Zorg

Al vijf jaar lang halen minder mensen griepprik

Vorig jaar hebben opnieuw minder mensen een griepprik gehaald. Dat was voor het vijfde jaar op rij, meldt het Radboudumc.

griepprik, prik, vaccin

Griepprik

In 2013 besloot 59,6 procent van de mensen die daarvoor waren opgeroepen zo’n beschermende prik te halen. In 2012 was dat nog 62,4 procent. Het onderzoek is gedaan in opdracht van het RIVM.

Iets minder dan een derde van de Nederlanders loopt door ziekte of leeftijd een groter risico dat griep voor hen schadelijke gevolgen heeft en mag daarom elk jaar een griepprik halen bij de huisarts. De sterkste daling is volgens de onderzoekers ook al vijf jaar te zien in de groep van 60 tot 65 jaar oud.

Waarom daalt aantal mensen met griepprik?

Het is niet precies duidelijk waarom vooral het aantal 60 tot 65-jarigen dat een oproep krijgt, daalt. Volgens het Radboudumc kan het zijn dat deze mensen zich gezond voelen, of dat bij hen de routine voor het halen van de griepprik er nog niet in zit.

Griepprik belangrijk?

Het RIVM benadrukt dat het voor de risicogroepen belangrijk is om de griepprik te halen tussen half oktober en half november. Door de prik is de kans kleiner dat iemand griep krijgt en als de ziekte toch voet aan de grond krijgt, verloopt die vaak milder en is er een kleinere kans op complicaties zoals longontsteking.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht