Voeding

Magnesium tekort. Een op vijf krijgt te weinig magnesium binnen

 Een tekort aan de stof magnesium in de voeding geeft een grotere kans op hartinfarcten. Eenvijfde deel van de Nederlandse bevolking loopt dat risico, doordat ze te weinig groene groenten, peulvruchten, fruit, noten, granen en zuivel eten. Dit blijkt uit onderzoek van het UMCG en TI Food and Nutrition.

Magnesium tekort

We moeten meer groente en fruit eten. Foto: archief LC/DvhN

De onderzoekers maakten gebruik van gegevens van het grootschalige PREVEND-onderzoek, waarbij de gezondheid van 7500 Groningers langdurig gevolgd wordt. De deelnemers aan PREVEND moeten eens in de paar jaar 24 uur lang hun urine verzamelen. De hoeveelheid magnesium in de 24-uursurine is een goede maat voor de hoeveelheid magnesium die via de voeding in het lichaam wordt opgenomen.

Magnesium tekort

Manen en vrouwen in alle leeftijdsgroepen bleken last te hebben van een te lage inname van magnesium. Factoren als roken, overgewicht, alcohol, suikerziekte en hoge bloeddruk bleken geen rol te spelen. De onderzoekers concluderen dat een te lage inname van magnesium de kans op een hartziekte met 60 procent verhoogt.

 

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht