Zorg

Ziekenhuis klaar voor Ebola. Wat als Ebola in Nederland is?

Het VUmc is het huishospitaal van Schiphol. Áls ebola naar Nederland komt, is de kans dus groot dat de ziekte eerst de De Boelelaan zal aandoen . Het VUmc is er klaar voor.

Voorzorgsmaatregelen voor mogelijke patiënten ebola

Ze komen rechtstreeks van de luchthaven. Met koffers en al. Patiënten uit alle windstreken. De één is onwel geworden in het vliegtuig, de ander was al ziek en kreeg voor vertrek het advies bij de eerstvolgende gelegenheid linea recta naar een ziekenhuis te gaan. Dagelijkse kost bij het VUmc.

Ebola is anders

Medewerkers kijken hier dus niet op van een exotische ziekte meer of minder. Maar ebola is anders. Ebola is wereldnieuws en houdt de gemoederen bezig, zegt Joost van Galen, hoofd van de afdeling spoedeisende hulp. “Onze medewerkers lezen natuurlijk ook dat behandelaars in Afrika na een besmetting zijn doodgegaan. Dat is beangstigend. Het is belangrijk dat we niet alleen voor patiënten, maar ook voor medewerkers de juiste maatregelen treffen.”

Opstellen van protocol voor Ebola

Enkele weken geleden begon de interne afdeling infectiepreventie met het opstellen van een protocol voor ebola. Het VUmc verwacht dan wel niet dat het ebolapatiënten te behandelen zal krijgen, maar wil er wel op voorbereid zijn. En dus is er nu een gloednieuw protocol, waarin de isolatiekamers een hoofdrol spelen. Want iedere besmettelijke patiënt die het ziekenhuis binnenkomt of het nu iemand met een verdenking van open tbc, iemand met de beruchte bacterie MRSA of iemand die wellicht met de clostridiumbacterie besmet is wordt geïsoleerd.

MRSA

In het hele VUmc liggen jaarlijks ongeveer zevenhonderd mensen gedurende enige tijd in ‘apart’. Onder hen ongeveer tweehonderd patiënten met bacteriën die resistent zijn voor de meeste antibiotica en dus niet of nauwelijks te bestrijden zijn. MRSA is een bekende binnen deze groep. Ongeveer vijftien patiënten hebben tbc en de overige geïsoleerde patiënten liggen hier vanwege diverse andere bacteriële en virale infecties.

Deze isolatiekamers zijn van boven tot onder geoutilleerd om besmettingsgevaar te minimaliseren. Ook ebola breekt hier niet zomaar uit, als we Van Galen mogen geloven.

Isolatiekamer

Voorzorgsmaatregelen voor mogelijke patiënten ebola

Dicht bij de wachtruimte liggen de isolatiekamers 6 en 7. Vanuit de gang, die voor het publiek toegankelijk is, heeft elke kamer een deur. Van Galen staat voor de deur van kamer 6, waar hij wijst op een schermpje met rood oplichtende cijfers. “Die geven de luchtdruk aan. Een systeem zorgt ervoor dat er in de kamers een onderdruk is, waardoor besmette lucht niet naar buiten kan gaan. Kijk, als je de deur opent, zie je de druk op het schermpje veranderen.”

Hij loopt een sluis in. Als ook de volgende zware deur dichtvalt, staan we in de behandelkamer: een ziekenhuisbed, standaardbehandelapparatuur en een bewakingsmonitor, die op afstand kan worden afgelezen. Links een badkamer. Verder geen poespas. Geen televisie, geen vazen, geen stapel tijdschriften alleen het hoognodige.

Sobere kamer

Een sobere kamer is beter te reinigen dan een kamer met een hoop gedoe, zegt Van Galen. En dat is belangrijk, want dat schoonmaken luistert nauw. Na het verblijf van een besmettelijke patiënt wordt de kamer ontsmet. In een aantal gevallen, zoals bij ebola, wordt een speciaal reinigingsteam ingezet. Dat is een team in beschermende kleding dat de kamer op een in het protocol beschreven wijze ontsmet, met ook in dat protocol beschreven middelen.

Lakens gaan weg

‘In het ebolaprotocol staat ook dat het linnengoed ziekenhuisafval is.” Lakens gaan dus niet in de was, maar in een speciaal daarvoor bestemde afvalzak, die in de isolatiekamer staat. In een lucht- en lekdichte container gaan alle zeer besmettelijke gaasjes en verbanden, infuusonderdelen en handschoenen alles wat met de patiënt in aanraking is geweest. Als die container vol is, gaat er een deksel op en gaat er absorptiemateriaal omheen. Uiteindelijk gaat dit pakket naar de speciale afvalverwerking. Bloedmonsters verlaten alleen in onbreekbaar en vocht absorberend verpakkingsmateriaal de isolatiekamer. Geen half werk dus.

Beschermende kleding

Van Galen steekt de behandelkamer over en opent de deur aan de overkant: hier zit de voorkamer. Ook een sluis met luchtdrukregeling. Het verschil is dat via de andere sluis de patiënten en via deze sluis de artsen en verpleegkundigen binnenkomen. Hij trekt een metalen kast met beschermende kleding open. “Voordat we naar een patiënt in de isolatiekamer gaan, trekken we een beschermingsjas aan. Verder dragen we handschoenen, schoenhoezen, een mondmasker, muts en een spatbril. Ook als je maar kort bij de patiënt bent geweest, moet je de hele outfit weggooien. Als je weer naarbinnen gaat, pak je opnieuw een schoon setje.”

Overall

Maar dat is het standaardtenue. In het geval van een patiënt met ebola trekken Van Galen en zijn collega’s geen jas, maar een overall aan. En de rest van de uitrusting uiteraard, waarbij het gehele gelaat wordt afgeschermd. “Om met het ebolavirus besmet te raken moet je echt met ontlasting, urine of bloed in contact komen, maar een ongelukje zit in een klein hoekje. Er hoeft maar een spat van een bloedmonster in je oog te springen. De kans dat je het krijgt, is klein, maar het risico is wel aanwezig. En dat moet worden voorkomen.”

Intercom

Overigens vinden patiënten het soms vervelend dat ze zorgverleners met een hoop beschermende kleding rond het bed krijgen, zegt Van Galen. “Het geeft ze het idee: ik ben zeker vies of ze vinden me eng.” Ook de intercom, waarmee Van Galen vanuit de voorkamer met de patiënt of een collega kan praten, wordt niet altijd gewaardeerd. Het maakt misschien een onpersoonlijk indruk, maar hij is onmisbaar. “Ik kan niet even de deur opendoen en zeggen: ‘Hé, wat heb je nodig?’” Ook daarvoor moet je volgens het protocol het hele beschermende pak aantrekken. En weer uit.

Clostridiumbacterie

Soms gaat het om ogenschijnlijk onschuldige verdenkingen als mensen in de isolatiekamer terechtkomen. Neem de clostridiumbacterie. “Jij en ik krijgen daar diarree van, maar voor mensen op de oncologieafdeling kan die ernstige gevolgen hebben.” Bovendien is die bacterie zeer besmettelijk. Zij waarde vorig jaar rond op enkele verpleegafdelingen van het VUmc. Dat betekende dat medewerkers beschermende kleding moesten dragen, maar ook dat minder mensen konden worden opgenomen.

In de isolatiekamer

Inmiddels is het beest zoals Van Galen een bacterie steevast noemt weggewerkt, maar zodra bij een intakegesprek met een patiënt een verdenking rijst, gaat hij in een rechte lijn naar de isolatiekamer, wordt zijn ontlasting in het lab gecontroleerd en blijft hij in isolatie totdat bewezen is dat geen gevaar dreigt. De isolatiekamers op de afdeling spoedeisende hulp zijn kortom onmisbaar en worden elke dag gebruikt. “Economisch gezien is het een duur verhaal voor een ziekenhuis. Elke keer een nieuw pakje aan- en uittrekken kost geld. Maar niets is belangrijker dan de veiligheid van de patiënt of de veiligheid van de medewerker.”

Geen paniek

Het VUmc heeft onlangs het ebolaprotocol afgerond, waardoor het voor personeel duidelijk is hoe het met ebolapatiënten moet omgaan. Of het protocol ooit in werking zal treden, betwijfelt Suzanne Ruhe, deskundige infectiepreventie van het VUmc. “Maar áls er een patiënt met ebola komt en je geen protocol hebt, ben je te laat. Dan kunnen mensen in paniek raken.”

Dus staat alles op papier. De opstellers namen als uitgangspunt het protocol van de landelijke Werkgroep Infectiepreventie en vulden dat aan met informatie van instellingen zoals het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en de Wereldgezondheidsorganisatie van de VN.

Alles is heel praktisch en concreet. Er staat onder andere dat afval ‘box-in-box-verpakt’ naar de speciale afvalverwerking moet. Dat ziekenbezoek in de isolatiekamer in principe niet is toegestaan. Maar als daar dan toch sprake van is, moet de visite dezelfde beschermende kleding dragen als zorgverleners. Ook wordt geregistreerd wie bij de patiënt op bezoek gaat.

Risico

Een zorgverlener die onbeschermd contact met zo’n patiënt heeft gehad, zoals een medewerker die een intakegesprek heeft gevoerd, neemt contact op met de bedrijfsarts. Ruhe: “Dan wordt beoordeeld hoe groot het risico was. Heeft de medewerker alleen gepraat of ook bloed afgenomen? Symptomen kunnen wel enige tijd op zich laten wachten en in het geval de medewerker besmet is, is hij niet meteen besmettelijk voor anderen. In overleg met de arts-microbioloog/infectioloog en de GGD wordt per geval bekeken welke maatregelen moeten worden getroffen.”

Route

Voor transport van de patiënt binnen het ziekenhuis zijn er ook regels. “De isolatiekamer op een andere afdeling moet worden klaargemaakt en je moet de veiligste route bepalen. Je kunt de kortste route nemen, maar dat is niet meteen de beste route. Die route kan net langs een plek gaan waar veel mensen lopen.” Tijdens zo’n transport ligt de patiënt op een bed, met een speciaal filtermasker op, en wordt hij helemaal afdekt met een laken.

Wat is Ebola?

Ebola is een zeldzame maar ernstige infectieziekte die in Afrika voorkomt en gepaard gaat met bloedingen in het lichaam. De ziekte heet officieel ebola hemorragische koorts. Deze wordt veroorzaakt door een virus (filovirus). Andere virussen die hemorragische koorts kunnen veroorzaken zijn het marburgvirus en het lassavirus.

Dit verhaal is gepubliceerd in Leeuwarder Courant

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3340 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht