Zorg

Eén op 36 baby’s geboren via ivf.

Vorig jaar zijn er in Nederland iets meer dan 4700 ivf-baby’s geboren. Dat is ongeveer evenveel als het jaar daarvoor, maar wel met 10 procent minder behandelingen. Jesper Smeenk, de gynaecoloog die de cijfers bijhoudt, spreekt van een efficiëntiewinst van 10 procent. Die valt te verklaren door steeds beter wordende laboratoriummogelijkheden. Een op de 36 baby’s die in 2013 in Nederland werden geboren, was een ivf-kind.

IVF-behandeling

Wat is IVF?

Bij ivf worden eicellen in een laboratorium bevrucht met zaadcellen. Daarna worden een of twee levensvatbare embryo’s teruggeplaatst in de baarmoeder, in de hoop op een zwangerschap. Embryo’s die overblijven, worden ingevroren, om eventueel later teruggeplaatst te worden.

Meerlingen en IVF

In 2013 werden 230 tweelingen en zes drielingen geboren uit ivf. Deze drielingen zijn ontstaan nadat een van de twee teruggeplaatste embryo’s gesplitst was. „Daardoor ontstaan een twee-eiige tweeling en een eeneiige tweeling in een keer”, legt Smeenk uit.

Grootste kans om zwanger te raken?

Vrouwen hebben bij het Amsterdamse VUmc de hoogste kans van slagen om met behulp van ivf zwanger te worden: 40 tot 45 procent. De kans is het kleinst bij het UMCG in Groningen: 16 tot 22 procent.

Hoe kan het dat Groningen laag scoort

Toch waarschuwt Smeenk voor al te makkelijke conclusies. „Dat een centrum laag scoort, kan komen doordat zij meer ‘moeilijke’ vrouwen behandelen: vrouwen die al wat ouder zijn bijvoorbeeld, of die om religieuze redenen geen embryo’s willen invriezen. Bij dit soort groepen ligt het allemaal wat ingewikkelder.”

Techniek

Daarnaast speelt ook mee wat voor laboratoriumtechnieken er gebruikt worden, weet Smeenk uit ervaring. Twee jaar geleden lag het aantal zwangeren na een ivf-behandeling in ‘zijn’ Elisabeth Ziekenhuis lager dan normaal. „Een aantal veranderingen in laboratoriumtechnieken die we toen recentelijk hadden doorgevoerd, hebben we teruggedraaid”. Met effect: het Tilburgse ziekenhuis staat inmiddels weer in de top 3.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3337 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht