Zorg

Moet je vrouwen van zeventig jaar een ouder screenen op borstkanker?

Onderzoek naar borstkanker bij vrouwen boven de 70 doet meer kwaad dan goed. Vrouwen zouden veel bewuster moeten nadenken of ze zich wel willen laten screenen. Dat stellen onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

kanker

Ingrijpende behandelingen

Uit een studie die ze hebben uitgevoerd, blijkt dat bij de screening van 70+-vrouwen 20 keer vaker kleine onschadelijke tumoren worden ontdekt dan tumoren die later agressief worden. Worden de vrouwen met de onschadelijke tumoren niet behandeld, dan worden ze ook niet ziek. Probleem is echter dat dat niet duidelijk is op het moment dat de tumor ontdekt wordt. Daarom wordt standaard wel behandeld met operaties, bestraling en chemotherapie. Dat zijn ingrijpende behandelingen.

Goed nadenken over screening

„Voor vrouwen in die leeftijd is het zeker ingrijpend. Het kan het verschil betekenen tussen wel en niet zelfstandig kunnen wonen, bijvoorbeeld door problemen met het geheugen, extreme vermoeidheid of een schouder die ze niet meer kunnen bewegen”, legt chirurg Gerrit-Jan Liefers van het LUMC uit. Hij pleit er dan ook voor dat vrouwen goed nadenken voordat ze zich laten screenen. „Ze moeten weten dat de kans op overdiagnose en dus ook op overbehandeling erg groot is. En zelf de afweging maken of ze dat willen.” Wat Liefers betreft zouden alleen nog vrouwen gescreend worden met een verhoogd risico op borstkanker, de rest niet.

Cijfers

Dat borstkankerscreening wellicht niet nuttig is voor vrouwen van boven de 70, is in de medische wereld vaker geopperd. Volgens Liefers komen hij en zijn collega’s nu voor het eerst met cijfermatige onderbouwing hiervoor, op basis van cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie. Hun bevindingen worden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift British Medical Journal

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht