Zorg

Vieze wc-bril houdt Nederlander met hoge nood niet tegen

Ruim een half miljoen Nederlanders hebben last van incontinentie. Het gaat dan om klachten van urineverlies tot je plas niet goed kunnen ophouden, van (te) vaak plassen tot niet kunnen plassen. Circa een op de drie mensen kent iemand in hun omgeving met plasproblemen. Er wordt alleen niet over gepraat, plasklachten zijn nog steeds taboe.

hygiëne, toilet, wc, wcpapier, ontlasting, plas, poep

Bron: Flickr/ Paul Holloway

 

Dit blijkt uit onderzoek naar het plasgedrag van Nederlanders in opdracht van de Continentie Stichting Nederland (uitgevoerd door marktonderzoeksbureau GfK) in het kader van de eerste Nationale Plasdag .

 

Hoe vaak moet je naar de wc?

Een meerderheid (58%) denkt dat vier tot zes keer per dag naar het toilet gaan voor een kleine boodschap normaal is. Bijna vier op de tien geeft aan zeven tot wel dertien keer per dag of vaker naar de wc te gaan voor een plasbeurt. Hebben we hoge nood dan plast de meerderheid gewoon op de wc.

Rare plekken om te plassen

De meest vreemde plek waar men ooit heeft geplast? 44% heeft wel eens geplast in het bos of in een park. Vrouwen geven dit vaker aan dan mannen. En 16% geeft ‘in het water of in de zee’ aan als meest vreemde plek waar men heeft geplast.

Top 3 ergernissen

Plassen op openbare toiletten kan wat voeten in de aarde hebben. Er bestaan heel wat ergernissen bij de Nederlander. De drie grootste ergernissen zijn:

1.    een vieze wc-bril

2.    een vieze geur

3.    een voorganger die de wc niet heeft doorgetrokken

Waar ergeren mannen en vrouwen zich aan?

Mannen ergeren zich overigens meer dan vrouwen aan een vieze geur en het niet doortrekken van de wc van de voorganger. Ook zijn mannen gevoeliger dan vrouwen voor een wachtrij bij de wc, te veel mensen in het toilet en slechte toiletverlichting. Vrouwen vinden juist het ontbreken van een wc-bril of een vieze wc-bril ergerlijk. Ook het ontbreken van een afvalbakje, het slecht op slot gaan van de deur of een te lage deur met inkijk zijn zaken waar vrouwen gevoeliger voor zijn.

Plassen en hygiëne

Bij een vies toilet gaan de meeste mensen toch plassen (75%); met name vrouwen ‘hangen boven de wc-pot’ (54%). Slechts één op de tien Nederlanders zegt iets over een vies toilet tegen een medewerker van het openbare toilet. En dit doen mannen vaker dan vrouwen.

Overigens is ons eigen gedrag ook niet altijd even hygiënisch. De handen altijd wassen na het plassen is geen vanzelfsprekendheid: een op de vijf Nederlanders geeft aan zijn handen niet altijd te wassen na een toiletbezoek. Jongeren (18-39 jaar) geven vaker dan andere leeftijdsgroepen aan hun handen niet altijd te wassen.

 Taboe

Bijna een derde kent wel iemand in de directe omgeving met plasproblemen. En hier praat men niet snel over. De meerderheid van de Nederlanders (62%) is het eens met de stelling dat plasklachten taboe zijn in Nederland. Daarnaast bestaat er veel onwetendheid over dit onderwerp. Zo denkt een op de vier dat plasklachten vaker bij mannen voorkomt dan bij vrouwen. De werkelijkheid is andersom.

Problemen komen vaak voor

Dat alleen ouderen te kampen hebben met plasklachten is een fabel. Circa een half miljoen Nederlanders hebben te maken met incontinentie. En een nog grotere groep Nederlanders (75%) heeft af en toe tot vaak last van plasklachten. Vrouwen geven vaker aan hier mee te maken te hebben dan mannen. Dan gaat het vooral om een sterke aandrang tot plassen. Mannen hebben meer te maken met een moeilijker op gang komende plas.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht