het te etteren en verschenen er grote rode brandplekken op zijn arm. “Het was een nachtmerrie. Bizar. Mensen op straat keken me aan. Dit was pure verkrachting van mijn huid. Ik weet niet hoe ik het anders moet noemen,” zegt Sem, terwijl hij over zijn arm wrijft, die nog steeds schraal en pijnlijk aanvoelt.

De tattoo heeft hem vijftig euro gekost. Om de arm te herstellen, is hij aanzienlijk meer geld kwijt. Laseren is niet mogelijk. Peter Twigt van Amsterdam Tattooing zet nu een Japanse sleeve over de mislukte tattoo.

Mislukte tattoo

In de winkel, hartje centrum, kijken ze er niet meer van op als iemand met een slecht gemaakte, ontstoken of mislukte tattoo binnenkomt. Verminkte portretten, engeltjes die duiveltjes lijken, een slecht Ajaxlogo, bibberende lijnen, littekens, ontstekingen, tatoeages op plekken waar je beter niet kunt tatoeëren, omdat ze snel vervagen, zoals onder voeten, in handen of op geslachtsdelen.

Soms lachwekkend

“We zien de meest vreemde dingen: fuck you aan de binnenkant van de lip, of een smiley onder de voet die helemaal vervaagd was. Wij hebben ethische grenzen waar anderen aan voorbij gaan. Een hakenkruis op het voorhoofd doen we niet,” zegt Olivia Kondracka Twigt van Amsterdam Tattooing, die geregeld lelijke en slechte tatoeages verwijdert.

“Soms is het lachwekkend. Dan zie je een verminkt portret op een arm getatoeëerd. Laatst kwam een vrouw langs die bij een thuistatoeëerder dezelfde Japanse sleeve had laten zetten als Anouk. Totaal mislukt. Je zag alleen maar krassen en veel zwart. Thuisprikkers noemen zich vaak artiest, maar ze kunnen er niets van. Dat is heel vervelend, want soms laten mensen ook om droevige redenen een tattoo zetten. Wij konden er niets meer aan doen.”

Allergisch voor rode inkt

Niet alleen portretten mislukken vaak, ook simpele dingen als sterren of een oneindigheidsteken (een liggende acht), want symmetrische afbeeldingen moeten heel precies en strak worden gezet. Kondracka Twigt: “In een tattooshop kan dat tachtig euro kosten, een thuistatoeëerder doet het bijvoorbeeld voor 25. Maar dan zit je straks wel hier en ben je nog meer geld kwijt. Goedkoop is duurkoop.”

Vergunning

In Amsterdam zijn ongeveer tachtig tatoeagezaken met een vergunning van de GGD. De vergunning wordt pas afgegeven als de hygiënische omstandigheden in orde zijn bevonden. Ook moet een tatoeëerder ter plekke laten zien dat hij kan tatoeëren.

Toename thuisprikkers

Het aantal tatoeagezaken in de stad is de laatste jaren met dertig procent toegenomen. Hoeveel thuisprikkers er zijn, weet de GGD niet. Het is moeilijk deze groep op heterdaad te betrappen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit voert sinds 2010 wel steeds meer inspecties uit naar illegale thuistatoeëerders en zegt succesvoller te zijn bij die aanpak.

Kondracka Twigt heeft wel een idee waarom het toeneemt. “Op YouTube kun je opzoeken hoe iemand tatoeeert. Je bestelt een machientje en wat inkt en kunt aan de slag. Maar daarna komt alle ellende.”

Zorgen

Tatoeëerder Henk Schiffmacher deelt die zorgen. Hij krijgt de meest afschuwelijke tattoos onder ogen, vaak op plaatsen waar beter niet getatoeëerd kan worden. “Ze zijn verkeerd geplaatst, gaan slingeren of lekken. Een lange, vreemde tattoo op de onderarm bijvoorbeeld. Of een ronde vorm op een stevige damesborst. Dat is ook geen goed idee, want dat wordt een ei.”

Allergie

Er worden ook producten gebruikt die allergieën veroorzaken. “Vroeger was de supply-handel geheimzinnig. Nu kun je alles op internet kopen. Er zijn mensen die tatoeëren, maar zelf geen tattoo hebben. Vegetarische slagers noem ik die. Dit is een echt beroep hoor.”

Bas Tonies van Laser Centrum Amsterdam ziet vaak tattoos die lelijk zijn geworden omdat de mensen allergische reacties krijgen, bijna altijd veroorzaakt door de rode inkt. “De tattoos gaan jeuken, waardoor mensen gaan krabben en de tattoo lelijk wordt. De inkt heeft de tatoeeerder dan via internet in China gekocht.”

Lelijke tattoo

De lelijkste tattoo die hij gezien heeft, was op de enkel geplaatst. “De tattoo schuurde steeds tegen de schoen aan. In plaats van een groene bloem was het een groene voet geworden. Dat ding was helemaal gaan lekken,” zegt Tonies.

Hij heeft het druk in de zaak, waarmee hij dertien jaar geleden is begonnen. “Tegenwoordig neemt iedereen een tattoo. Vroeger waren het zeelui, havenarbeiders en truckers, nu zijn het zelfs advocaten. Ze zien David Beckham en Anouk en willen hetzelfde plaatje. Maar soms is het een impulsieve actie. Een vrouw had laatst een boomstronk laten zetten. De volgende dag zat ze hier in tranen. Dat ding moest zo snel mogelijk weg.”

Kladblok

Bij Amsterdam Tattooing stapte kortgeleden een jonge Poolse vrouw binnen. Zij had bij haar thuis door een thuisprikker op haar pols een tattoo laten zetten met de Poolse woorden ‘geloof, hoop en liefde’. Er moesten twee engelenvleugeltjes bij komen te staan. Het werden kersttakken. “Twee dagen later kwam ze bij ons. In tranen. Het was afschuwelijk. De woorden waren in een kinderlijk handschrift geschreven. Het uit de losse pols gedaan. Het bloedde vreselijk. De tattoo paste ook niet eens bij haar smalle pols.”

Ze wilde er meteen van af. Laseren was duur en tijdrovend. Amsterdam Tattooing zou er een jaar mee bezig zijn. “We hebben nu afgesproken dat we er een prachtige roos overheen zetten,” zegt Kondracka Twigt.

Verminkt

Sem pikte het niet dat de thuisprikker zijn arm had verminkt. “Ik ben naar hem toegegaan en heb hem te verstaan gegeven dat hij de schade gaat betalen. Ik heb met wat vrienden al zijn spullen meegenomen. Kijk, in die hoek staat zijn printer. Daar ligt zijn tas met de graveermachientjes. Om de twee weken brengt hij mij geld om de hersteltattoo te betalen en krijgt hij langzaam zijn spullen terug.”

Laseren was niet mogelijk. Alleen een Japanse sleeve kon het gekras nog verhullen. “Het enige is dat het me nog steeds ergert als ik soms in de club onder het neonlicht die zwarte onderarm zie.” Nog drie sessies en de arm is klaar. “Daarna heb ik nog wel even een gesprek met de man die mijn arm als kladblok heeft gebruikt. Als hij doorgaat met tatoeëren, geef ik hem aan bij de Belastingdienst.”

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht